En els grans feus socialistes amb alcaldes que semblen invencibles, a vegades el més important, des de l'òptica d'ERC, és aixecar la moral de la tropa. I això és el que fa el president Pere Aragonès en alguns mítings. La fórmula és senzilla i passa per citar-se a ell com a exemple: "També ens deien que era impossible que presidíssim la Generalitat", ha dit aquest diumenge des de Mataró. Així, el president es limita a recordar un fet: fa tan sols una dècada ningú podia imaginar que ERC presidiria la Generalitat, fins que el 2021 va ser possible. El mateix espera que passi el 28-M.
El duel Rufián-Parlon com a símbol de la batalla metropolitana entre ERC i el PSC
Els dos partits endureixen la campanya d'unes eleccions a les quals arriben frec a frec
BarcelonaUn dels fets inèdits que presenta aquesta campanya és que ERC i el PSC mai havien arribat a la vegada a unes eleccions municipals amb un cicle electoral a l'alça i amb possibilitats de guanyar a Catalunya. Sempre n'hi havia un dels dos que flaquejava. Ara s'apropen al 28-M frec a frec –sense oblidar Junts– i amb l'àrea metropolitana de Barcelona com a gran camp de batalla. D'entre totes les disputes locals n'hi ha una que sobresurt i que és el símbol de totes les altres: el duel a Santa Coloma de Gramenet entre Núria Parlon i Gabriel Rufián.
La batalla a Santa Coloma va començar amb intensitat desigual. Rufián envestia dia sí dia també contra Parlon via xarxes, mítings o mitjans de comunicació, però, de l'altra banda, només arribava un silenci que pretenia ser un missatge: que ERC no era rival per al PSC a Santa Coloma i, per extensió, a l'àrea metropolitana. Però tot va canviar fa uns dies, quan els dos candidats van acabar topant. Parlon, en una entrevista amb Efe, va qualificar de "paracaigudista" de la política municipal Rufián, i aquest s'hi va tornar traient a passejar el cas Pretòria, la corrupció que va sacsejar els socialistes en aquest municipi la dècada passada. "Talla't una mica, que quan jo anava al col·legi tu ja eres regidora d'un alcalde corrupte", es va defensar Rufián. Poc després, la mateixa alcaldessa s'enganxaria amb el conseller Elena. Des de l'entorn del candidat republicà admeten que els va sorprendre la reacció de Parlon. "No hem fet res que no estiguéssim fent, però aquesta vegada ha saltat", diuen. Sigui com sigui, les hostilitats Rufián-Parlon, i ERC-PSC, quedaven formalment obertes.
El front Rufián
L'estratègia d'ERC per combatre el PSC passa fonamentalment per transmetre dues idees: en primer lloc, per recordar els casos de corrupció del partit socialista, com el Pretòria, el Mercuri, l'Inipro i el del Consell Esportiu de l'Hospitalet –"No volem que ningú continuï robant", deia dissabte Junqueras–. I, en segon lloc, per responsabilitzar-lo del "desastre" de Rodalies.
Però Esquerra també apel·la a un factor emocional que, al partit, Rufián domina com pocs. "Jo parlo català gràcies al meu avi de Jaén que va entendre que les seves filles i els seus nets havien d'estimar la llengua i la cultura del país", deia fa poc a Nou Barris. "Ser independentista no et fa millor o pitjor català", afegia, i l'endemà a l'Hospitalet ho rematava amb unes gotes de castellà: "Nuestras ciudades no són el cortijo de nadie". Tot plegat per anar a parar a una apel·lació final a canviar les sigles del PSC per les d'ERC: "Som més socialistes i catalanistes que ningú".
Al final, Rufián s'ha acabat convertint per a Esquerra en alguna cosa més que l'alcaldable de Santa Coloma. Des del partit l'han erigit en una mena de candidat metropolità que en només els dos primers dies de campanya ja va fer mítings a Nou Barris, l'Hospitalet de Llobregat i Granollers. En definitiva, l'estilet d'ERC als feus socialistes, malgrat que a Madrid li toqui pactar sovint amb el PSOE. Algú que ja fa anys que és a la sala de màquines del partit ho explica així: "Quan vas a segons quins barris i dius que ets d'Esquerra et parlen de Rufián i, a vegades, de Junqueras, no d'Aragonès. Només el Gabriel surt en certs mitjans, per bé i per mal".
Esquerra té assumit que Rufián no derrotarà Parlon, però a la vegada estan convençuts que és el més ben preparat per retallar-li terreny i intentar que l'onada s'expandeixi a altres municipis metropolitans. Si fa dues dècades el PSC recollia el 38,1% dels vots a l'àrea metropolitana pel 10,7% d'ERC, el 2019 la distància s'escurçava fins al 25,3% socialista i el 19,8% republicà. El simbolisme que el partit li dona a Santa Colona és tal que han decidit fer-hi l'acte central de campanya, és a dir, el míting més important de tots.
El front Parlon
Al PSC interpreten l’aterratge de Rufián com a part de l’estratègia d’ERC per intentar fer forat al cinturó roig. “Rufián no es presenta a Santa Coloma, es presenta a l’àrea metropolitana”, diuen fonts socialistes, que consideren que si els republicans han escollit aquesta ciutat per centralitzar la batalla no és tant perquè sigui el lloc de naixement del portaveu d'Esquerra a Madrid sinó pel que representa Parlon. “La Núria és un dels símbols del poder del PSC, una de les majories absolutes més consolidades”, afirmen des del seu equip.
A la sala de màquines del carrer Pallars, de fet, no preocupen els resultats a Santa Coloma, on el partit parteix amb 17 de 27 regidors (tres per sobre de la majoria absoluta), i confia poder continuar governant sense necessitat de pactes. “És com si el Barça jugués amb el Júpiter i digués que és un partit amb molta rivalitat. Doncs no”, diu un membre de la direcció. Una tesi que el partit aplica en la majoria dels seus feus metropolitans com l'Hospitalet, Cornellà o Sant Boi.
Resultats a banda, el que és ben clar és que l’estil Rufián ha sacsejat la campanya i que, tot i que la consigna al PSC és pràcticament ignorar-lo per no convertir-lo en protagonista, la seva bel·ligerància ja ha acabat arrossegant Parlon al fang, cosa que ha fet confrontar fins i tot consellers que han disparat contra ella. “Només respon a Twitter i quan es traspassen certes línies. No permetrem que es menteixi lliurement”, defensen des de la seva candidatura.
En les darreres setmanes, però, tot i la prudència receptada pels seus, l'alcaldessa ha anat al xoc: “¿Els recursos humans bé, a ERC? ¿O el president del Port continua fent la selecció de les conselleres segons la pitrera?”, va arribar a preguntar a Rufián sobre el dirigent republicà Lluís Salvadó. Els socialistes admeten que hi poden haver més enganxades en campanya, però insisteixen que l’objectiu és minimitzar la “provocació” i centrar el discurs en les qüestions de ciutat, tant a Santa Coloma com a la resta de ciutats metropolitanes. Des de la direcció socialista creuen que el to dels republicans respon a un cert “nerviosisme” de cara als resultats de les urnes: “En general, no tenen bones perspectives”.