Eleccions municipals

La campanya paral·lela dels exconsellers de Junts a les municipals

Tots formen part de candidatures menys Ciuró i Giró, que ha intensificat la seva agenda al territori des que va deixar Economia

BarcelonaUnes 350 persones omplen la Llotja de Lleida, i la gran majoria són empresaris però no porten corbata. L'ambient és formal –l'espai ho imposa– però desenfadat. El conductor de l'acte, Sergi Grimau, ho fa notar: és exjugador de bàsquet, speaker motivacional i a banda de ser el número cinc de la candidatura de Junts a Lleida és l'encarregat d'orquestrar un col·loqui entre el candidat a paer en cap, Toni Postius, l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'exconseller d'Economia Jaume Giró.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules que s'hi poden escoltar –mentre els comensals acaben de dinar– no són els termes que s'acostumen a repetir en els mítings del circuit oficial de Junts en aquesta campanya, protagonitzat per Jordi Turull i Laura Borràs: Mas i Giró parlen del "govern dels millors", de "no estirar més el braç que la màniga" i "d'estimular l'economia productiva". Al més pur estil bussiness friendly. "És l'únic model que funciona en el món civilitzat", assegura l'exconseller d'Economia, que –com l'expresident– sí que porta corbata. Hi ha referències a Catalunya com una "nació sense estat", però no es parla de l'1 d'Octubre ni tampoc del 155. El públic ha vingut a escoltar una altra cosa: en les preguntes que adrecen al candidat Postius volen saber quin és el pla per al polígon Torreblanca - Quatre Pilans, com s'aplicarà la zona de baixes emissions a la ciutat, el futur de l'estació d'autobusos i l'impuls de l'eix comercial.

Cargando
No hay anuncios

I és que Borràs i Turull no són els únics que fan campanya, sinó que tots els exconsellers del Govern de JxCat s'han implicat en el 28-M. Ja sigui perquè recorren el territori allà on els candidats demanen –com Giró o l'extitular de Justícia Lourdes Ciuró– o perquè directament formen part de llistes electorals: Violant Cervera, també present al dinar a Lleida, és la número dos de Postius; Victòria Alsina, extitular d'Exteriors, és la número 4 de Xavier Trias; Jordi Puigneró és el número 5 a la llista de Sant Cugat del Vallès, i Gemma Geis és la cap de llista a Girona.

Cargando
No hay anuncios

El dinar a la Llotja de Lleida –divendres al migdia– és només un exemple: hi ha una agenda paral·lela a la campanya oficial que queda fora del focus. El partit ha prioritzat les convocatòries als mitjans de comunicació d'actes de Borràs i Turull a escala nacional, mentre que a Barcelona el protagonista és Xavier Trias.

Per tant, malgrat que van abandonar el Govern, tots els exconsellers segueixen fent política –menys l'extitular de Salut Josep Maria Argimon– i després del 28-M la majoria seran als ajuntaments. Altres, com Giró, es reserven per a altres conteses electorals, siguin les eleccions espanyoles o les properes catalanes. De fet, l'exconseller d'Economia des que va deixar l'executiu ha intensificat la seva agenda al territori: ha fet uns 130 actes amb candidats municipals que l'hi han demanat i trobades en petit comitè amb quadres del partit. Aquest dissabte és a Reus amb la candidata, Teresa Pallarès, i divendres –després de Lleida– també va ser Vidreres.

Cargando
No hay anuncios

Cadascú en el seu àmbit

A banda de Gemma Geis, que és cap de llista i porta el lideratge de la candidatura, la resta d'exconsellers marquen perfil sectorial. Un exemple clar és el de Lourdes Ciuró: ha fet diversos actes sobre ocupacions –expliquen fonts del partit– perquè és un dels temes de campanya i va ser ella qui va impulsar el canvi legal perquè els ajuntaments poguessin instar la justícia a desallotjar pisos de grans tenidors. Victòria Alsina porta la carpeta internacional de la candidatura de Xavier Trias, sobre la qual va desgranar les seves propostes en un acte davant de l'Hotel W de Barcelona: si arriba a l'ajuntament la seva recepta passa per rellançar la marca Barcelona –"no polititzada" i que "tothom s'hi senti còmode"– per situar-la en els "rànquings" internacionals, per rebre missions empresarials o ser la capital de l'esport acollint esdeveniments com la Copa Amèrica.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Jordi Puigneró, després de ser cessat com a exvicepresident, el partit va valorar situar-lo de número u a Sant Cugat, però després de sondejos interns va mantenir el candidat escollit: Josep Maria Vallès, exdirector del Tot Sant Cugat i ja amb visibilitat a la ciutat. Ara Puigneró forma part del seu equip i aquest mateix diumenge fan junts l'acte central de la campanya al barri de Volpelleres. Tanmateix, l'exvicepresident també es mou pel territori: ha fet actes a Tarragona amb el candidat, Jordi Sendra, i a Vallirana.

Cargando
No hay anuncios

L'únic que ha optat per fer una cosa diferent és Josep Maria Argimon, malgrat que va ser el primer a plantejar-se fer el salt a les municipals amb Xavier Trias. La sortida del Govern de Junts va propiciar que optés per tornar al seu àmbit professional: ara forma part de la Fundació Maragall, dedicada a la investigació sobre l'Alzheimer. I és que la majoria de consellers –menys Puigneró i Geis– advocaven per quedar-se a l'executiu. Ara, un cop fora la Generalitat, s'han bolcat tots en el 28-M perquè Junts tingui presència als governs municipals.