Política27/05/2019

El tripartit de dretes arrabassa l'alcaldia de Madrid a Carmena

Amb el 90% escrutat, les esquerres tampoc sumen per governar a la Comunitat de Madrid

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

Barcelona[Segueix en directe l'última hora de les eleccions municipals i europees 2019]

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

[Segueix en temps real l'escrutini de les eleccions municipals i europees 2019]

Cargando
No hay anuncios

Canvi de mans de l'alcaldia de la capital espanyola. Amb un 90% dels vots escrutats, un tripartit de dretes del PP, Cs i Vox arrabassaria l'alcaldia de Madrid a l'actual alcaldessa, Manuela Carmena. Tot i que la líder de Més Madrid ha començat al capdavant d'aquesta cursa electoral, a mesura que avançava la nit l'escenari que es dibuixava s'escorava cada vegada més cap a la dreta. A hores d'ara Manuela Carmena tornaria a guanyar en vots, però un pacte de dretes la deixaria fora de l'alcaldia, que canviaria de mans del bloc d'esquerres cap a un eventual tripartit de dretes.

Així, Més Madrid obté ara 19 regidors i el PSOE n'aconsegueix 8, mentre que el PP amb 15, Cs amb 11 i Vox amb 4 superarien junts el llindar de la majoria absoluta al consistori madrileny.

Cargando
No hay anuncios

Les esquerres madrilenyes també han flirtejat amb el somni de controlar de nou la Comunitat de Madrid, cosa que no passa des del 1995. Després d'un frec a frec molt ajustat, a última hora de la nit, amb més d'un 90% de vots escrutats a la comunitat, el bloc de dretes ha empès una aritmètica que torna a allunyar el PSOE i Podem de sumar una majoria d'esquerres, tot i que els socialistes guanyen les eleccions.

Tot i això, el control de la comunitat es decideix per un nombre molt baix de cadires que van canviant de mans i les esquerres madrilenyes s'aferren a aquesta hora a aconseguir, com a mínim, el control de la comunitat. A les 20 h, a l'enquesta a peu d'urna que havia publicat Telemadrid, el PSOE s’imposava a l’Assemblea amb 37-39 escons i arribava a la majoria absoluta amb Més Madrid (17-18) i Podem (13-14).

Cargando
No hay anuncios

Fins a les 18 h havien votat a la capital espanyola un 51,8% dels ciutadans, el mateix percentatge que al conjunt de la Comunitat de Madrid. Aquesta és una participació lleugerament per sota de la que es va registrar a les últimes eleccions, el 2015. Aleshores, fins a les 18 h un 52,1% de madrilenys havien fet cap a les urnes.

Espanya es tenyeix de vermell

Al conjunt d'Espanya, la victòria del PSOE és contundent, amb un gir generalitzat del mapa local i autonòmic espanyol del blau cap al vermell. Deixant pactes a part, el PSOE ha guanyat aquesta nit en 10 de les 12 comunitats que avui triaven els seus representants.

Cargando
No hay anuncios

Així, els escrutinis han confirmat la tesi de la majoria d'enquestes a peu d'urna, que apuntaven que els socialistes ampliarien la seva victòria a la comunitats autònomes on ja va guanyar fa 4 anys i que, a més, aconseguirien arraconar encara més un Partit Popular que ja va quedar tocat a les generals, ja que fins i tot es quedaria sense alguns dels feus tradicionalment populars, com Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia, on els socialistes no guanyaven des del 1991.

En total, els socialistes han aconseguit la majoria de vots a la Rioja, Múrcia, la Comunitat de Madrid, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, les Canàries, les Balears, Astúries i Aragó. A Navarra el partit més votat ha sigut Navarra Suma, i a Cantàbria el Partit Regionalista de Cantàbria.

Cargando
No hay anuncios

El canvi de color del mapa autonòmic se suma també al de moltes capitals de província. L'exemple més paradigmàtic de l'efecte Pedro Sánchez i l'estela del 28-A en les ciutats és a Valladolid. Amb un 98% escrutat, en aquesta ciutat de Castella i Lleó els socialistes passen de 8 a 12 regidors mentre que el PP cau dels 12 als 9.

Un altre cas paradigmàtic és el de Zamora, on Esquerra Unida ha arrasat i ha passat de 8 a 14 regidors, i el PP ha caigut dels 10 regidors que tenia el 2015 a només 6.

Cargando
No hay anuncios

A les Balears, un pacte d'esquerres també aconseguiria la majoria al Parlament. El PP baixa la representació al Parlament, a tots els consells de les Balears i a l'Ajuntament de Palma. D'aquesta manera, el partit socialista ha aconseguit, per primera vegada, ser el partit més votat.

Cargando
No hay anuncios

La segona força amb més suport a les illes ha sigut el PP, però amb una baixada important, ja que ha passat dels 20 diputats del 2015 a només 16 diputats.