Municipalisme

Qui té més pactes amb el PSC? ERC o Junts?

Els socialistes són socis preferents de republicans i juntaires en totes les institucions

3 min
Jordi Turull i Marta Rovira aquest divendres a Suïssa

BarcelonaEl secretari general de Junts, Jordi Turull, criticava la setmana passada que la seva homòloga a ERC, Marta Rovira, parlés de refer ponts entre l'independentisme després de "donar el duro i la clau" a qui ha "combatut l'independentisme", en referència al PSC. "Han fet que [el PSC] campi com vulgui per les màximes institucions de Catalunya. No poden pretendre que anem amb confeti i cava a celebrar-ho", afegia en la mateixa entrevista a TV3. Si bé és cert que els republicans han facilitat la investidura de Salvador Illa i governen amb els socialistes en tres de les quatre diputacions, en l'àmbit local ¿qui té més pactes amb el PSC, ERC o Junts? En el còmput global, els juntaires han pactat més amb els socialistes als ajuntaments que no pas els republicans, com ja van fer als consells comarcals. Així, el partit presidit per Laura Borràs ha arribat a acords amb el PSC en 50 municipis, mentre que ERC en 34. En sis més, Junts i ERC han arribat a acords conjunts amb els socialistes, però són casos minoritaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i situar el PSC en el bloc del 155, com va repetir Turull aquest mateix dilluns, la sociovergència s'ha anat consolidant en l'àmbit municipal a les últimes eleccions. Només el 2017 es van trencar alguns governs amb el PSC, però a les següents eleccions, les del 2019, els pactes es van reeditar. Les municipals del 28 de maig de l'any passat no han frenat aquesta inèrcia: el PSC ha assolit 24 alcaldies pactant amb Junts i els postconvergents han aconseguit 26 alcaldies pactant amb els socialistes. Per contra, ERC ha donat 15 alcaldies als socialistes i els republicans n'han obtingut 19 gràcies a acords amb el PSC. "El PSC és del 155, però això no l’invalida per parlar-hi o arribar-hi a acords en municipis o fins i tot a l’Estat, la qüestió és la finalitat", afirmen des de Junts.

Els acords de Junts i el PSC s'han estès arreu del territori i el PSC i Junts han pactat per arrabassar a ERC alcaldies com les de la Bisbal d'Empordà, l'Ametlla de Mar, Manlleu, Lliçà de Vall, Montgat o Roses, tot i el pacte de no-agressió entre les direccions de JxCat i ERC després de les municipals. Precisament, Esquerra al·lega que les hostilitats municipals les va iniciar Junts quan, tot just el cap de setmana després de les eleccions, va anunciar un pacte amb el PSC a Roses per desbancar el candidat d'ERC, que havia guanyat les eleccions. La llista de la sociovergència inclou municipis importants de l'àrea metropolitana com Gavà, Sant Feliu de Llobregat o Sabadell, tot i que a la cocapital del Vallès Occidental el PSC es va imposar per majoria absoluta. També hi ha hagut entesa en poblacions mitjanes com Blanes, Lloret de Mar, Calafell i Palafrugell o petites com Perafort, Riba-roja d'Ebre o Prades, com el municipi amb menys habitants.

Lògiques diferents

"No té res a veure una lògica d’un municipi que la política nacional i del Parlament", afirmen des de Junts, que es pregunten: "¿La lògica amb la qual es pacta a un poble de 5.000 habitants és la mateixa que al Parlament?" En algunes d'aquestes localitats, on ERC va quedar en segona posició per darrere de Junts, el partit de Carles Puigdemont ha preferit pactar amb el PSC. És el cas de Llagostera, Calella, Calonge, Riba-roja d'Ebre, Vilallonga del Camp, Manlleu o la Garriga, en què l'exconsellera Meritxell Budó, a un regidor de la majoria, va optar pel PSC (2) en lloc d'ERC (2). Junts posa en qüestió el compromís dels republicans d'enfortir les majories independentistes com va defensar l'expresident Pere Aragonès després de la patacada de les generals. "Quin acord, el de la Diputació de Lleida i Tarragona? Això no ha existit mai", rebaten fonts de Junts, recordant els pactes de republicans i socialistes.

Per contra, també hi ha alcaldies simbòliques en què JxCat va ser la primera força i ha perdut l'alcaldia per un pacte ERC-PSC. Meritxell Roigé va ser la més votada a Tortosa –a un regidor de la majoria–, però va quedar fora del govern perquè Esquerra, que va obtenir 3 regidors, va pactar compartir l'alcaldia amb les esquerres. Tres quarts del mateix va passar a Masquefa, les Borges Blanques, Tàrrega, Montblanc i Móra d'Ebre. També a les Franqueses i als Hostalets de Pierola un pacte ERC-PSC va apartar Junts. "Costa molt canviar el que volen els grups municipals", admeten des d'Esquerra, tot i reiterar que la batussa va començar amb l'alcaldia de Roses: "Quan ens la prenen ens adonem que la consigna de construir majories independentistes no va de debò". Els republicans s'aferren a les xifres globals de pactes per carregar contra Junts, que continua titllant els socialistes de repressors: "Els números evidencien les pulsions d'uns partits i els altres".

stats