Junts, Guanyem o PSC: Girona s'encamina cap a un triple empat a les urnes
Geis advoca per un pacte entre independentistes, però cupaires i republicans obren la porta al PSC
BarcelonaGirona viu les eleccions més obertes de la seva història. Després del domini absolut socialista des de les primeres eleccions democràtiques fins al 2011 i després de l'antiga Convergència, amb Carles Puigdemont i Marta Madrenas al capdavant, els comicis d'aquest 28-M apunten a un doble o fins i tot triple empat. Junts i PSC, però també un tercer actor, Guanyem Girona, es disputen ser la força més votada. La candidatura, abanderada per la CUP, ha anat teixint complicitats al llarg d'aquests anys en una aposta per la transversalitat defugint del dogmatisme i es disputarà l'alcaldia amb els juntaires i els socialistes. Seria el primer cop que una formació vinculada a l'esquerra independentista aconsegueix l'alcaldia d'una capital de demarcació. El frec a frec entre aquests tres partits, amb un possible empat a vuit regidors, dibuixa un escenari abocat als pactes.
Guanyem Girona, que va ser la segona força amb sis regidors, tres per sota de Junts, confia a fer el sorpasso el 28-M i n'espera obtenir dos més. I per això es mostra oberta a l'hora de buscar les aliances que calguin per governar sense posar línies vermelles. "L'important és el què no el qui", fa dies que diu el seu candidat, Lluc Salellas. De fet, davant l'oportunitat històrica per aconseguir l'alcaldia, la CUP va pactar amb Salellas que pugui tornar a optar a l'alcaldia –ja ha superat el límit de vuit anys al consistori– amb el compromís de plegar a mig mandat si no entra al govern. Guanyem, però, com a organització autònoma, ha declinat l'oferiment de la CUP de celebrar a Girona algun acte nacional i vol seguir fent el seu camí. Un camí que l'ha portat a rebre el suport d'exregidors de CiU, ERC, ICV o el PSC com l'exalcaldessa Anna Pagans.
L'escenari ha canviat molt des del 2019. La paràlisi del Procés i l'aposta d'ERC pel diàleg amb l'Estat ja no pressionen l'independentisme a no pactar amb el PSC pel seu suport al 155. De fet, només la candidata de Junts, Gemma Geis, ha deixat clar que només pactarà amb forces independentistes, malgrat que en precampanya va deixar oberta la porta a arribar a acords amb el PSC. ERC, que ha acabat governant amb Junts durant aquest mandat, ja ha anunciat que un possible pacte amb els socialistes ja no és una línia vermella, com va fer fa quatre anys quan va tancar la porta a estudiar un possible canvi de govern al consistori pel suport dels socialistes a la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Sobre la taula, doncs, només queden dues opcions: un nou govern independentista, encara que sigui en minoria, amb suports externs com aquest darrer mandat, o l'aliança de les forces d'esquerra per descavalcar Junts del poder.
L'adeu de Marta Madrenas
I és que l'adeu de Marta Madrenas posa a prova la força de JxCat per revalidar l'alcaldia. Per a Junts, Girona és un fortí; el principal feu de poder que té el partit després de la sortida de la Generalitat. Però la renúncia al setembre de qui havia de ser la cap de llista, Assumpció Puig, va fer aflorar les lluites internes. I és aquí, en la debilitat de la candidatura i el desgast de governar, on Guanyem i les forces d'esquerres veuen una oportunitat de canvi que cal aprofitar. Sigui com sigui, la irrupció d'una figura de consens com Gemma Geis, coneguda a la ciutat per la seva proximitat amb Carles Puigdemont, el seu paper com a consellera d'Universitats i la seva feina com a vicerectora a la Universitat de Girona, esperona la formació a tornar a ser la llista amb més suport. Conscient que els resultats seran molt ajustats, Geis ha fet una crida a respectar la llista més votada.
Des que el 2011 Puigdemont va trencar amb més de trenta anys d’hegemonia socialista a Girona, Sílvia Paneque s’ha presentat amb l’objectiu de retornar el PSC al govern de la plaça del Vi. Ara, aspira a ser investida alcaldessa amb un PSC a l'alça i augmentar els seus sis regidors esgarrapant-ne alguns dels dos de Cs, que podria acabar desapareixent de l'hemicicle. En aquests comicis, la cap de llista socialista, que també és diputada al Parlament, afronta la tercera temptativa amb una llista transversal i plural, que, tot i que no amaga les sigles del partit, incorpora molts noms independents provinents del món de la cultura i la universitat. El març del 2016 Paneque ja va entrar al consistori com a tinenta d’alcalde, donant suport a la investidura de Madrenas després del salt de Puigdemont a la Generalitat, però el pacte es va trencar el 2017 amb el referèndum de l'1-O. Cinc anys després, la política nacional ja no afectarà les aliances a Girona.