Eleccions municipals

El miracle republicà a Sant Andreu de la Barca: "Ens han votat guàrdies civils"

La coalició liderada per ERC desbanca el PSC del municipi on agents del cos armat van denunciar professors després de l'1-O

Acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a Catalunya a la comandància de Sant Andreu de la Barca
25/08/2023
3 min

Després de guanyar el 2019 en vots i regidors, ERC va patir una greu patacada a les últimes eleccions municipals. Els republicans van perdre més de 300.000 vots, es van quedar sense les alcaldies de Lleida i Tarragona i es van enfonsar a Barcelona. El revés el van notar sobretot a l'àrea metropolitana, on la pèrdua de suport va ser generalitzada. La formació liderada per Oriol Junqueras, però, va fer el sorpasso a Sant Andreu de la Barca, on el PSC governava des de les primeres eleccions democràtiques. Es tracta del municipi on nou professors de l'Institut El Palau van ser acusats d'un delicte d'odi contra fills de guàrdies civils per les seves intervencions a classe després de les càrregues de l'1-O. Una causa que va ser arxivada tot i que una de les docents sí que haurà d'anar finalment a judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fem Sant Andreu, la coalició encapçalada pel republicà Marc Giribet i que integren ERC, EUiA i Vecinos por el Cambio, i en la qual també hi ha exmembres del PSC, no només va guanyar les eleccions en aquest municipi del Baix Llobregat de 27.000 habitants, sinó que es va quedar a un sol regidor de la majoria absoluta, que va acabar assolint incorporant l'edil dels comuns al govern. De fet, republicans i socialistes es van intercanviar els papers, en aquest cas, els regidors. Fem Sant Andreu va assolir els 10 regidors que tenia el PSC i els socialistes es van quedar amb els 6 que tenia la coalició fa quatre anys. "Ens esperàvem un empat tècnic, però no que s'alternessin els papers. Era difícil preveure una victòria tan folgada", admet el nou batlle, que només té 33 anys.

Marc Giribet, amb la vara d'alcalde de Sant Andreu de la Barca

I com s'explica la victòria republicana en un dels grans bastions socialistes? "El PSC estava en un final d'etapa molt marcat i la coalició és la clau, ja que ERC en solitari no hauria tret aquests resultats perquè és el poble més unionista a la comarca més unionista", assenyala Giribet. En aquest sentit, l'alcalde explica que els tres actors s'han compromès en aparcar l'eix nacional: "Acceptem el referèndum com la via per a la resolució del conflicte, però treballarem únicament per al poble". Això explica que guanyessin en tots els col·legis electorals excepte en dos, un dels quals el que acull precisament la caserna més gran de la Guàrdia Civil a Catalunya. Sigui com sigui, en aquest enclavament del barri del Palau, la coalició (161) només va quedar per darrere del PSC (205) i va superar amb comoditat Vox (125).

Mapa seccions censals Sant Andreu de la Barca

"Hem rebut vots de la comandància", diu Giribet, que treu pit per haver aconseguit el suport de membres d'aquest cos i de molts votants unionistes. Ho confirma l'exregidor del PSC Paco Guitiérrez, representant de Vecinos por el Cambio, que aplega gent progressista del municipi. "Diversos guàrdies civils ens han dit que ens han votat perquè no tots són d'ultradreta ni dels que cridaven «A por ellos»", assegura el veterà líder veïnal de 78 anys, que també és fill de guàrdia civil. Ell, com la resta, opina que el porta a porta va ser clau per aconseguir la victòria i dissipar pors. "Hem visitat 8.000 persones i els hem explicat una vegada i una altra que no lluitarem per la independència", ressalta. La número dos, Maria Antonia Borbón, exregidora socialista, també ressalta que la seva única prioritat és "millorar Sant Andreu" i que això ha permès "sumar persones de diferents sensibilitats". El nou regidor de Cultura, Andreu Mitjans, acusa el PSC d'intoxicar en campanya: "Deien que faríem fora la gent d'origen andalús com si tinguéssim la intenció d'aixecar una frontera a Martorell, i quan dels deu primers de la llista, només la meitat són independentistes".

Girar full a la polèmica de l'institut

L'alcalde vol girar full al conflicte amb la Guàrdia Civil que es va generar al municipi el 2017: "No hi havia cap problema, el van crear certs entorns del PSC i de Ciutadans, que governaven plegats, i els resultats de les municipals els han castigat i demostren que s'ha premiat la via de la no confrontació amb la negociació i el diàleg com a banderes". De fet, Giribet avança que assistirà als actes que organitzi la Guàrdia Civil al municipi: "No generarem un problema que no existeix i mantindrem una relació de col·laboració sense buscar el protagonisme de l'anterior alcalde". De fet, la sortida a mig mandat d'Enric Llorca per cedir el relleu a Ana Alba, que anava de número 10, també explica el revés dels socialistes a les urnes. "Les ganes de canvi i el mal relleu al PSC no va caure bé entre les seves bases perquè esperaven que Juan Pablo Beas fos l'escollit i al final la direcció del partit va imposar que fos Alba", diu Mitjans. Gutiérrez creu que l'error del PSC ha estat pensar que tenien la victòria assegurada: "Van deixar de fer coses perquè ho veien com una plaça que no podien perdre".

stats