Eleccions 28-M

El PSC acaricia la presidència de la Diputació de Barcelona davant el desacord Junts-ERC

Els socialistes podrien renovar el control de l'ens fins i tot sense necessitar el PP

3 min
Més de dos segles La implantació de les diputacions data del 1883. A la foto, la façana de la Diputació de Barcelona, a la Rambla de Catalunya.

BarcelonaEl PSC i els comuns van anunciar aquest dimecres un acord per governar la Diputació de Barcelona a l'espera d'afegir un tercer soci a l'equació que els asseguri el control de la institució. Ara mateix, però, l'ARA ha pogut constatar a través de diverses fonts que no hi ha acord entre Junts i ERC per presentar una alternativa al PSC, cosa que fa que els socialistes acariciïn renovar la presidència de l'ens –el tercer en pressupost públic de Catalunya– només amb els comuns i sense necessitar un tercer soci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Junts, molest per l'operació de Jaume Collboni a Barcelona, es conjurés per buscar una majoria alternativa i rebutgés pactar amb els socialistes, a l'ens provincial es va obrir una cursa entre el PSC i els juntaires per veure qui aconseguia més vots. El PSC i els comuns sumen 22 diputats, mentre que Junts i Esquerra en sumaven 23 que podien ser 24 si hi aconseguien sumar també el diputat de Tot per Terrassa. La clau, igualment, la tenien els quatre representants del PP, que podien decantar la majoria cap a una banda o cap a l'altra i que havien mostrat la seva predisposició, a través de Xavier Garcia Albiol, a pactar amb uns o altres en funció de quin projecte –i quines inversions– oferissin.

Això va portar el partit de Salvador Illa a intensificar les converses amb "tothom" excepte amb Vox, i fins i tot a temptejar la possibilitat que dos diputats provincials que formen part del grup de Junts  –l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, d'Impulsem Penedès– trenquessin amb els juntaires i els donessin suport a la investidura. Una divisió en el bloc del partit de Jordi Turull que ha sigut clau, apunten algunes fonts, per fer encallar les negociacions entre Junts i Esquerra de cara a forjar una alternativa al PSC. Fonts republicanes atribueixen a les tensions internes de Junts la falta d'acord i expliquen que ara mateix es decanten per votar el seu propi candidat, encara que no tingui possibilitats de prosperar.

Esquerra nega que hi hagi hagut mai cap acostament al PSC per fer un tripartit amb els comuns i assegura que ara té totes les forces centrades en les eleccions espanyoles. En canvi, fonts del PSC i també dels comuns asseguren que hi ha negociacions amb els republicans i es mostren partidaris de permetre'ls l'entrada al govern de la institució passades les eleccions generals.

Tot està encara obert i les converses estan en marxa, però ara per ara tant socialistes com comuns confien que l'acord de Junts i ERC no prosperi i això els aplani el camí. Segons diverses fonts consultades, els dos independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) estan a prop del PSC, encara que tots dos mantenen silenci sobre el seu posicionament. Amb tot, fonts coneixedores de les negociacions apunten que fins i tot podrien demanar constituir un grup propi al ple. Aquesta operació desmuntaria les possibilitats de Junts. A més, faria que els juntaires perdessin dos dels dotze diputats que tenen. Bastir una alternativa amb ERC encara seria més difícil.

Mentrestant, tant el PSC com els comuns ja han dibuixat les línies mestres del seu acord de govern, i han apuntat que l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, seria la presidenta de la institució després del comiat de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; i que la regidora de Movem Castelldefels i dirigent dels comuns, Candela López, ocuparia la vicepresidència de la institució.

stats