Jaume Dulsat: “És injust que Lloret sigui vist com un lloc de turisme de borratxera”
Alcalde de Lloret de Mar (Junts per Lloret)
Lloret de MarL’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat (Lloret 1980), governa des del 2015, tots dos mandats pactant amb el PSC i ERC –aquest mandat els republicans s’hi han afegit més tard–. No sap si es tornarà a presentar, però sí que sap que tot i ser el cap de llista del PDECat a Girona el 14-F no ho farà ni amb ells ni amb Junts.
Quatre regidors del PSC van passar a no adscrits i ERC va entrar al govern. Ara hi ha estabilitat?
— Nosaltres l’estabilitat no l’hem perdut mai. El que passa és un problema intern del PSC. Ens quedem amb els seus quatre regidors no adscrits i acaben entrant els companys d’ERC, que ens hagués agradat que entressin des d’un primer moment. Hem treballat a gust, coordinats, i no hem estat mai tres governs.
Només és possible als municipis?
— La política catalana en els darrers deu anys ha sigut menys pactista. Als municipis, la ideologia queda en segon terme i té més a veure amb el benestar de la ciutat.
Es tornarà a presentar?
— No ho he decidit. Vuit anys en condicions normals serien suficients i crec en el canvi de lideratges. Però també hi ha hagut condicionants com la pandèmia per dir anem a acabar allò que ha quedat a mitges.
Amb Junts o amb el PDECat?
— Amb Junts no ho faria, ja que de manera legítima ha escollit un candidat. I del PDECat no en formo part. Seria amb un partit municipalista.
Per què no s’ha sumat a Centrem?
— Després del 14-F, ningú havia acomplert l’objectiu. Pensava que hi podia haver un espai independentista moderat i que el PDECat podia completar molt bé l’actual govern. Veient els resultats, no va ser així, i tampoc Junts va aconseguir els seus objectius. Va ser un error per les dues parts. Jo crec que anar atomitzant espais no ajuda, i no sé si anar creant nous artefactes polítics cada cinc minuts és la solució. Com que no va anar bé, vaig pensar que havíem de tendir a unificar-nos.
És injust que Lloret sigui vist com un lloc de turisme de borratxera?
— És injust perquè no es així. Som un municipi on set o vuit setmanes a l’any hi ha una oferta nocturna important, i no tot és oci nocturn sense valor. No volem criminalitzar cap tipus de públic, sempre que es respecti la resta de gent. És cert que potser un cop cada dos o tres anys hi ha una notícia negativa que ens torna a encasellar. Estem una mica cansats de sortir per allò que no ens deixa en bon lloc. Tenim llits de molta qualitat, i hi ha una part d’oferta obsoleta. Aquella gent que només obra tres mesos no ens agrada. Treballem per millorar-ho.
La pandèmia va afectar molt?
— Va ser molt dur. Altres alcaldes deien que el seu polígon industrial seguia funcionant. El nostre polígon és el turisme i els serveis. S’ha tornat a engegar i esperem no mirar més enrere. El finançament dels municipis turístics està molt lluny del que hauria de ser, perquè l’Estat finança segons els habitants empadronats, no en funció dels turistes.
S’ha de diversificar, doncs?
— Sí, però és molt fàcil dir-ho. Hem de ser una ciutat de serveis tot l’any. Hem de segmentar i estem impulsant congressos, convencions, actes culturals, esdeveniments esportius. Som la primera destinació turística del país perquè Barcelona juga a la lliga de les ciutats mundials.
Lloret, però, té una de les rendes per càpita més baixes de Girona.
— Hi ha diversos factors. Un té a veure amb l’economia submergida. També hi ha una part de residents que tributen a l’estranger. La renda no és la que hauria de ser.