Eleccions municipals

Meritxell Roigé: “El centre que representava Convergència ara està orfe”

Alcaldessa de Tortosa

3 min
L'alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé

Meritxell Roigé (Tortosa, 1976) és alcaldessa de Tortosa des del 2018, quan Ferran Bel (PDECat) va cedir-li pas a l’alcaldia. Des de llavors ha pactat tant amb ERC com amb el PSC, amb qui ara governa, i ha deixat enrere la seva etapa al Parlament, on va ser diputada primer per CiU i després per JxSí.

¿Es tornarà a presentar?

— Sí, hem creat un partit en clau estrictament local, Junts per Tortosa.

¿Però pactaran amb JxCat per sumar al consell comarcal i a la Diputació? ¿I amb Centrem?

— No tenim cap acord amb Junts, tot i que estem oberts a parlar amb tothom. No hi ha negociació oberta ara per ara. I amb Centrem, menys.

Si JxCat també presenta una llista, li restarà vots? 

— No té per què haver-hi una divisió de vot, ens presentem amb un bagatge i estem acostumats que es presentin moltes llistes. No em preocupa.

El 2020, quan Junts va trencar amb el PDECat, vostè va decidir quedar-se’n al marge. Per què?

— El meu objectiu és fer un projecte en clau local. Els regidors que som a l’Ajuntament no militem ni a Junts ni al PDECat, sinó a Junts per Tortosa. A nivell de militància, de fet, estem superant els militants que tenia el PDECat a la ciutat.

¿L'escissió va ser un error?

— És evident que l’espai estaria millor si estigués en una única formació o que no s’hagués perdut el centre que representava CDC. Ara està orfe. 

Ara mateix governa amb el PSC. ¿Tem que no vulgui reeditar el pacte i la desbanqui un tripartit? 

— No sé què passarà a les pròximes eleccions, confio treure bon resultat per no necessitar altres partits. Però estem oberts a tot. He governat amb ERC i ara amb el PSC, ja que són els que han demostrat més voluntat de construir davant el constant bloqueig de l’oposició.

Quin projecte destaca del mandat?

— Les transformacions urbanístiques, molt centrades en generar espais per a la ciutadania. Destaco la plaça de la Catedral o el passeig al barri del Castell, al centre històric.

Una de les crítiques de l’oposició és la manca d’habitatge al nucli antic.

— Dir això és enganyar la ciutadania. S’hi ha actuat més que mai en inversió, tot i el seu vot en contra. Hem rehabilitat habitatges, ens hem presentat a convocatòries de Next Generation per poder fer-ne de nous i farem un pavelló esportiu. Queda molt per fer, però estem actuant. 

¿No hi ha un problema d’habitatge, doncs, a Tortosa?

— No hi ha un problema d’habitatge. Hi ha habitatges buits al centre històric, però en aquests moments no hi ha un problema que la gent no trobi habitatge per viure.

També li critiquen que no hagi batallat prou per a l’hospital nou.

— Mai he estat en contra de fer un hospital nou, només he dit que no es podia generar més frustració ni enganyar la gent. Aquí el 2006 van posar un cartell d’un nou hospital i no se’n va saber res més. Per tant, com que la Generalitat no es podia gastar d’entrada 200 milions d’euros, volíem que s’invertís en l'hospital actual i es fixés la data per poder fer el nou. I a partir d’aquí, nosaltres hem de cedir terrenys. Això és el que vam anunciar amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a l’abril. 

¿No hi té res a veure, el pacte dels comuns pels pressupostos del 2022?

— No, no formava part dels compromisos, sinó de la cara B de l’acord, on hi havia els projectes que s’estudiarien, la carta als Reis [...]. Movem Tortosa no va aconseguir ni un euro tot i ser decisiu al Parlament.

stats