Eleccions municipals

La dreta, preparada per assaltar el País Valencià i les Balears

El PP absorbeix Cs en tots dos territoris i pot ser primera força, però necessitaria sumar amb Vox per governar

BarcelonaL'any 2015 es va produir un tomb històric al País Valencià. Després de 20 anys ininterromputs de govern del PP, els darrers 16 amb majories absolutíssimes, l'esquerra va recuperar el poder que havia ostentat entre 1983 i 1995 sota els mandats del socialista Joan Lerma, aquesta vegada en la forma d'un tripartit format per PSPV, Compromís i Podem. Aquell PP d'Eduardo Zaplana, Francisco Camps, Rita Barberá, Alfonso Rus i companyia havia caigut en una deriva d'escàndols de corrupció que encara s'estan dilucidant en els tribunals i havien deixat la Generalitat en fallida, fins al punt que la sanitat pública trontollava i van haver de tancar Canal 9. Vuit anys després, però, el PP valencià està en disposició de tornar a ser primera força i, si suma amb Vox, de tornar al govern. La pregunta és: per què?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les raons són múltiples i variades. D'una banda, hi ha el desgast propi del govern del Botànic i, en particular, dels dos socis de Ximo Puig. En efecte, Podem, sumit en les seves inacabables guerres internes, està en una situació delicada perquè si no supera la barrera del 5% dels vots pot quedar fora de les Corts. D'una altra, Compromís afronta el repte d'anar a les eleccions sense la seva carismàtica líder, Mónica Oltra, i amb una part del seu electorat, sobretot el que forma part del Bloc Nacionalista Valencià, desencisat perquè considera que polítiques educatives com la d'acabar amb la línia en valencià a canvi d'un sistema únic amb més presència d'aquesta llengua està resultant un fracàs i afavoreix el castellà.

Cargando
No hay anuncios

Ecosistema mediàtic

Altres factors són més estructurals. La dreta valenciana va ser desallotjada del poder, sí, però l'esquerra ha hagut de batallar contra un ecosistema mediàtic hostil i molt dependent del madrileny, de manera que amb prou feines ha pogut imposar la seva agenda per vendre èxits inqüestionables com la instal·lació de la gran factoria de bateries elèctriques de Volkswagen a Sagunt. A més a més, el sud del País Valencià, i en especial comarques com el Baix Segura, on la identitat valenciana és molt feble i part de la població mira cap a Múrcia, són bastions del PP i Vox.

Cargando
No hay anuncios

I un altre factor que s'oblida és que fa quatre anys el resultat ja va ser molt ajustat: 52 diputats de les esquerres versus 47 de la triple dreta. L'oposició, doncs, només necessita sumar tres escons per desallotjar Ximo Puig de la Generalitat. De fet, el 2019 el PP es va quedar a 3.643 vots d'aconseguir l'últim escó a Alacant, que va ser per al PSPV; a València, el PSPV també va aconseguir l’últim escó per 1.397 vots; i a Castelló, al PP li van faltar 390 vots per guanyar-ne un que va anar finalment a Compromís. En definitiva, la majoria actual se sustenta en aquest grapat de vots.

Cargando
No hay anuncios

L'escenari, però, no és com el de 1995 perquè ara hi ha un factor nou que tot ho enterboleix: l'extrema dreta. Tot i que el candidat del PP, Carlos Mazón, es ven com un perfil moderat i envernissat de cert valencianisme (a l'estil de Feijóo) tot i no ser valencianoparlant, tothom sap que per ser president necessitaria els vots de Vox, que al País Valencià es presenta amb un programa espanyolista radical: tancament d'À Punt, fi de l'obligatorietat del valencià a les escoles, una ortografia diferent de la del català i fins i tot el plantejament del retorn a Madrid de competències en sanitat i educació. Què farà Mazón si arriba el cas? Hi ha pocs dubtes que, per incòmode que li resulti, arribaria a un acord amb l'extrema dreta.

Aquest eventual govern de PP-Vox, però, tampoc ho tindria fàcil per imposar el seu programa, perquè a diferència del 1995, el PSPV i Compromís compten ara amb un suport municipal ampli (la batalla de la ciutat de València també serà clau) i una xarxa de resistència que a penes va existir als 90 i als 2000. La balança es decantarà per un grapat de vots, i tot i que l'optimisme era més perceptible a la dreta, l'enquesta del CIS ha vingut a equilibrar les coses. Tot i això, des de l'esquerra es dona poca credibilitat a uns pronòstics tan optimistes tant a les Corts com a l'Ajuntament de València, i temen que tingui un efecte desmobilitzador.

Cargando
No hay anuncios

El cas de les Balears

En el cas de les Balears la situació de la presidenta Francina Armengol, que va arribar al poder el 2015 desbancant José Ramón Bauzá, no sembla tan fràgil com la de Puig, però la dreta també té possibilitats de tornar a governar. A diferència del País Valencià, on l'hegemonia de la dreta s'ha construït a cavall de la bandera de la prosperitat econòmica, les Balears són una societat sociològicament més conservadora i el PP hi té un arrelament notable. No en va l'esquerra no hi va governar fins al 1999, amb Francesc Antich. Després de l'etapa espanyolista de Bauzá, avui eurodiputat de Cs, els populars han recuperat la bandera del mallorquinisme amb Marga Prohens i aspiren a connectar amb els sectors socials moderats que tradicionalment els donaven suport. Però com al País Valencià el problema és Vox, que en un lloc amb llengua pròpia i identitat diferenciada manté un discurs molt hostil dirigit especialment a la població castellanoparlant.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la bona valoració general d'Armengol, fins i tot entre els empresaris que han començat a entendre que l'èxit pot acabar matant la gallina dels ous d'or del turisme, el problema és la salut electoral de MÉS i Podem i el paper que poden jugar partits frontissa com El Pi, tot i que la presència de Vox és bastant incompatible amb tots ells. Un canvi de govern a les Balears posaria el PP en la tessitura de cedir a les exigències de Vox en matèria de llengua o drets de les dones.

Cargando
No hay anuncios

La conclusió és que Alberto Núñez Feijóo es juga bona part de la seva carrera a la Moncloa en aquests dos territoris, ja que necessita guanyar i governar per fer creïble la seva alternativa. Però alhora el preu d'haver de pactar amb Vox se li pot convertir en una llosa de cara a les eleccions generals del desembre. Vist des de Barcelona, a més, un canvi de govern tancaria les portes a qualsevol tipus de col·laboració, cultural en primer lloc, però també econòmica. D'alguna manera, Catalunya perdria els seus aliats potencials.