Agnès Lladó: "Hauria de deixar de ser polèmic pactar amb el PSC en l’esfera local"
Alcaldessa de Figueres (ERC)
FigueresAgnès Lladó (Figueres, 1979) és alcaldessa des del 2019 per un pacte a quatre bandes que va desbancar Junts. El 2023 aspirarà a la reelecció.
La princesa de Girona els va fer una visita al juliol i vostè la va plantar...
— A la vida s’ha de ser coherent i jo soc una alcaldessa republicana. No crec en una institució obsoleta i poc democràtica i no puc oblidar les declaracions que va fer la monarquia el dia 3 d’octubre [del 2017].
Sí que hi era el seu primer tinent d’alcalde, Pere Casellas (PSC). ¿És compatible?
— És la seva posició, no la meva. Si una cosa tenim clara és que ens respectem els uns als altres. És un govern quadripartit al qual ningú donava futur i arribarem al quart any de mandat. El nostre objectiu prioritari és tirar endavant Figueres, i quan parlem de política nacional el ple és sobirà i tothom pot expressar la seva opinió.
El 2019 Figueres va concentrar molts focus perquè ERC va pactar amb el PSC. Quin balanç en fa?
— Positiu. Vam pactar amb el PSC però també amb Canviem Figueres i Guanyem Figueres. Els governs i els polítics ens hem d’assemblar cada cop més a la societat que representem, i la societat figuerenca és molt transversal. És un govern estable i fort, i la resta, soroll interessat.
ERC i Junts es tiren pel cap els pactes amb el PSC. ¿Hauria de deixar de ser polèmic pactar amb el PSC?
— Hauria de deixar de ser polèmic pactar amb el PSC i pactar amb aquells partits amb qui pots compartir projectes locals. Puc entendre que a nivell de política nacional sigui una altra esfera. Jo em puc posar d’acord amb el PSC en moltes coses, amb Junts, amb la CUP, amb Podem... Sí que és cert que hi ha partits frontera: Cs, el PP i Vox.
¿Aquest pacte té vocació de continuïtat després de les municipals?
— ERC es posarà d’acord amb tots aquells amb qui pugui compartir el mateix projecte.
Vostè es presenta a la reelecció. ¿En què pot millorar la ciutat?
— La ciutat té marge de millora, però hi ha un ingredient imprescindible: salvar el discurs negatiu, la manca d’autoestima. El primer escull de la ciutat és que la gent se la cregui.
Figueres ha sigut notícia per qüestions de seguretat. Els delictes penals van pujar un 39% el primer trimestre d’aquest any.
— Figueres no és insegura. És una ciutat que ha crescut moltíssim, que té problemes de convivència i de civisme, que no podem confondre amb inseguretat. Som una ciutat fronterera i les ciutats frontereres tenen complexitats afegides. L’estat francès és molt més dur amb la reincidència i els delictes de salut pública i és un dels grans reptes que com a país hem d’afrontar.
Vostè demana una regió policial pròpia. Què solucionaria?
— Bàsicament ens dotaria de més recursos i podríem treballar una estratègia clara a nivell de territori.
¿Tem que tot plegat adobi el terreny per a Vox?
— No ho temo, ho constato. Els discursos que tenim a la ciutat són els discursos que l’extrema dreta fa ajuntant el binomi seguretat i immigració. És la cosa més injusta que es pot fer. La seguretat no té nacionalitats.
Vostè és presidenta del Consell de Governs Locals. Quina missió té?
— Hem de tenir la capacitat que, quan el Parlament legisli, el món local hi tingui alguna cosa a dir. Som els braços executors, i aquestes legislacions han d’arribar amb els recursos necessaris. És molt difícil mantenir l’excel·lència en els serveis públics si els ajuntaments no estan ben finançats.