Si hi ha alguna cosa que li faria "il·lusió" a Xavier Trias és convertir la caserna del Bruc en un equipament universitari. Així ho ha proclamat al final de l'acte del districte de les Corts, on s'ha referit a l'edifici militar com a "Exin Castillos". L'alcaldable de Junts ha fet una crida a la participació en un barri que considera clau per guanyar el 28-M, ja que és un dels feus tradicionals de CiU que ara necessita recuperar per ser alcalde altre cop. "No us oblideu d'anar a votar, que hem de guanyar i hem de guanyar bé [...]. I no us equivoqueu de papereta, que hi han posat la meva cara!", ha ironitzat.
La fórmula de Trias per guanyar: recuperar els feus de CiU i conquerir el 'swing state' de Barcelona
La candidatura també preveu millorar resultats en barris com Ciutat Vella amb la seguretat de bandera
BarcelonaL'any 2019 a Junts per Catalunya no li van anar bé les eleccions municipals a Barcelona: va quedar en cinquena posició i va perdre en els districtes tradicionals de CiU. Ara, però, amb Xavier Trias pot recuperar l'alcaldia –així ho indiquen les enquestes– i per això és clau tornar a guanyar allà on triomfava la federació nacionalista: les Corts, Gràcia, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. Des del seu equip consideren que la fórmula guanyadora passa perquè Trias quedi en primera posició en aquests districtes i retalli distàncies en els altres, tal com va fer el 2011, quan per primer cop els convergents van conquerir la capital catalana. És per aquest motiu que l'acte d'aquest dimarts a la tarda a la plaça de la Concòrdia (les Corts) tenia una importància especial: Trias ha fet una crida a la participació per mobilitzar al màxim el vot del "canvi".
"No us oblideu d'anar a votar el dia 28 i no us equivoqueu de papereta, hi han posat la meva cara", ha ironitzat entre aplaudiments i "bravos" de desenes de persones que han anat a escoltar-lo. També Jordi Martí, responsable de la campanya, ha fet el seu míting fins ara més vehement, i ha reclamat "jubilar" l'actual govern de la ciutat, citant no només Ada Colau sinó també Jaume Collboni: "Que no us enganyin, els socialistes han estat governant aquesta ciutat", ha afegit l'actual regidora Francina Vila, que ha assenyalat que el PSC no pot representar el canvi quan també ha pilotat el consistori.
Quan s'ha presentat Xavier Trias, les Corts s'ha tenyit de blau –va ser així del 2003 al 2011–, però aquesta dinàmica va canviar el 2019, quan, ja extingida la federació nacionalista, Junts –amb l'exconseller Joaquim Forn des de la presó i Elsa Artadi encapçalant la llista– va caure fins a ser quarta força en aquest districte, per darrere d'Esquerra, la candidatura de Manuel Valls i el PSC. Un fenomen que es va repetir en altres districtes clau per a Trias: JxCat va quedar en quarta posició a l'Eixample –per darrere d'ERC, els comuns i el PSC–; en tercera posició a Gràcia, per darrere dels comuns i Esquerra, i en segona posició a Sarrià Sant-Gervasi, després de la llista de l'exministre francès. Aquest 28 de maig, Trias compta poder guanyar a tots aquests districtes per assolir l'alcaldia.
Ara bé, fonts del seu equip asseguren que no només tenen bones sensacions en aquests barris: "Tornem a ser competitius a tot arreu", afirmen, i recorden que les enquestes apunten a un descontentament "majoritari" amb l'actual govern que Trias espera recollir. És per això que també compten retallar distàncies en els barris on normalment guanya el PSC o Colau. I en aquest punt posen d'exemple Ciutat Vella, on les passades eleccions Junts es va enfonsar –va guanyar Barcelona en Comú–, però on, en canvi, el 2011 CiU va quedar en segona posició, trepitjant els talons el PSC –23,5% de vot dels socialistes i 22,7% dels convergents–. Ara creuen que poden recuperar aquest electorat. També esperen tornar a "ser forts" en punts concrets de Sant Andreu –"al cor" del districte– i també a Sant Martí, on el 2011 Trias va quedar a només quatre punts dels socialistes.
De fet, Ciutat Vella és un dels primers districtes en què l'alcaldable va fer parada en aquesta campanya: divendres passat va fer una passejada pel Raval i dissabte va parlar de seguretat al Mercat de Santa Caterina, on Junts va prometre més uniformats al carrer, reforçar l'"autoritat" i també potenciar el comerç de proximitat. I és que la seguretat –que és la principal preocupació dels barcelonins segons el baròmetre municipal– és una de les banderes que ha aixecat la candidatura de Trias per guanyar terreny.
Sants-Montjuïc, el 'swing state'
Però si hi ha un districte que determina les eleccions municipals és Sants-Montjuïc. L'anomenat swing state de Barcelona -en termes de política nordamericana-, aquell que en cada cita a les urnes té un comportament electoral diferent i dona pistes de qui serà l'alcalde: el 2007 van guanyar-hi els socialistes i va governar Jordi Hereu; el 2011, CiU i va ser alcalde Xavier Trias; el 2015, Barcelona en Comú i Ada Colau va ser investida alcaldessa, i el 2019 va tornar a guanyar Colau però només dues dècimes per davant d'Ernest Maragall. L'equip de Trias també té encerclat en vermell aquest districte.