Mentre que el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, obria la porta aquest dimecres a negociar amb el PSC per fer alcalde Jaume Collboni, a Barcelona es produïa una reunió important a tres dies de la constitució dels ajuntaments: l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha dinat amb el candidat del PP, Daniel Sirera, segons ha pogut saber l'ARA. Tot i que no n'han transcendit els detalls, els entorns d'ambdós electes confirmen la trobada i a ningú se li escapa què hi havia sobre la taula: Trias s'ha d'assegurar que els populars no col·laboren en cap fórmula amb els socialistes i els comuns per fer Jaume Collboni alcalde. Sembla que la incògnita es mantindrà fins al final.
Colau s'acomiada com a alcaldessa: "No tornaré a presidir el ple"
Els comuns deixen clar que no faran alcalde Collboni si no és compartint un govern d'esquerres
BarcelonaAda Colau s'ha acomiadat oficialment aquest dimecres com a alcaldessa de Barcelona. Ho ha fet en l'últim ple del mandat –el que es coneix com el ple de la llàgrima perquè és el dels comiats dels regidors que no continuaran–, quan ha remarcat que ja no tornarà a presidir els plens: "Està per veure qui serà l'alcalde o el govern que surti dissabte o en els pròxims mesos, però el que és segur és que jo no tornaré a presidir el ple els pròxims quatre anys". Una acceptació velada que l'oferta que va llançar ahir d'una alcaldia tripartida difícilment tindrà més recorregut (tot i que en època de Xavier Trias l'alcalde no presidia els plens). Ja se n'han desmarcat, de fet, republicans i socialistes. I malgrat això, avui el número dos de Colau, Jordi Martí, insistia a negociar en aquesta direcció (a buscar "el mínim comú denominador" entre les forces progressistes) i tancava la porta a qualsevol altra opció: els comuns no votaran el socialista Jaume Collboni perquè pugui ser alcalde amb els vots del PP si no és havent pactat abans un govern d'esquerres (fins ara no hi ha hagut ni una reunió conjunta de comuns, PSC i ERC). Si no hi ha pacte per compartir aquest govern, els comuns votaran Colau com a alcaldessa. Via tancada. I tot això passa mentre Xavier Trias, que va ser el més votat el 28-M, intenta consolidar la seva entesa amb ERC i confia que totes les maniobres per intentar barrar-li el pas dissabte vagin desmuntant-se i que els números li surtin.
Després del que va passar el 2019 –quan els vots dels regidors de Valls van confirmar Colau a l'alcaldia–, aquests dies l'Ajuntament tothom va amb peus de plom: tot i que sembla més que fet que Trias aixecarà la vara d'alcalde (sigui ja amb ERC al govern o d'entrada en solitari), encara res es dona per oficial. I Colau, això sí, ha tancat la seva intervenció al ple amb to de final d'etapa i agraint l'humor i l'emoció dels regidors que s'han anat acomiadant. Els que no continuaran el pròxim mandat superen la majoria absoluta del ple, com remarcaven alguns entre bastidors. "Avui la majoria absoluta marxem".
Però l'estampida, aquest cop, no ha estat tan gran com la que es va viure després de les municipals del 2019, quan fins a 30 dels 41 regidors es van acomiadar abans de començar el nou mandat. Avui era l'últim ple per a 22 regidors i desapareixen, de fet, dos grups municipals sencers: Ciutadans i Valents, és a dir tota l'herència del moviment que va impulsar la candidatura de Manuel Valls fa quatre anys. Eva Parera, de Valents, hi ha volgut veure un "punt i a part" però no un final. També ha renovat etapa el PP, amb l'adeu d'Óscar Ramírez, que ha fet tàndem amb Josep Bou i que ara cedeix el pas a quatre regidors nous del partit, el doble dels que tenien fins ara.
Qui ha marxat amb més emoció són els tres integrants del fins ara grup municipal de Ciutadans. La primera llàgrima del ple l'ha vessat Julia Barea. "No pensava que arribaríem vius i aquí seguim", ha dit en referència a la crisi que ha viscut el grup taronja, que ha acabat amb el seu líder, Paco Sierra, expulsat del partit. Ell mateix ha explicat, emocionat, que el primer que faria és afiliar-se a l'associació Consell de Cent, la dels antics regidors, i que hi arribaria dient que va perdre mig cor a l'atemptat de la Rambla i l'altre mig a la sala de plens. I Montserrat Ballarín, del PSC, que tampoc continuarà a l'Ajuntament, ha recordat que ella ja es va acomiadar del ple el 2011 i que, després, hi va tornar amb el projecte de Collboni. I ha afegit que aquest cop sí que suposa que és un "adeu definitiu".
Els deures dels regidors
Alguns dels comiats d'avui, però, es poden convertir en "fins aviats" en funció de com acabin totes aquestes negociacions. Colau, per exemple, ha insistit que ella recollirà l'acta de regidora i que no marxarà de l'Ajuntament mentre quedi alguna opció de construir un govern progressista. Però i si tots aquests moviments fallen? Llavors, ha dit, consensuaria el seu futur amb el partit. I si ella marxa, corre la llista dels comuns i entra Pau Gonzàlez, que avui no ha intervingut tot i que era al ple. Barcelona en Comú sí que ha acomiadat el fins ara regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que anava l'onzè i que en la seva intervenció ha demanat al futur govern que es cuidi Ciutat Vella sense centrar-ho tot en la neteja i la seguretat, i que s'aïlli Vox a l'Ajuntament. I ja abans del 28-M el partit sabia que no continuarien dos dels veterans: Eloi Badia, que ha dit que està a punt de néixer el seu fill Unai i ha demanat contundència en les polítiques contra l'emergència climàtica, i Laura Pérez, que ha agraït la confiança que va tenir Colau en ella des del primer dia.
ERC és qui ha dit adeu a més regidors (5). Tot i que amb el nou nomenament d'Ester Capella com a consellera de Territori el grup ha donat entrada a un dels seus homes forts, Jordi Coronas, avui s'han acomiadat persones com Max Zañartu, que és el més jove dels regidors; o Gemma Sendra, que ha sigut la més crítica amb el funcionament de l'Ajuntament: ha lamentat que massa sovint es parla de ciutat quan el que fan els regidors és defensar les seves pròpies organitzacions, i que es poden aprovar propostes i no arribar-les a aplicar mai. Junts, tot i que gairebé ha doblat els seus regidors, de sis a onze, també ha acomiadat un dels regidors del mandat passat: Ferran Mascarell, que ha recordat que la seva relació amb l'Ajuntament va començar, el 1985, quan Maria Aurèlia Capmany li va parlar de la Casa de la Caritat per fer-ne alguna cosa i d'allà en va sortir el CCCB.