Eleccions municipals

Jordi Munell: "El que va passar a Ripoll amb el 17-A podria haver passat a qualsevol ciutat de Catalunya"

Alcalde de Ripoll (Junts)

3 min
Jordi Munell, alcalde de Ripoll, en una imatge recent al consistori

RipollDesprés d'11 anys d’alcalde, Jordi Munell (Ripoll, 1965) no repetirà com a candidat a Ripoll perquè creu que cal un relleu generacional. El també diputat de JxCat admet que els atemptats del 17-A van ser un dels moments més durs de la seva etapa a l'ajuntament.

Què van representar per a Ripoll els atemptats del 17-A?

— Va ser un cop molt fort, ningú ho hauria pogut sospitar. De cop, Ripoll va passar a estar al punt de mira per una cosa molt greu. Va posar en dubte el model de convivència, no només de Ripoll, sinó de tot Catalunya. El que va passar a Ripoll podria haver passat a qualsevol ciutat de Catalunya. Llavors va començar una feina immensa per recosir la ferida social.

Encara continua?

— No s’acaba mai. Cada any arriben persones noves. Estem sotmesos contínuament al repte de l'acollida de persones d’altres cultures. Abans del 17-A ens pensàvem que tenir feina, parlar català i formar part de la xarxa social ja era sinònim d’integració, i el 17 d’agost ens va fer qüestionar tot això. A la nostra societat encara hi ha situacions en què a aquestes persones els falta alguna cosa perquè més enllà de la convivència s’arribi a aquell sentiment de pertinença. Allà on pertanys difícilment hi fas mal.

No repetirà com a candidat.

— És un tema de relleu generacional. Porto des del 1991 a l’Ajuntament, primer com a regidor, després com a tinent d’alcalde i després com a alcalde. Penso que és el moment de deixar pas a relleus i idees noves i que ja he complert amb la societat i amb els meus veïns. Continuo amb el compromís amb la meva formació política i continuaré al grup parlamentari aquesta legislatura.

Seguirà com a diputat?

— La d’alcalde i la de diputat són dues variables diferents. El meu compromís amb la independència i Junts per Catalunya i la meva acció com a diputat no varia.

Amb quins moments es queda dels 11 anys a l’alcaldia?

— N’hi ha de negatius: la pandèmia, l’assassinat d’una veïna a mans del seu fill l’octubre passat, l’accident mortal a la piscina el 2017 o els atemptats. També hi ha coses bones: haver pogut passar del 125% d’endeutament a un 65%, transformar l’enllumenat amb leds, posar diverses plantes de calefacció de biomassa a les escoles, els nous vestidors, la nova piscina pública descoberta o haver pogut omplir el sòl industrial de Ripoll.

Com veu el fracàs de la candidatura als Jocs d’Hivern del 2030?

— Els Jocs sempre els hem vist com una oportunitat per accelerar les inversions. També com una oportunitat de posar la marca Pirineu al món. Es plantegen el 2034, i en tot cas és important que no desaparegui l’objectiu. I el 2030, si alguna ciutat es fa enrere, qui tindrà més opcions és qui tingui la candidatura més madura.

Quins sectors ha de potenciar Ripoll?

— Qui sustenta l’economia és el sector secundari. Una aposta important per al manteniment del sector industrial és bàsica. A la vegada, el sector del comerç i dels serveis és molt important. Tot això és un engranatge complex que fa que es mogui el poble. També hem fet una gran aposta pel turisme cultural i l’esportiu.

Junts ha de sortir del Govern per la suspensió de Laura Borràs?

— Com a alcalde no puc opinar, les responsabilitats d’alcalde i de diputat són diferents. El partit ha anunciat que farà una consulta interna; per tant, em remeto al que pugui decidir el conjunt dels afiliats.

stats