Eleccions municipals

Jordi Viñas: "Hem aconseguit la pau social i política a Salt potenciant les polítiques d'inclusió dels immigrants"

Alcalde de Salt (ERC)

Roger Palós
3 min
L'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC)

SaltJordi Viñas (Salt, 1973) és alcalde des del 2015. Aliat ara amb JxCat, encapçala un govern amb majoria. Optarà al tercer mandat.

 Com està funcionant la coalició amb JxCat?

— Ens movem en política municipal i aquí el que busquem són pactes entre persones per tirar endavant projectes compartits. Aquest mandat ha estat molt correcte, amb una bona entesa amb els socis de govern, respecte i fidelitat per les dues parts.

Quins són els eixos del seu govern?

— Tenim tres projectes clau. El principal, el desenvolupament del campus de Salut, amb el nou hospital Trueta i les facultats de medicina i infermeria que s’instal·laran a Salt. És una oportunitat històrica per transformar la ciutat i generar oportunitats. També en polítiques d’habitatge hem fet una transformació important, som una referència nacional. Hem invertit 9 milions, més de 200 pisos del parc municipal d’habitatge. I estem desencallant el projecte del Canal, centre d’arts escèniques.

El líder de l’oposició, Joan Martín (PSC), detecta certa passivitat en la seguretat. Salt és insegur?

— No, de cap manera. Si anem a les dades amb la perspectiva dels darrers anys, hi ha hagut un descens de delictes. No podem viure de tòpics, ens hem d’agafar a les dades. Aquesta posició electoralista em preocupa perquè aquest discurs em fa pensar més en un discurs... Que el pogués fer l’extrema dreta ho entendria, però em preocupa que el PSC s’agafi a això quan no és cert.

Quines mesures han pres per reforçar la seguretat?

— Hem passat de 40 a 60 efectius de mossos a la comissaria compartida i la policia local ha consolidat els 57 agents. Hem millorat l’enllumenat i hem potenciat la policia de barri. Les dades de seguretat a Salt no són diferents que les d’altres municipis.

Vox té 3 regidors a Salt. Com influeix en la política municipal?

— No sé si influeix en la resta de partits. Nosaltres no estem a expenses del que facin els altres, sinó que apliquem un programa electoral per millorar el dia a dia dels veïns. 

Com aborden la integració dels immigrants i el discurs que els assenyala? 

— Hem potenciat les polítiques d’inclusió, no pas les d’exclusió que fomenta l’extrema dreta. I ens ha tocat fer feina perquè les polítiques socials no eren la prioritat dels anteriors equips de govern. Hem hagut de posar mà i actuar, i hem aconseguit la pau social i política que altres anys no havíem tingut.

Quin és el repte principal de Salt?

— L’ocupació. Hi estem treballant molt. Tenim un viver d’empreses referent a les comarques gironines, hem assessorat més de mil persones i hem gestionat 188 ofertes de feina. Les polítiques estan funcionant. 

¿Van fer tot el que van poder en la vaga dels treballadors del servei de recollida de brossa?

— Quan vam veure l’incompliment dels serveis mínims ho vam denunciar als departaments de Treball i Salut per poder actuar en la recollida perquè els veïns no patissin la deixadesa. La nostra actuació havia de garantir el servei, que no costés més diners, i vam aconseguir la bonificació de les tres setmanes en què no hi va haver servei.

Què en pensa de les picabaralles entre ERC i JxCat al Govern?

— El que demano és que en tots els partits hi hagi una estructura ferma i un discurs coherent que marqui una estratègia. ERC la té i seria bo per al país que Junts tingués un funcionament més estructurat i no hi hagués la picabaralla o guirigall que hi ha dins del partit.

stats