Eleccions municipals

Feijóo i Ayuso es mimetitzen en el primer acte conjunt del PP

Pedro Sánchez comença la campanya traient pit de la trobada amb Joe Biden i la gestió del govern espanyol

El líder del Partit Popular, Alberto Núñes Feijóo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
3 min

MADRIDS'ha gastat molta tinta a l'hora parlar de com podrien conviure al capdavant del PP dos tarannàs pretesament diferents com el d'Alberto Núñez Feijóo i el d'Isabel Díaz Ayuso. A tenor de l'acte de campanya d'aquest dissabte a Getafe, el primer que fan tots dos junts en aquesta cursa del 28-M on la Comunitat de Madrid és el principal punt fort dels populars, no hi hauria d'haver problemes. El to dels discursos d'un i altre han estat pràcticament calcats, decantant la balança cap a l'agressivitat de la presidenta madrilenya, que fa temps que busca disputar la batalla ideològica i cultural a l'esquerra. Així, lluny de reforçar un perfil de gestió, Feijóo s'ha centrat a parlar de feminisme, avortament i, sobretot, d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'excusa? La polèmica atiada per la dreta per la presència a les llistes d’EH Bildu de 44 persones condemnades per terrorisme d’ETA, set d’elles per assassinat, que ja han complert les seves penes d'inhabilitació. "Amics, lamento estar parlant d'això, que és la nostra obligació, perquè m'agradaria parlar dels problemes dels espanyols", ha dit Feijóo abans de dedicar pràcticament la meitat del seu discurs –vuit minuts d'un parlament de vint– a carregar contra Sánchez a través d'aquesta polèmica. El líder del PP ha trobat (de nou) en la decisió de l'esquerra abertzale l'espai perfecte des d'on atacar el govern espanyol i, particularment, el president de l'executiu i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "Si ni Sánchez, ni els candidats de Sánchez defensen (...) la dignitat de les víctimes de terrorisme, ho farem nosaltres", ha afirmat Feijóo després de demanar a Sánchez, però també als seus candidats a les municipals i autonòmiques, que trenquin amb EH Bildu.

De fet, Feijóo ha pressionat als segons perquè, si el secretari general del PSOE no fa cap moviment, ho facin ells: "Que trenquin amb Sánchez", els ha demanat. "¿Quants barons li han trucat? M'agradaria saber-ho", ha dit. Poques hores abans, figures socialistes com Javier Lambán, actual president de l'Aragó, havien demanat, precisament, "trencar les relacions" amb EH Bildu, mentre un dels altres homes forts del PSOE, i que també es juga la reelecció, l'actual president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, s'ha cenyit a dir, en una entrevista a El Mundo, que "la inclusió dels terroristes a les llistes d'EH Bildu em genera el mateix menyspreu que tot el vinculat amb ETA, però serà així, perquè la llei ho permet".

Així, mentre passaven els minuts i els "problemes dels espanyols", com ha dit el mateix Feijóo, no apareixien al míting, sí que ho feien els noms d'ETA, EH Bildu o Arnaldo Otegi. "Estic tan orgullós que en aquest inici de la campanya [Arnaldo] Otegi hagi dit que, si d'ell depèn, jo no governaré a cap lloc. De fet, em repugnaria que passés el contrari", ha dit Feijóo, que també ha criticat la reacció de Sánchez a les llistes d'EH Bildu: "El que és indecent és que [el PSOE] pacti amb EH Bildu", ha dit en referència a la valoració del president espanyol titllant "d'indecent" la decisió dels abertzales.

Però en tot aquest speach, Feijóo no estava sol. Ayuso tampoc ha dubtat ni un segon a parlar de l'esquerra abertzale i l'acció d'ETA, i ha presumit, de fet, de la unitat de discurs amb el líder del PP. "Cada cop que algú de l'entorn de l'esquerra em pregunta: «¿Oi que us porteu malament? ¿Oi que hi ha diferències?», és increïble com miren de justificar que no som nosaltres el partit que està desunit i fet un desastre com li passa al PSOE", ha dit. "Estem ocupats treballant pel que és important", ha dit Ayuso, donant per fet que "trauran" Sánchez de la Moncloa. De fet, les eleccions del 28 de maig no deixen de ser el preludi de la cursa cap a l'executiu espanyol. "El que passi a Madrid, passarà a tot Espanya", ha sentenciat Ayuso.

El PSOE opta per la gestió

A la mateixa hora, però des de Sevilla, qui també encetava la campanya electoral era Pedro Sánchez que, de nou, ha aprofitat l'avinentesa d'un míting de partit (i en aquest cas, un míting electoral) per anunciar una nova mesura: el reconeixement per llei del dret a l'oblit oncològic.

A diferència del Partit Popular, els socialistes han tornat a optar per un discurs basat en la gestió i la contraposició de models: el de la dreta i el de l'esquerra. Així, Sánchez no només ha aprofitat el míting per treure pit de la trobada hores abans amb el president dels Estats Units, Joe Biden, sinó que també ha parlat de la "política útil" del govern espanyol durant aquesta legislatura. En el discurs l'acompanyen unes bones dades macroeconòmiques, sobretot pel que fa a l'ocupació, que suposen un baló d'oxigen per als socialistes i posen en dubte els mals auguris de la dreta, però també acords recents com el dels sindicats i les patronals per incrementar els salaris. "El que proposen [des del PP] és desmantellar tots els avenços socials d'aquests anys. Volen tornar a l'Espanya de les retallades", ha dit Sánchez.

stats