Eleccions municipals

Maria Eugènia Gay, delegada del govern espanyol, serà la número dos de Collboni

L'ara tinent d'alcalde Laia Bonet ocuparà la tercera posició de la llista del PSC a Barcelona

BarcelonaNova incorporació a la candidatura del PSC a Barcelona per a les municipals del maig. Jaume Collboni ha anunciat aquest migdia en roda de premsa el fitxatge de Maria Eugènia Gay, actual delegada del govern espanyol a Catalunya, com a número dos de la seva llista i, si aconsegueix governar a la capital catalana, la propera tinent d'alcaldia de Presidència, Bon Govern i Relacions Internacionals. La jurista i exdegana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), sense carnet de partit, ja havia sonat els últims mesos en les travesses com a possible relleu de Collboni al capdavant de la candidatura. Finalment farà tàndem amb ell.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta del segon fitxatge independent del PSC després que a principis de mes anunciés el de Lluís Rabell, exlíder dels comuns al Parlament, i arriba un mes després que Collboni deixés el govern d'Ada Colau, on ocupava la primera tinença d'alcaldia, per centrar-se en la campanya. Collboni també ha anunciat que Laia Bonet, actual tercera tinent d'alcaldia i membre del grup socialista a l'Ajuntament, ocuparà la tercera posició a la llista –trencant així la tradicional dinàmica de llistes cremallera dels socialistes– i eventualment serà tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Habitatge i Sistemes Urbans. "Són dues dones molt valuoses, professionals i que s'estimen molt la ciutat", ha reivindicat Collboni, que assegura que està configurant una candidatura "el més semblant possible" a la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

Gay, nascuda a Barcelona fa 48 anys i de qui el candidat ha destacat l'"aposta ferma" pel diàleg en relació amb el Procés, va aterrar a la delegació de l'Estat a principis de l'any passat en substitució de la veterana socialista Teresa Cunillera. La seva elecció per part de la Moncloa es va fer a proposta del primer secretari del PSC, Salvador Illa. L'objectiu era situar en el càrrec una figura de la societat civil per canalitzar la distensió amb la Generalitat. Filla d'Eugeni Gay, exvicepresident del Tribunal Constitucional, va liderar una comissió independent de mediació, diàleg i conciliació per intentar evitar el xoc entre la Generalitat i l'Estat l'any 2017. Després de la DUI, però, va considerar "inevitable" el 155 i el febrer del 2018 va censurar el llavors president del Parlament, l'ara conseller Roger Torrent, en un acte a l'ICAB per haver denunciat l'existència de presos polítics.

Cargando
No hay anuncios

"No podem permetre que torni el passat"

Com a representant de l'Estat a Catalunya –càrrec que mantindrà fins que es presentin oficialment les candidatures de les municipals, a finals d'abril– ha mantingut un perfil més aviat baix. Aquest era, de fet, un dels motius que s'esgrimien des de les files socialistes per descartar-la com a candidata en substitució de Collboni. Al costat de Gay van sonar noms com el de Miquel Iceta, exlíder del PSC i ara ministre; Meritxell Batet, presidenta del Congrés, o el de l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. Fins i tot s'havia especulat amb la possibilitat que fos Salvador Illa qui ocupés el número u a la llista per Barcelona, una possibilitat que va quedar descartada per no llastar la seva cursa cap a la Generalitat. Collboni va quedar confirmat com a cap de llista per tercer cop consecutiu al novembre i ho va fer amb les enquestes de cara, però Xavier Trias (Junts) ha passat a liderar els sondejos des que va anunciar la seva candidatura al desembre.

Cargando
No hay anuncios

D'aquí que les primeres paraules de Gay com a candidata hagin estat dards cap al candidat de JxCat, a qui ha qualificat implícitament de "fórmula caducada". "No podem permetre que torni el passat, que passa per repartir-se Barcelona [...]. Barcelona no pot ser una ciutat de confrontació", ha afegit, reiterant els retrets que Collboni ja va llançar en una entrevista aquest cap de setmana a l'ARA, quan va definir Trias com a representant del partit "més radicalitzat del mapa polític català". "Necessitem més que mai unir Barcelona", ha sentenciat la nova número dos de la llista socialista, que ha situat el PSC com a representant "del diàleg, la convivència i la pau social" enfront dels pols enfrontats Trias-Colau.