28-M

Núria Marín deixa la Diputació de Barcelona i el PSC aposta per Lluïsa Moret

El PSC proposa l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat per al Senat

3 min
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin, fa quatre anys.

BarcelonaL'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, no repetirà com a presidenta de la Diputació de Barcelona. El PSC ha proposat la dirigent per ocupar un seient al Senat amb la voluntat, assenyalen fonts del partit, de "reforçar l'equip de senadors" amb un "lideratge sòlid". El primer secretari del partit, Salvador Illa, n'ha informat la comissió executiva del partit, però haurà de ser el Parlament que avali aquesta proposta. Marín deixa la Diputació però no l'Ajuntament, on continuarà com a alcaldessa: a les últimes municipals va guanyar les eleccions tot i que va perdre un regidor i la majoria absoluta, ja que va passar de 14 a 13 regidors. Amb la marxa de Marín, queda el camí lliure per l'altra opció per presidir la Diputació que hi havia sobre la taula: l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret. Fonts del partit remarquen que està "ben posicionada" per al càrrec i no hi ha altres candidats amb possibilitats. Ella serà la proposta que el partit posarà sobre la taula un cop tingui assegurada la presidència de la institució.

"Agraeixo la confiança de Salvador Illa –ha dit Marín en una piulada–. Aprofitaré per posar veu al Senat de la realitat de les nostres ciutats, i l'Hospitalet seguirà sent, com sempre, la meva prioritat". Marín ha tingut un mandat complicat al capdavant de la Diputació. El pacte amb Junts va posar la institució en el punt de mira, malgrat que les dues parts sempre han valorat molt positivament la coalició, fins al punt que quan es va veure involucrada en les notícies sobre el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet, Marín va continuar comptant amb el suport dels seus socis de govern.

No obstant això, feia dies que estava en dubte que pogués mantenir la presidència de la Diputació. Segons fonts del PSC, hi havia una part dels dirigents que eren partidaris de reeditar l'acord amb Junts, però d'altres preferien una coalició alternativa per la qual, si prenia forma, també volien impulsar un nou lideratge: sonava el de Lluïsa Moret. La decisió de la direcció de JxCat de renunciar a revalidar la coalició amb el PSC davant la proximitat del 23-J i el malestar per l'operació del socialista Jaume Collboni per prendre l'alcaldia a Xavier Trias a Barcelona han precipitat el pas al costat de Marín. Segons fonts properes a l'alcaldessa, perquè el partit és partidari d'un canvi de presidència que acompanyi els canvis de socis.

"Estic convençut que defensarà, com ha fet sempre, el progrés i la justícia social, i treballarà per defensar els interessos de tots els catalans", ha assegurat Illa en una piulada. Després de partir peres amb Junts, el PSC té diverses opcions sobre la taula per a la Diputació de Barcelona, i diverses fonts asseguren que les negociacions encara estan obertes. L'acord està avançat amb els comuns, però necessiten un tercer soci. En els darrers dies els socialistes han mantingut converses amb dos independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el representant d'Impulsem Penedès i alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) per intentar que se sumessin a un pacte amb els comuns i desactivar una alternativa independentista. Tanmateix, també mantenen converses amb Tot per Terrassa, el partit de l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, i encara podrien afermar el suport del PP, encara que fons dels comuns asseguren que no acceptarien els vots dels conservadors. Sigui com sigui, ja els van acceptar per investir Collboni a Barcelona amb la intenció d'evitar un govern de Junts.

stats