Eleccions municipals

El germà gran que ha arrabassat l'alcaldia al petit

El fins ara alcalde dels Hostalets de Pierola, d'ERC, pacta amb el PSC i evita que governi Junts, que va guanyar els comicis

BarcelonaLa unitat independentista ha tornat a fer aigües després del 28-M. Republicans i juntaires s'han arrabassat desenes d'alcaldies, però també consells comarcals i diputacions pactant amb el PSC. Ni tan sols les relacions familiars entre candidats han donat una treva a la guerra oberta entre les dues grans forces sobiranistes. El cas més paradigmàtic és el dels Hostalets de Pierola. Els resultats de les eleccions en aquest poble de l'Anoia van deixar un escenari més que obert amb Junts amb 4 regidors (451 vots), ERC també amb 4 (397) i el PSC, amb 3 (394). Que els candidats d'ERC i Junts fossin germans i que ja haguessin governat plegats aquest darrer mandat feia presagiar que es podria reeditar l'aliança. No ha estat així. L'alcaldable de Junts, Jordi Parcerisas, guanyador de les eleccions municipals, ha vist com el seu germà gran li arrabassava l'alcaldia i l'enviava a l'oposició pactant amb el PSC.

Cargando
No hay anuncios

Gerard Parcerisas (1991), que ha estat alcalde aquests darrers quatre anys gràcies al suport del grup liderat pel Jordi (1993), el seu germà, admet que no ha estat fàcil apostar pels socialistes: "Tant de bo no haguéssim hagut de prendre aquesta decisió perquè és mon germà, però la relació no és massa bona, és una qüestió d'afinitat i confiança i no em veia repetint govern". L'alcalde considera que el 2019 el pacte entre ERC i Junts estava justificat: "El pacte natural era amb Junts perquè tot estava molt polaritzat entre ERC i el PSC i aquest no entenia un model de poble sense l'abocador". I és que els Hostalets acullen el dipòsit de residus més gran de Catalunya i el segon de l'Estat, que aporta la meitat dels ingressos, i els socialistes sempre han estat a favor d'anar-lo ampliant, mentre que els republicans han promogut una consulta aquest mandat per avalar una nova ampliació, que va prosperar amb el suport del 58% dels veïns. L'oposició constructiva del PSC també ha ajudat a refer les relacions amb els republicans.

Tampoc la coalició ha funcionat com s'esperava l'alcalde: "Té una personalitat forta i una gran ambició i el govern ha perillat perquè hi havia acords que no es respectaven". Deixa clar, però, que ha estat una decisió col·lectiva que el PSC també ha secundat des d'un primer moment: "La decisió de pactar amb el PSC va ser unànime, ha estat el soci preferent, però també per part seva i, per tant, qui hauria de fer autocrítica és ell quan dues forces antagòniques no volen pactar amb Junts, que no deixa de ser una extensió seva, i acorden governar plegats i refusen fins i tot la proposta d'un govern d'unitat". Fruit d'aquest pacte, el republicà serà alcalde tres anys i Daniel Vendrell, que ja havia estat alcalde del 2011 al 2019, ho serà un any, el segon. Sigui com sigui, el reelegit alcalde també reconeix que en la decisió han pesat els resultats: "No ens ha anat bé amb ells, Junts ha duplicat regidors i nosaltres n'hem perdut un".

Cargando
No hay anuncios

"No ens han perdonat el sorpasso"

Aquest ha estat, segons l'altre germà, l'únic motiu que ha portat Esquerra a enviar Junts a l'oposició. "ERC i PSC s'han matat històricament, però s'han espantat amb el nostre creixement perquè hem passat d'última a primera força i el sorpasso no ens l'han perdonat", carrega el Jordi, després de recordar que la número 2 d'ERC va dir que plegaria si el PSC entrava al govern quan es va debatre la seva incorporació en l'anterior mandat. "La patacada més bèstia de la història al municipi, perdent més de 200 vots, l'amaguen amb un pacte de perdedors perquè no volen que ens consolidem quan havia d'haver plegat i deixar governar la llista més votada", afegeix visiblement enfadat tot i el pas dels dies. En aquest sentit, lamenta que ni ERC ni el PSC li hagin respost les seves propostes de partir-se l'alcaldia o de fer un govern unitari. "El pacte s'havia cuinat abans de les eleccions", conclou.

Cargando
No hay anuncios

Tot i admetre que el factor familiar "pesa", el fins ara soci de govern creu que cal avantposar els interessos del poble: "Jo no pactaré amb qui caigui millor o pitjor, un govern no és un matrimoni". Tampoc comparteix que hagin estat deslleials: "Hem estat els més lleials i treballadors i els resultats estan a la vista. No hem incomplert cap acord i si ho vam fer ¿per què no se'ns va fer fora en el seu moment?", es pregunta. "Vam guanyar les eleccions i estem al carrer i la gent no ho entén", assegura. El seu germà rebat que la gent tampoc va entendre que Junts i PSC pactessin per desbancar ERC del consell comarcal, del qual el Jordi formava part. "Quan li fan a ell s'acaba el món", lamenta l'alcalde. I els pares, que van repartir els vots, com ho viuen? "La mare ha entès la decisió i això em fa tenir la consciència més tranquil·la", assegura el Gerard. "Amb dolor i tristesa", replica el seu germà, que assegura que no comprenen que no sigui ell l'alcalde quan ha guanyat i quan fa quatre anys va refusar les propostes del PSC de repartir-se l'alcaldia.