Barcelona

El 23-J refreda l'opció d'un pacte contra Xavier Trias

El PP i Esquerra aigualeixen les possibilitats de fer alcalde Collboni amb el suport dels comuns

BarcelonaEl 2019, Ernest Maragall va ser el triomfador de la nit electoral a Barcelona, però va durar poc: un moviment a darrera hora de l'ex primer ministre francès Manuel Valls va fer Ada Colau alcaldessa amb els vots del PSC per evitar un alcalde independentista. ¿Pot tornar a passar el mateix aquest cop amb Xavier Trias? Tot apunta que no. No només perquè Jaume Collboni (segon a les eleccions) necessitaria el suport dels comuns i d'ERC o el PP per ser investit, sinó també perquè la convocatòria de les eleccions espanyoles el 23 de juliol dificulta la possibilitat. Els populars ja han avançat que no participaran en una fórmula que inclogui Barcelona en Comú, mentre que Esquerra, després de la patacada electoral, tampoc es planteja lliurar ara l'alcaldia als socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha dit el mateix president dels republicans, Oriol Junqueras, en la compareixença del partit aquest dilluns al matí. El republicà ha aplanat el camí perquè el seu partit no posi obstacles al fet que Xavier Trias (Junts) sigui el pròxim alcalde de Barcelona, malgrat que l'ha instat a "prendre la iniciativa". "Per part nostra la prioritat és Barcelona i és Catalunya", ha explicat, mostrant-se partidari que l'independentisme "recuperi consensos". En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcaldable republicà, Ernest Maragall, que ha admès el revés electoral, però s’ha reivindicat com a potencialment "decisiu" per determinar el futur alcalde de la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Fonts republicanes no volen donar cap escenari per fet a Barcelona –com mana qualsevol estratègia negociadora–, però admeten que seria una temeritat teixir una operació per fer alcalde Collboni a un mes d’unes eleccions espanyoles en què ERC lluitarà pels vots amb el PSC. Així, els republicans treballen amb l’escenari que en la majoria de municipis es respecti "la llista més votada", perquè teixir grans pactes a la contra podria ser contraproduent de cara als comicis del juliol.

Cargando
No hay anuncios

Si els republicans no secunden aquesta possibilitat, tampoc el candidat del PP, Daniel Sirera, hi està disposat. En una roda de premsa a la seu del partit ha admès que veu "complicadíssim per no dir impossible" donar suport a Jaume Collboni si també compta amb els vots d'Ada Colau, i també ha demanat que l'alcaldia a la capital no sigui un "intercanvi de cromos" pensant en les eleccions espanyoles.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, l'alcaldia de Xavier Trias quedaria blindada. Cal tenir en compte que, d'acord amb el sistema electoral dels ajuntaments, és alcalde la força més votada a les eleccions si la resta de partits no són capaços de sumar majoria absoluta. És a dir, si Collboni no reuneix 21 regidors –i això implica sumar els comuns, però també el PP o Esquerra– no pot ser alcalde.

De fet, aquest matí, en una entrevista a RAC1, Trias s'ha mostrat convençut que seria el nou alcalde de Barcelona. Ha considerat que Jaume Collboni no intentarà pactar amb els comuns ni ERC per desbancar-lo i arrabassar-li l'alcaldia, perquè seria repetir el que va passar el 2019: "Una situació molt negativa", ha dit, i de la qual "tothom està molt penedit". En tot cas, el cap de llista de Junts sí que ha apostat per forjar un "govern fort" amb "fórmules d'entesa" amb socialistes i republicans –tal com va fer la nit electoral– i ha manifestat la intenció de tenir Ernest Maragall "a prop".

Cargando
No hay anuncios

Collboni i els comuns no tiren la tovallola

Com ja va fer l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, en la seva primera valoració dels resultats electorals, el seu equip ha insistit aquest dilluns en l'objectiu d'intentar teixir un acord d'esquerres que eviti l'alcaldia de Xavier Trias (Junts). El número dos de la llista, Jordi Martí, ha defensat que hi ha un "espai de possibilitat per continuar tenint govern d’esquerres" i que seria un "error" que Barcelona no intentés ser l'única gran ciutat de l'Estat que manté un govern progressista. En un context generalitzat d’avenç de la dreta i també de l’extrema dreta, els comuns consideren imperatiu que Barcelona resisteixi amb un govern d’esquerres.

Cargando
No hay anuncios

"No tirarem la tovallola", ha remarcat. Segons Martí, la suma de comuns i PSC guanya un regidor respecte al 2019 (de 18 a 19) i, amb l'afegit d'ERC, el bloc d'esquerres aglutina 24 regidors, que creu que farien "legítim" intentar obtenir l'alcaldia. "No hauríem d'abandonar la possibilitat d'un govern d'esquerres per tacticismes electorals de qualsevol mena, i qui ho faci se n'acabarà penedint a mitjà o llarg termini", ha avisat, malgrat l'opinió contrària dels republicans.

També el PSC, com ja va indicar la nit electoral, està obert a explorar pactes. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en una roda de premsa després de reunir l'executiva del partit per analitzar els resultats, ha insistit que no es pot descartar res a Barcelona. El seu objectiu, ha dit, és generar "un govern estable, progressista i en clau barcelonina", tot i que la possibilitat de conquerir l'alcaldia és cada cop més remota.

Cargando
No hay anuncios

L'última bala

Ara mateix només una possibilitat podria remoure l’escenari de Trias alcalde: 48 hores després de les eleccions hi ha el preceptiu recompte dels vots per validar els resultats. A Collboni i Colau només els separen 141 paperetes i fa quatre anys, en aquest recompte, Colau va comptabilitzar 199 vots més que Collboni. Si finalment Colau quedés segona i Collboni tercer, el panorama podria canviar a ulls d’ERC. Però, ara mateix, no passa de ser una mera suposició.

Cargando
No hay anuncios

Informació útil sobre les eleccions municipals a Barcelona