Eleccions municipals

ERC s'alia amb el partit de Mireia Boya per tenir presència a l'Aran

Els republicans, que no tenen representants a la comarca, aniran de bracet amb Aran Amassa, que té 4 regidors

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya, en una imatge d’arxiu.
28/12/2022
3 min

ERC tindrà per primer cop representació institucional el 2023 a diferents municipis de la Vall d'Aran, l'única comarca del Principat on no té presència. Segons ha pogut saber l'ARA, Aran Amassa, la formació occitanista i d’esquerres que van impulsar el 2018 membres de la CUP com Mireia Boya, però també d'ERC o EUiA, es presentarà en coalició amb els republicans a les pròximes eleccions municipals després de concórrer en solitari a les últimes, quan es van estrenar amb quatre regidors. Només que Aran Amassa revalidi la representació a Viella, Naut Aran, Les o Bausen, Esquerra desembarcarà sense presentar directament llista en un territori on socialistes (UA-PSC) i convergents (CDA-PNA) s'han disputat històricament el poder de manera hegemònica. Els republicans només van aconseguir dos regidors el 2015 a la localitat de Les amb Corròp, una formació que es presentava sota el paraigua d'Acord Municipal (AM), la plataforma municipalista d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exdiputada de la CUP, que va ser precisament regidora de Corròp fins que va entrar al Parlament i que es va presentar el 2019 com a síndica d’Aran per Aran Amassa al Consell General (sense sortir escollida), consuma així el trencament definitiu amb els anticapitalistes i materialitza el seu acostament a ERC. L'exdirigent cupaire, que va ser diputada entre el 2015 i el 2017 i presidenta del grup parlamentari, va estripar el carnet al juny després que la direcció es negués a expulsar el membre del partit que l'havia assetjat psicològicament. A l'octubre, després de la sortida de Junts del Govern, l'executiu de Pere Aragonès la va nomenar directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del departament d'Agricultura.

En aquest context, ara fa un mes Aran Amassa va celebrar una assemblea on va acordar per 14 vots a favor, 4 en contra i dues abstencions presentar-se en coalició amb ERC, i fa unes setmanes se celebrava una reunió amb membres de les dues formacions on es perfilava un pacte que és per a quatre anys i que només està pendent de ser signat. Els republicans han atorgat autonomia plena al partit sobiranista aranès, que rebrà a canvi recursos per a la campanya, suport tècnic i assessorament jurídic. Fonts republicanes subratllen que l'acord "encara no està signat" però admeten que la seva voluntat "és ser present a l’Aran" amb un referent polític. Hug de la Rosa, president d'Aran Amassa, revela que "només falten serrells" per tancar l'acord i justifica el pas per tenir més recursos per a la campanya: "En ser un partit petit, amb ERC tenim més probabilitats d'èxit a les eleccions perquè fa quatre anys no vam poder fer ni la tramesa postal perquè arribessin les paperetes a totes les cases".

Divergències amb els Jocs d'Hivern

Aquesta aliança no amaga divergències en temes claus com els Jocs Olímpics d'Hivern. Mentre que el Govern ha promogut i defensat el projecte, Aran Amassa s'hi ha manifestat en contra i alguns dels seus membres, com la mateixa Boya, han subscrit el manifest Stop JJOO o formen part de la plataforma. És el cas de la cantant i regidora de Bausen Alidé Sans, que en una roda de premsa des de l'estació de Baqueira la setmana passada denunciava l'especulació urbanística associada al turisme de l'esquí, que dificulta l'accés a l'habitatge dels treballadors i residents. De la Rosa admet que els Jocs han estat sobre la taula en les converses: "N'hem parlat i hem blindat la nostra autonomia política en aquesta qüestió perquè no respondrem a cap imposició des de Barcelona".

Alidé Sans, regidora de Bausen, amb Bernat Lavaquiol, portaveu de Stop JJOO.

Ara fa quatre anys, quan es va presentar la formació, Boya va afirmar que no eren "la marca blanca de ningú" i que volien "representar tot l’arc del sobiranisme". De fet, lamentava que Unides Podem, que abandera ICV a l’Aran, no se sumés a aquest front per la seva demanda que la candidatura portés el seu nom. La CUP, amb qui Aran Amassa és ideològicament més propera, no ha pressionat ni ha fet cap contraoferta, però sí que lamenta la seva celeritat a l'hora d'arribar a un acord amb ERC. El màxim representant del partit aranès admet que hi ha persones de la formació que han defensat anar de bracet amb la CUP, però que al final s'ha imposat anar amb ERC perquè té "una infraestructura més gran" i alhora gaudir d'una "interlocució directa amb el Govern". També ha tingut un pes important en la decisió les opcions que té Sans per aconseguir l'alcaldia de Bausen. "És un ajuntament molt endeutat i necessitem infraestructura per entomar el repte de governar", conclou De la Rosa.

stats