Eleccions municipals

Colau parteix amb avantatge en la campanya més disputada, segons el CIS

Collboni seria segon i Trias i Maragall tercer i quart, respectivament

BarcelonaPot semblar un tòpic quan comença una campanya electoral, però les d’aquest 28-M a Barcelona seran unes de les eleccions més disputades dels últims anys, amb fins a quatre candidats –Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias i Ernest Maragall– amb opcions de victòria d'acord amb les diferents enquestes per a tots els gustos que s’han publicat darrerament. A poques hores de l’enganxada de cartells, però, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha donat aquest dijous una empenta a Colau i Collboni. Segons l’ens demoscòpic estatal, la candidata dels comuns arrenca la cursa amb avantatge –entre 11 i 13 regidors i un 24,8% d’estimació de vot– sobre el candidat del PSC –10-12 i el 22,5%–, i tots dos aconsegueixen desmarcar-se una mica dels seus perseguidors, ja que Trias se situa tercer, amb 8-9 regidors i una estimació de vot del 17,3%, i Ernest Maragall quart, amb 6-7 i el 13,2%. El PP també entraria a l’Ajuntament amb entre 2 i 3 regidors i un 7% del vot, mentre que la CUP, Ciutadans i Vox quedarien fora.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el Principat està ple de pugnes transcendents i durant aquests dies seran notícia ciutats com Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat, Lleida, Tarragona o Girona, és a Barcelona on es dirimeix la gran batalla d’aquestes eleccions. En l'àmbit català, perquè passi el que passi a la resta del país la lectura que els partits facin la nit del 28 de maig dependrà en bona part del resultat del cap i casal. En l'àmbit estatal, perquè per al PSOE guanyar la capital catalana seria un trumfo a lluir en una nit electoral que –tot i l’optimisme antropològic de José Félix Tezanos– podria ser agredolça en algunes comunitats autònomes. D’aquí que ahir tothom estigués molt pendent del CIS i que els partits donin la màxima importància a la campanya que ha començat aquesta mitjanit.

Cargando
No hay anuncios
Ajuntament de Barcelona

Amb un resultat tan ajustat com el que es preveu i una bossa d’indecisos que el CIS situa en el 28%, els pròxims quinze dies poden decantar la balança. Per primer cop en molt de temps, a més, ni el Procés ni la pandèmia semblen cridats a monopolitzar la conversa i això obre la porta a l’aparició de debats imprevistos com el dels okupes, que la dreta espanyolista ha situat en primera pàgina originant un conflicte a la Bonanova que fins aleshores els mateixos veïns admeten que no existia. De moment, ahir l’atenció mediàtica es repartia entre els actes d’inici de campanya i les manifestacions als carrers de la zona alta de la capital catalana. Una dinàmica que anirà a més perquè Vox, Cs i Valents corren el risc de quedar fora de l’Ajuntament –així ho preveia ahir també el CIS– i necessiten mobilitzar els seus, mentre que el PP –a qui Tezanos sí que dona representació– ha d’impedir que hi hagi fuites de vot d’ell cap a aquests altres partits. La divisió de la dreta és una de les claus a seguir en aquestes eleccions, ja que un percentatge força alt del vot –un 7,8% segons el CIS– podria quedar-se sense representació.

Cargando
No hay anuncios

Els pactes, la clau

Un dels eixos de la campanya seran, ben segur, els pactes postelectorals. El trasbals que va suposar l’operació Manuel Valls ara fa quatre anys –va donar suport a Colau per impedir que Maragall fos alcalde– està molt present en els debats i les travesses aquests dies, on s’analitza tota possibilitat d’acord per remota que sembli. Amb els resultats que brinda el CIS, repetint l’actual govern de coalició entre comuns i el PSC n'hi hauria prou per arribar a la majoria absoluta, però aquest dimecres durant el debat de RTVE Collboni va afirmar que calia obrir una nova etapa sense Colau al capdavant. Per explorar-la, el candidat socialista hauria de buscar un pacte com a mínim amb Xavier Trias, tot i que molt probablement hauria de buscar un tercer actor perquè la suma únicament del PSC i Junts només seria suficient si els dos partits obtinguessin els resultats que els dona la part alta de les seves forquilles (12 i 9, respectivament). És aquí on podrien ser decisius els regidors de Daniel Sirera, que podrien sumar-se als dels socialistes i als de Junts per fer un front anti-Colau. Un acord entre comuns i Esquerra, en canvi, seria insuficient, perquè fins i tot en la part alta de la forquilla es quedarien a un regidor dels 21 que marquen la majoria absoluta.

Cargando
No hay anuncios

Per arribar a aquesta discussió, però, caldrà superar abans el compte enrere fins al 28 de maig. Quinze dies de campanya, una jornada de reflexió i una nit electoral que encara poden fer girar com un mitjó l’escenari que avui dibuixen les enquestes. Ho intentaran Collboni, Trias i Maragall, que no renuncien a atrapar una Colau que, impulsada pel tots contra ella que ha dominat la precampanya, ha arribat al tret de sortida de la campanya amb un avantatge que, en una cursa tan disputada, pot acabar sent determinant.