Eleccions municipals

Adam Tomàs: "Els correbous? Tenir un ocell engabiat o un gos en un pis també podria ser maltractament"

Alcalde d'Amposta (ERC)

BarcelonaAdam Tomàs (Amposta, 1972) va aconseguir una aclaparadora majoria absoluta en els últims comicis a l'obtenir 16 dels 21 regidors a Amposta. Conscient de la dificultat de repetir aquells resultats, l'alcalde, que tornarà a ser el cap de llista, confia com a mínim en revalidar la majoria.

Preveia estar-se a l'Ajuntament només dos mandats, però torna a ser el cap de llista. Per què repeteix?

— L'assemblea i el mateix Oriol Junqueras em van demanar que em tornés a presentar i, com que no hi ha cap altre candidat, ho faré. Em sento amb prou suport i la pandèmia no ens ha permès pensar en el relleu.

Cargando
No hay anuncios

Ja porta dues majories absolutes.

— Em vaig quedar de pedra el 2019. En les pròximes no ho igualarem, baixem segur. El 1983, quan ERC es va poder presentar per primer cop, va treure només un regidor i se'l repartia mig mandat amb el PCC. 

Cargando
No hay anuncios

Dona per fet recular el 2023?

— Treballem per mantenir-nos, però no serà fàcil. El desgast de governar pesa i Junts es va quedar a 60 vots del segon. També dependrà de la participació, que el 2019 va ser molt alta. 

Cargando
No hay anuncios

Va denunciar una agressió del portaveu de Som Amposta, el principal partit de l'oposició, amb 2 regidors.

— És un partit que ve de Plataforma per Catalunya (PxC) i té unes formes d'extrema dreta i populista. No reconeix l'autoritat i és una guerra constant. El seu portaveu, Germán Císcar, em va empentar quan vaig suspendre un ple el 2020 perquè vaig expulsar el seu altre regidor, que es negava a marxar després de cridar-lo tres cops a l'ordre. Hem trencat relacions perquè no s'han disculpat i votem en contra de totes les seves mocions, fins i tot si les presenta la regidora no adscrita en nom seu. 

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol diu que ampliarà l'AP-7 entre l'Hospitalet de l'Infant i Amposta amb un tercer carril aquest any. Hi confia?

— Hem de trinxar el territori el mínim possible i és més lògic fer un tercer carril que no l'A-7. El projecte està fet, sí; que estigui executat ja és una altra cosa. Ara s'ha pressupostat després de 6 anys. 

Cargando
No hay anuncios

Els comuns, amb la CUP, portaran al Parlament una proposta de resolució per suprimir els correbous, molt arrelats a Amposta. 

— Hi ha una forta tradició a l'Ebre, amb 22 municipis on se'n fan. Aquí hi ha una llei molt estricta que diu com s'han de fer i li continuarem donant sortida tutelant que les coses es facin bé. Hi haurà soroll si prospera la proposta dels comuns. 

Cargando
No hay anuncios

Ho veuen com una ingerència?

— És una barbaritat tenir un ocell engabiat o un gos gros en un pis de 50 metres. Això també podria ser maltractament animal. Si obrim el meló, obrim-lo tot. És cert que des de fora s'entén menys un bou embolat que un correbou. No es percep igual.

Cargando
No hay anuncios

Com viu les discrepàncies entre ERC i Junts al Govern?

— M'agradaria que no existissin. S'està fent molta estratègia de partit i que hi hagi eleccions constantment no ajuda. Sense una estratègia conjunta no aconseguirem la independència. Estem obligats a entendre'ns. L'objectiu és massa gran.

Cargando
No hay anuncios

Avala la taula de diàleg?

No ens esperàvem la repressió després de l'1-O. Demanda un període de reflexió i parlar amb el nostre contrincant, perquè també mostra la nostra voluntat de ser estat i ens dona credibilitat davant d'Europa. Espanya no és Anglaterra, però hem de donar la imatge a Europa que estem disposats a dialogar quan sabem que no farem un nou 1-O i que toca eixamplar la base. L'1-O ha servit, ara tenim independentistes que abans no ho eren.