Girona tindrà un govern tripartit independentista amb Salellas d'alcalde
Geis (Junts) serà vicealcaldessa i portarà l'àrea econòmica; Ayats (ERC) serà segon tinent d'alcalde i mantindrà l'àrea de cultura, esports i educació
GironaGirona es convertirà demà dissabte en una clara excepció en el mapa de la unitat independentista després de les eleccions municipals del 28 de maig. Guanyem, Junts i ERC han segellat aquest divendres un pacte per governar junts a la ciutat amb Lluc Salellas d'alcalde i l'exconsellera Gemma Geis (Junts) de vicealcaldessa. Quim Ayats (ERC) serà segon tinent d'alcalde i mantindrà l'àrea de cultura, esports i educació, en un govern format per un total de sis tinences d'alcaldia, una més que l'anterior legislatura: tres per a Guanyem Girona, tres per a Junts i una per als republicans. En total, els tres partits sumen 17 dels 27 regidors del ple, amb un govern amb una majoria absoluta que no existia des de fa 12 anys. Els caps de llista de les tres formacions han explicat els detalls en una roda de premsa conjunta després de tres setmanes de negociacions força soterrades però amb el clar convenciment de l'alcaldable de la formació vinculada a la CUP que governaria desbancant el PSC, que va ser la primera força el 28-M.
Salellas ha reivindicat que Girona tingui un govern independentista, però sobre el fet que en la resta de municipis sigui difícil trobar aliances similars ha puntualitzat que sobretot és un acord "en clau municipal". Per a Geis, el pacte a Girona "reflecteix l'estil gironí de fer política". "Molts companys en molts llocs diferents estan contents d'aquest exercici de generositat", ha afegit. Ayats, al seu torn, ha posat també sobre la taula la importància del projecte de ciutat: són 64 propostes per a quatre anys, entre les quals hi ha mesures clau per a Guanyem com un milió anual d'inversió en habitatge públic, limitar els pisos turístics al 4% al conjunt de la ciutat (actualment és al 15% per barris) i posar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments.
Una regidoria de llengua catalana
L'organigrama de govern és molt ampli, però és força genuí respecte a altres governs municipals: no hi haurà una àrea adjudicada a cada partit, sinó que han decidit barrejar-les entre formacions. "És un govern que treballarà conjuntament, braç a braç –ha dit el líder de Guanyem i futur alcalde–. És el que ens demana la ciutat de Girona". Com a novetat, es crea la regidoria de llengua urbana amb Núria Riquelme (Junts) al capdavant, que penjarà de l'àrea d'alcaldia i presidència. "En un moment amb un clar atac a la llengua catalana, només cal veure el País Valencià i les Balears, calia donar un missatge al voltant de la llengua catalana com a tema estratègic de ciutat i de país i donar-li més força", ha emfatitzat Salellas.
Esquerra concentra el pes a l'àrea de cultura, esports i educació, com fins ara, però Raquel Robert també tindrà la regidoria de treball, que penja de l'àrea de promoció econòmica de Geis. Pel que fa a la resta d'àrees, la número dos de la llista de Guanyem, Cristina Andreu, tindrà la de transformació ecològica i transformació urbana, amb la pota més important d'habitatge, mentre que Sergi Cot tindrà la d'acció climàtica i Lluís Martí (Junts) la d'urbanisme i proximitat. A més dels tres regidors d'ERC, Martí és l'únic que repeteix respecte a l'anterior mandat.
Guanyem també comandarà l'àrea de gestió de recursos i atenció a la ciutadana, amb l'expresident d'Òmnium a Girona Sergi Font, i Sílvia Aliu a Hisenda. L'última àrea, en aquest cas dirigida per Junts, és la de servei a les persones i convivència.
Tres setmanes de negociacions
Guanyem ja va comunicar dimarts que el pacte estava força avançat, però llavors fonts de Junts van matisar que encara el veien "lluny". És més, van aclarir que encara no havien parlat amb Esquerra i que les negociacions estaven sent a dues bandes. Ara bé, una foto d'unitat dels caps de llista de Guanyem, Junts i ERC difosa ahir dijous pels tres partits va deixar clar que ja no hi havia marxa enrere i que només quedaven serrells per no arribar amb l'ai al cor al ple de dissabte. En cas de tirar endavant, Girona tindrà un govern inèdit: no només perquè sigui un tripartit, sinó perquè per primer cop no governarà la força més votada i, a més, l'esquerra alternativa independentista tindrà el poder en una capital de demarcació.
Sílvia Paneque, la candidata del PSC, s'ha esforçat les tres últimes setmanes per reivindicar que tenia sentit un govern de canvi progressista a la ciutat. En una conferència dimecres per mostrar múscul abans del previsible anunci d'acord independentista, va assenyalar que els socialistes a Girona són també una força "catalanista" i va demanar un "govern seriós". És cert que Guanyem va parlar poc d'independència en campanya. Qui la va mencionar més va ser l'exconsellera Gemma Geis, de Junts, l'única que va comprometre's a no pactar amb els socialistes.
Majoria absoluta amb 17 regidors
Salellas va aclarir durant tota la campanya que, d'entrar a governar, volia que fos amb un govern amb majoria absoluta. I la tindrà: Guanyem (8 regidors), Junts (6 regidors) i ERC (tres regidors) sumen un total de 17 dels 27 seients que té el ple de l'Ajuntament de Girona. Guanyem no volia repetir l'escenari de l'anterior legislatura, en què Marta Madrenas –que ara serà la cap de llista de Junts per Girona a les generals– va governar primer amb una clara minoria de 9 regidors i el 2020 va entrar a l'executiu Esquerra amb Quim Ayats com a tinent d'alcaldia amb quatre regidors. Però els dos grups no arribaven a la majoria de 14 regidors i es van passar el mandat buscant el suport tant de socialistes com de Guanyem, i fins i tot de Ciutadans, per aprovar iniciatives.
L'acord entre Salellas i Geis per governar junts ha sobtat alguna part de la militància, però l'assemblea del partit ha sufragat per una "amplíssima" majoria qualsevol pacte perquè puguin arribar a governar. Aquesta plataforma ciutadana municipalista va néixer l'octubre del 2018 amb la intenció de superar els resultats obtinguts per la CUP a les anteriors municipals. I li va funcionar: el 2019, amb Lluc Salellas ja d'alcaldable, es va convertir en segona força a la ciutat i l'últim mandat han pogut exercir de caps de l'oposició. De fet, Guanyem ha fet una esmena a la totalitat al govern de Madrenas els últims anys i ha assenyalat que era el pitjor executiu que havia tingut la ciutat.
Durant la campanya, Junts donava per fet que seria primera força i la nit electoral va ser una galleda d'aigua freda per a Geis. Però de seguida es va mostrar disponible a parlar amb Guanyem perquè hi hagués un govern independentista a la ciutat. "Segurament a la vida s'aprèn més de les derrotes que de les victòries", ha reflexionat la cap de llista de Junts en roda de premsa. Salellas, tot i tenir el carnet de militant de la CUP, reivindica que la seva plataforma és molt més que això. De fet, en les últimes declaracions ha assegurat que són la formació que representa més "la centralitat política de la ciutat".
Geis es debatia entre donar l'alcaldia a Salellas i quedar-se a l'oposició o formar govern junts. Guanyem en tot moment volia que Esquerra també estigués a l'equació. No era imprescindible per arribar a la majoria absoluta al consistori, però sí per a un equilibri de forces progressistes de cara a negociacions internes.