Colau avantatja Trias i Collboni, empatats a la segona posició
L'alcaldessa aconseguiria entre 9 i 11 escons, cosa que complicaria un pacte a la contra
BarcelonaLa tendència és sostinguda almenys des del mes de gener. Ada Colau ha anat recuperant el terreny perdut a les enquestes i arriba a l'última setmana de campanya amb moltes opcions de revalidar l'alcaldia. Avui aconseguiria un 20,5% dels vots i entre 9 i 11 regidors, segons la tercera onada de l'enquesta de l'ARA, elaborada a partir de les dades recollides per Netquest. La candidata dels comuns superaria en més de dos punts els seus principals rivals en la cursa per Barcelona: Jaume Collboni i Xavier Trias empaten a la segona posició amb el 18% dels vots i entre 7 i 9 regidors al consistori. Si amb Colau –i també amb Trias– la tendència és a l'alça, amb el candidat socialista passa a la inversa i se li complica la victòria que tenia coll avall ara fa uns mesos.
En tot cas, els tres segueixen a la cursa per arribar primers el 28 de maig i assegurar-se el dret a obrir joc en els pactes postelectorals, que seran imprescindibles per a la governabilitat de la ciutat. Enrere ha quedat la candidatura d'ERC, encapçalada per Ernest Maragall, lluny de Colau amb una forquilla d'entre 5 i 7 regidors i un 13% dels vots. Vox i la CUP reforcen les seves opcions d'entrar a l'Ajuntament –el 2019 no ho van aconseguir– i el PP és ara qui es mou per la cornisa, tot i que podrien aconseguir fins a 3 regidors. A diferència de l'enquesta d'ara fa unes setmanes, qui desapareix és Ciutadans, amb una estimació de vot que no arriba al 3%, quan la barrera mínima d'accés als ajuntaments és del 5%.
Els resultats que dibuixa l'enquesta dificulten els pactes contra l'actual alcaldessa, ja de per si complicats. Amb Colau lleugerament per davant, l'únic acord que garantiria un pacte alternatiu seria el format pel PSC, Junts i ERC, difícil d'imaginar, i podria tenir opcions a la part alta de la forquilla un entre el PSC i Junts amb el suport del PP, tot i que Trias ja ha recelat públicament de la presència dels populars en una hipotètica aliança, encara que servís per fer fora Colau.
Fidelitat dels votants
No hi ha dubte que l'anticolauisme és un moviment potent a la ciutat. L'enquesta de l'ARA el copsa a través de la valoració de l'alcaldessa i de la seva gestió, però també a partir de la preferència de pactes, notícies que podreu llegir durant aquest cap de setmana al diari. Però que hi hagi dos partits que intentin encarnar l'anticolauisme –un d'ells encara governant la ciutat amb ella– els contraresta entre si i provoca, alhora, l'efecte que no desitgen: mobilitza les bases dels comuns.
Respecte a les anteriors onades de l'enquesta, Barcelona en Comú recupera una part important dels electors que li van fer confiança ara fa quatre anys. Al gener, el 56% dels votants dels comuns deien que repetirien quatre anys després, una xifra que s'havia mantingut pràcticament invariable en l'enquesta de l'abril, però que ara puja fins al 63%.
El 2019 Colau va obtenir 10 regidors i, de fet, ara aspira aproximadament als mateixos. Si guanya serà perquè els altres no hauran aconseguit créixer prou. El PSC partia de 8 regidors, però les perspectives el portaven a imaginar-se amb més de 10 en el futur consistori. Gairebé el 20% dels votants de Manuel Valls triarien ara la papereta de Collboni, però necessitarà convèncer més indecisos, que pocs dies abans de la jornada electoral encara representen aproximadament tres de cada deu electors.
La irrupció de Trias en campanya també buscava un salt important per a Junts, però es podria quedar més curt del que esperaven. Tot i això, l'exalcalde és qui més creix respecte al 2019, a costa dels antics votants d'Esquerra: un 22% dels que van confiar en Maragall ara el canviarien per Trias.
Maragall, el més ben valorat
Malgrat que partia de la victòria d'ara fa quatre anys, l'alcaldable d'ERC ha anat desapareixent de les primeres posicions a mesura que s'apropava el 28-M. I això que ell és el candidat que menys anticossos genera. Com en la darrera enquesta, és el més ben valorat entre els principals partits, ara amb un 4,3, i supera per una dècima Xavier Trias, tots dos per darrere de la cupaire Basha Changue (4,6) –a ella la coneixen poc més del 24% dels barcelonins.
Collboni (3,7) i Colau (3,2) no arriben al 4. La segona, a conseqüència de la baixa valoració entre els que no tenen intenció de votar-la (2,5), per molt que els seus la puntuïn més alt que ningú (8). El primer, perquè entre els votants del PSC no provoca tant entusiasme (6,5) com la que generen els altres candidats entre la seva parròquia.
La campanya els ha posat a tots a l'aparador i s'ha notat, per exemple, que en general s'han anat donant a conèixer entre els ciutadans. A Colau, Trias i Maragall no els calia suar per aconseguir-ho, però hi havia deures pendents per a la resta. Collboni ja se'ls apropa, amb un 85% d'índex de coneixement, i la resta de candidats també creixen però s'han de conformar amb xifres més modestes. El menys conegut continua sent Gonzalo de Oro-Pulido (20%), tot i que ha doblat els registres de l'abril gràcies, entre d'altres, a les manifestacions de la Bonanova, on la policia va denunciar el seu fill per portar una porra extensible.
D'aquí set dies es resoldrà el misteri, i fins llavors ja no es podran fer públiques noves enquestes. Aquest dilluns s'acaba el termini legal que fixa la llei electoral espanyola, convençuda que en l'època d'internet –i d'Andorra– pot continuar posant portes al camp.
- <p>L'enquesta ha estat elaborada per l'ARA a partir de les dades han estat recollides per l’empresa Netquest telemàticament entre el 15 i el 18 de maig del 2023. S’han entrevistat 1.006 persones empadronades a Barcelona i amb dret a vot a la capital catalana. Per a una confiança del 95%, el marge d’error de l’enquesta és del 3,1%.</p>