En directe
29/05/2023

Resultats de les eleccions municipals a Lleida, en directe: victòria de Fèlix Larrosa (PSC)

Segueix minut a minut tota l'actualitat de la jornada electoral del 28-M

Després d'una nit electoral molt intensa, nosaltres ja ens anem acomiadant. Moltes gràcies per seguir-nos!

Resum de la nit electoral: El PSC recupera Lleida i ERC retrocedeix a tercera força per darrere del PP

Lleida ciutat torna a ser socialista. Fèlix Larrosa s’ha imposat amb claredat i ha obtingut 9 regidors, dos més que el darrer mandat. El candidat socialista es refà així de la derrota per 81 vots que va patir a les eleccions del 2019 i recupera per al PSC una ciutat que havia controlat durant 40 anys (1979-2019). Les dues forces que han governat la Paeria en aquesta darrera legislatura, ERC i Junts, s’han quedat amb només 5 regidors cadascuna i a l’alcalde republicà Miquel Pueyo no li surten els números per revalidar un acord.

Malgrat tot, Larrosa no ho tindrà fàcil per tirar endavant un projecte en solitari. Davant té un Partit Popular molt reforçat, que ha passat de 2 a 5 regidors; el Comú de Lleida, reduït a la mínima expressió, i Vox, que ha irromput per primer cop amb 2 escons. El taulell de pactes està molt obert i presenta combinacions complexes, tot i que la investidura de Larrosa està pràcticament garantida: només un inversemblant pacte entre el PP i els independentistes ho evitaria.

El candidat de Junts, Toni Postius, va avisar que no acceptarà una sociovergència. El PSC pot plantejar-se un pacte improbable amb el mateix Pueyo (que en campanya només reivindicava reeditar el seu acord amb Junts) o un pacte complex amb el PP. Una altra opció seria un govern en minoria, com ja va fer el seu correligionari Àngel Ros el 2015, tot i que Larrosa ha obert la porta a pactar amb tothom tret de Vox.

A banda de la capital, el PSC també ha recuperat un altre feu lleidatà molt important: Balaguer. Després de quatre anys de majoria absoluta d’ERC, la candidata socialista Lorena Gonzàlez ha obtingut 6 regidors i evidencia un daltabaix a les files republicanes, que es queden amb només 3. La capital de la Noguera, però, queda molt fragmentada, amb la irrupció d’una nova formació, Treballem per Balaguer (sota el paraigües del PDECat)

A Tàrrega, l’exalcaldessa de Junts, Rosa Maria Perelló, ha aconseguit una aclaparadora victòria, però no té garantida la governabilitat. S’ha quedat a un regidor de la majoria absoluta i l’acord tripartit d’ERC-CUP-PSC, fins ara al govern de la ciutat, encara podria prendre-li l’alcaldia. 

A Mollerussa, l’alcalde Marc Solsona (vinculat al PDECat) perd irremeiablement la majoria absoluta i queda empatat amb Junts a 4 regidors. Tot queda obert a la capital del Pla d’Urgell, on ERC, el PSC, la CUP i el PP tindran també representació.

A les Borges Blanques hi pot haver un canvi de govern. Tot i que Junts, de l’alcaldessa Núria Palau, ha guanyat les eleccions, un probable pacte entre Borges per la República (de l’òrbita cupaire) i ERC podria endur-se l’alcaldia.

ERC guanya a Sort a través de Sumem

L'agrupació electoral Sumem, que inclou ERC, ha guanyat a Sort. La formació s'ha quedat a un regidor de la majoria absoluta amb 5 d'11 a la capital del Pallars Sobirà. La segona força és Gent de Poble, amb 3 regidors, i la tercera és Endavant per Sort -que inclou el PSC-, amb 3 més.

Victòria pels pèls de Mollerusa Primer, el partit vinculat al PDECat

Mollerussa Primer, el partit vinculat al PDECat i que és la formació de l'actual alcalde, ha obtingut un 19,9% dels vots i 4 regidors, una victòria pels pèls i que el deixa amb els mateixos regidors que Junts, que ha obtingut un 19,7% dels volts. En tercer lloc queda Esquerra Republicana, amb 3 regidors, seguits de 2 per al PSC, 2 per a la CUP i 2 per al PP.

Els socialistes recuperen la Paeria de Lleida

El PSC obté la victòria a la Paeria de Lleida i recupera així un dels seus ajuntaments històrics on va governar durant gairebé 40 anys, un domini que va perdre a les anteriors eleccions i que avui recupera. 

Els socialistes de Fèlix Larrosa obtenen 9 regidors en un consistori on el PP es converteix en la segona força amb 5 regidors i el 15,5%. ERC perd 2 regidors i es queda amb 5, els mateixos que Junts. Vox entra per primera vegada a l'Ajuntament amb 2 regidors. 

Junts guanya a les Borges Blanques, però perd la majoria absoluta

Junts ha guanyat les eleccions a les Borges Blanques, però ha perdut la majoria absoluta amb el 100% dels vots escrutats. Núria Palau ha aconseguit 6 regidors, un menys que el 2019 i, per tant, la coalició Borges per la República, que n'ha obtingut 4, i ERC, amb 3, podrien pactar i formar govern. Aquestes dues formacions, liderades per Josep Farran i Salvador Noguera, respectivament, van formar una coalició fa quatre anys, però aquesta vegada han decidit concórrer separadament als comicis i han aconseguit millorar resultats. Xavier Gispert amb el PSC i José Luis Pardo amb el PP s'han quedat sense entrar a l'ajuntament de la capital de les Garrigues.

L'agrupació electoral Tothom guanya al Pont de Suert

Amb el 100% escrutat, l'Agrupació electoral Tothom s'ha endut la victòria al Pont de Suert, però no amb majoria absoluta. S'han quedat a un regidor i n'obtenen 5 d'un total d'11. El següent partit és Junts per Tremp, que en té només 3. ERC en té 2 i el PSC 1.

Compromís per Tremp arrasa a la capital del Pallars Jussà

Amb el 100% escrutat, Compromís per Tremp obté 7 regidors de 13. El segon partit és Junts per Tremp, amb només 3. ERC queda en tercera posició després d'haver tingut l'alcaldia els últims quatre anys.

El PSC guanya a Cervera

A Cervera ha guanyat el PSC amb la llista encapçalada per Jan Pomés, que ha obtingut 5 regidors dels 13. Ha aconseguit un 30% dels vots i 3 representants més que a les eleccions passades. La segona força de l'Ajuntament serà Junts, amb 3 regidors, seguits de 3 representants més del partit SIF. L'actual alcalde, Joan Santacana, d'ERC, ha perdut la meitat dels regidors i es queda amb 2.

Junts guanya a Tàrrega, però ERC podria repetir el pacte de govern

Amb el 100% dels vots escrutats, Junts ha guanyat les eleccions a Tàrrega, la capital de l'Urgell, i ha aconseguit ampliar la distància amb ERC, que així i tot podria repetir el pacte de govern amb la CUP i el PSC. Rosa Maria Perelló ha aconseguit 8 regidors, 1 més que en les anteriors municipals, mentre que ERC liderada per la fins ara alcaldessa Alba Pijuan amb 5 i la CUP amb 3 es mantenen. El PSC de Silveri Caro perd un regidor, que és el que ha guanyat Perelló. Miguel Angel Rubio, del PP, Jordi Cots de Mà Estesa per Tàrrega -Ara Pacte Local-, Rubén Vázquez de Valents i Eduard Pallerola de Vox, es queden sense entrar al consistori targarí.

A Vielha e Mijaran tindran quatre anys de majoria absoluta d'UA-PSC-CP

El partit revalida la seva posició dominant a Vielha e Mijaran. Tindrà 7 de 13 regidors. El segon partit és CDA-PNA, amb 4 regidors.

Compromís per la Seu guanya les eleccions a la Seu d'Urgell

Amb el 100% escrutat, Compromís per la Seu -vinculat al PSC- es quedaria a només un regidor de la majoria absoluta. Tindria 8 regidors de 17. El segon partit seria Junts, amb 4 regidors.

Patacada d'ERC a Balaguer, amb el 44% escrutat

A Balaguer la sorpresa l'ha donat el PSC, que amb el 44% escrutat obté 9 regidors amb la llista encapçalada per Lorena González i desbanca ERC, que a les eleccions passades va obtenir la primera majoria absoluta a la ciutat. Junts es queda amb 3 regidors, amb el 17%, una mica per sobre del 16% d'ERC, que obté també 3 regidors, igual que Treballem, mentre que la coalició ARASÍ dobla representants i passa d'1 a 2.

Junts recupera el poder municipal a Tàrrega, amb el 71% escrutat

Junts, amb Rosa Maria Perelló al capdavant, guanya les eleccions a Tàrrega amb 8 regidors, amb el 71% escrutat. Aquest tradicional feu convergent tornaria a mans de Junts després que el 2019 ERC va aconseguir formar un acord per sorpresa amb la CUP i el PSC. ERC es quedaria amb els mateixos 5 regidors, seguits dels 3 de la CUP i 1 del PSC.

El PSC s'imposa per la mínima a Cervera

A Cervera s'imposa per la mínima el PSC amb 4 regidors, amb el 20% escrutat. El partit liderat per Jan Pomés dobla així els resultats de les últimes eleccions municipals el 2019. La formació SIF, liderada per Joan Prat, obté 3 regidors, el mateix nombre de representants d'ERC, seguits pels 2 de Junts i 1 regidor del PP.

El socialistes guanyen a la Paeria, amb el 12% escrutat

El PSC obtindria la victòria a l'Ajuntament de Lleida, amb el 12% escrutat i 9 regidors. El PP puja de 2 a 5 regidors i empata amb ERC, que perd 2 regidors, i Junts, que en perd 1. Vox entraria per primera vegada a la Paeria amb 3 regidors.

UA-PSC-CP guanyaria a Vielha e Mijaran amb el 16% escrutat

Vielha e Mijaran tindria majoria absoluta d'UA-PSC-CP amb el 16% escrutat. Obtindria 7 de 13 regidors.

La dreta i l'extrema dreta pugen a la ciutat de Lleida

Segons les dades del sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio, la dreta i l'extrema dreta augmentarien la representació al govern municipal de Lleida. Segons aquestes dades, que no són definitives, Vox entraria per primer cop a la Paeria amb 2 regidors i el PP doblaria el nombre de representants, de 2 a 4.

Responem a totes les teves preguntes sobre aquestes eleccions

El subdirector i delegat de l'ARA a Madrid, David Miró, resoldrà tots els dubtes que tinguis sobre aquesta nit electoral. Deixa un comentari amb la teva pregunta: la resposta la trobaràs al minut a minut de l'ARA de les eleccions municipals.

Caiguda continguda de la participació a la Pobla de Segur

Al poble de Josep Borrell, la participació ha caigut només un 4% i ha arribat al 49,9%. Al segon poble del Pallars Jussà, hi va tenir majoria absoluta Esquerra Republicana el 2019.