Eleccions municipals

Adam Tomàs: "Els correbous? Tenir un ocell engabiat o un gos en un pis també podria ser maltractament"

Alcalde d'Amposta (ERC)

3 min
L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs (ERC), a l'ajuntament.

BarcelonaAdam Tomàs (Amposta, 1972) va aconseguir una aclaparadora majoria absoluta en els últims comicis a l'obtenir 16 dels 21 regidors a Amposta. Conscient de la dificultat de repetir aquells resultats, l'alcalde, que tornarà a ser el cap de llista, confia com a mínim en revalidar la majoria.

Preveia estar-se a l'Ajuntament només dos mandats, però torna a ser el cap de llista. Per què repeteix?

— L'assemblea i el mateix Oriol Junqueras em van demanar que em tornés a presentar i, com que no hi ha cap altre candidat, ho faré. Em sento amb prou suport i la pandèmia no ens ha permès pensar en el relleu.

Ja porta dues majories absolutes.

— Em vaig quedar de pedra el 2019. En les pròximes no ho igualarem, baixem segur. El 1983, quan ERC es va poder presentar per primer cop, va treure només un regidor i se'l repartia mig mandat amb el PCC. 

Dona per fet recular el 2023?

— Treballem per mantenir-nos, però no serà fàcil. El desgast de governar pesa i Junts es va quedar a 60 vots del segon. També dependrà de la participació, que el 2019 va ser molt alta. 

Va denunciar una agressió del portaveu de Som Amposta, el principal partit de l'oposició, amb 2 regidors.

— És un partit que ve de Plataforma per Catalunya (PxC) i té unes formes d'extrema dreta i populista. No reconeix l'autoritat i és una guerra constant. El seu portaveu, Germán Císcar, em va empentar quan vaig suspendre un ple el 2020 perquè vaig expulsar el seu altre regidor, que es negava a marxar després de cridar-lo tres cops a l'ordre. Hem trencat relacions perquè no s'han disculpat i votem en contra de totes les seves mocions, fins i tot si les presenta la regidora no adscrita en nom seu. 

El govern espanyol diu que ampliarà l'AP-7 entre l'Hospitalet de l'Infant i Amposta amb un tercer carril aquest any. Hi confia?

— Hem de trinxar el territori el mínim possible i és més lògic fer un tercer carril que no l'A-7. El projecte està fet, sí; que estigui executat ja és una altra cosa. Ara s'ha pressupostat després de 6 anys. 

Els comuns, amb la CUP, portaran al Parlament una proposta de resolució per suprimir els correbous, molt arrelats a Amposta. 

— Hi ha una forta tradició a l'Ebre, amb 22 municipis on se'n fan. Aquí hi ha una llei molt estricta que diu com s'han de fer i li continuarem donant sortida tutelant que les coses es facin bé. Hi haurà soroll si prospera la proposta dels comuns. 

Ho veuen com una ingerència?

— És una barbaritat tenir un ocell engabiat o un gos gros en un pis de 50 metres. Això també podria ser maltractament animal. Si obrim el meló, obrim-lo tot. És cert que des de fora s'entén menys un bou embolat que un correbou. No es percep igual.

Com viu les discrepàncies entre ERC i Junts al Govern?

— M'agradaria que no existissin. S'està fent molta estratègia de partit i que hi hagi eleccions constantment no ajuda. Sense una estratègia conjunta no aconseguirem la independència. Estem obligats a entendre'ns. L'objectiu és massa gran.

Avala la taula de diàleg?

No ens esperàvem la repressió després de l'1-O. Demanda un període de reflexió i parlar amb el nostre contrincant, perquè també mostra la nostra voluntat de ser estat i ens dona credibilitat davant d'Europa. Espanya no és Anglaterra, però hem de donar la imatge a Europa que estem disposats a dialogar quan sabem que no farem un nou 1-O i que toca eixamplar la base. L'1-O ha servit, ara tenim independentistes que abans no ho eren.

stats