Eleccions municipals

Com està la cursa per a les eleccions municipals a Barcelona? Això diuen les enquestes

Barcelona en Comú, el PSC, ERC i JxCat es disputen la primera posició

BarcelonaLes enquestes vaticinen una cursa molt ajustada per a l'alcaldia de Barcelona. Els darrers sondejos dibuixen una batalla a quatre entre Ada Colau (Barcelona en Comú), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (JxCat) i Ernest Maragall (ERC), mentre el PP remunta respecte del 2019, quan fins a l'últim moment no sabia si entraria al consistori. Vox, la CUP i especialment Cs hauran de lluitar per obtenir representació. La campanya, doncs, serà essencial. A partir de la nit electoral començaran les negociacions per formar govern. Aquestes són les posicions de sortida que dibuixen les últimes enquestes.

Enquestes de l'ARA

L'última enquesta de l'ARA, publicada aquest diumenge 21 de maig, projecta la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, a la primera posició amb 10 regidors i el 20,5% de l'estimació de vot, encara que a poca distància del PSC i Junts, que empaten amb entre 7 i 9 regidors i el 18% d'estimació de vot. Per la seva banda, ERC es queda en 6 regidors i el 13% del vot. Vox, la CUP i el PP aconseguirien entrar a l'ajuntament amb tres regidors cadascun.

Cargando
No hay anuncios

Es veu una evolució respecte a l'anterior enquesta del diari del 29 d'abril, que apuntava a un empat tècnic entre Colau i Jaume Collboni (PSC), amb l'actual alcaldessa lleugerament per davant encara que per molt poc: tots dos candidats superen el 18% de l'estimació de vot, amb una forquilla d'escons que els podria portar a aconseguir-ne entre 7 i 10. Per la seva banda, Trias queda entre els 6 i els 9 regidors amb una intenció de vot del 16%, mentre que ERC havia obtingut una perspectiva una mica millor, del 14%, entre 5 i 8. Per la seva banda, aquest sondeig anterior apuntava que el PP es movia fa 20 dies en entre el 2 i 5 regidors, Vox podria aconseguir-ne fins a cinc i la CUP entraria pels pèls, amb eun 6,5%, mentrw que Cs, amb una estimació al voltant del 5%, entraria pels pèls a l'ajuntament.

Enquesta de l'ARA
Cargando
No hay anuncios

En relació a la primera enquesta que l'ARA va publicar a principis d'any, Colau ha anat guanyant suports i Collboni, que llavors anava primer amb el 19,8% dels vots i fins als 9 regidors, podria quedar ara segon de la mà de Junts, que al gener anava per darrera amb el 16,3% d'estimació de vot. ERC es quedava llavors en el 16%, gairebé empatat amb Junts. La CUP també tenia millors perspectives fa 5 mesos i s'enfilava fins al 7% dels vots, entre tres i cinc regidors, mentre que Vox es quedava al voltant dels 2 regidors i Cs tenia poques opcions de continuar al consistori.

Enquesta d''El País' i 'La Ser'

Una enquesta d''El País' i 'La Ser' publicada aquest dilluns dona la victòria al PSC amb 10 regidors, mentre que Junts i Barcelona en Comú empatarien en els 9 regidors, i ERC es quedaria en 7. Dels partits més patit, només preveu que el PP i Vox obtinguin representació al consistori, quatre i dos regidors respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Enquestes d''El Periódico'

La última enquesta d''El Periódico' també situa el PSC de Jaume Collboni com a primera força amb entre 11 i 12 regidors i el 21,9% del vot. El segueix de prop Xavier Trias (Trias per Barcelona) amb una estimació del 21,3% i entre 10 i 11 regidors. Colau obtindria el mateix nombre de regidors, entre 10 i 11, amb un 20% d'intenció de vot, i Ernest Maragall entre 6 i 7 (13%). El PP de Daniel Sirera entraria per poc amb un 5,8% d'estimació del vot i entre 2 i 3 regidors. Vox es quedaria en el 5% rascat.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, un sondeig del mateix rotatiu a finals de gener donava la victòria al candidat de Junts amb el 22% dels vots i fins a 11 regidors (ara en té 5). A continuació se situava el PSC amb el 20,7% dels sufragis i 10 regidors; mentre que Colau es quedaria amb el 17,8% dels vots i 9 regidors (un menys dels que té ara) i els republicans amb el 15,8% i vuit regidors.

Enquestes d''El Mundo'

El Mundo també ha fet pública una enquesta electoral a l'equador de la campanya. Segons aquest sondeig, Collboni guanyaria les eleccions amb 10 regidors i un 21,3% del vot, seguit per Colau amb el 20,8% i Trias (19,1%) empatats a entre 9 i 10 regidors. Ernest Maragall es quedaria amb 7 regidors i el 14,7% dels vots. Mentre que Daniel Sirera (PP) n'obtindria 4 i un 8,5% d'estimació. Vox es quedaria a les portes d'entrar a l'ajuntament amb un 4,6% del vot (és necessari arribar al 5% per entrar) i Cs quedaria fora amb el 2,6%, mentre que la CUP tampoc hi entraria.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, l'enquesta que el 13 de març va publicar El Mundosituava Trias (20,4%) en segona posició, per darrere de Collboni (20,5%), en tercera posició apareixia Barcelona en Comú (19,2%) i en quart lloc ERC (15,8%).

Enquesta del CIS

En la mateixa línia que el sondeig de l'ARA, l'enquesta que el CIS va fer pública hores abans de l'inici de la campanya situava Colau al capdavant de la cursa amb entre 11 i 13 regidors, per sobre dels 10-12 que atorgava a Jaume Collboni. Per darrere arribaven Trias amb 8-9 regidors i Maragall amb 6-7. Segons l'ens demoscòpic estatal, de la resta de partits només el PP aconseguia entrar a l'Ajuntament amb entre 2 i 3 regidors, mentre que la CUP, Vox, Ciutadans i Valents en quedarien fora.

Cargando
No hay anuncios

Enquesta de 'La Vanguardia'

Durant el 2022, les enquestes apuntaven a un empat tècnic entre Barcelona en Comú, ERC i el PSC, però la irrupció de Trias com a candidat al desembre va situar JxCat com a quart partit amb opcions d'aconseguir l'alcaldia de Barcelona. Una enquesta de La Vanguardiadel 14 de gener així ho apuntava. Aquest diumenge, però, el mateix diari publica un nou sondeig ara amb Collboni lleugerament per davant del candidat de Junts. PSC i Junts empatarien a 10 escons vorejant el 22% dels vots, amb Barcelona en Comú tercera amb 9 regidors i el 19,5% dels vots. ERC queda molt lluny amb 5 regidors i Vox (4) i PP (3) també tindrien seients al consistori, cosa que no passaria ni amb la CUP ni amb Vox.

Cargando
No hay anuncios