Frec a frec entre el PSC i ERC a Tarragona

Junts per Reus es manté com a força més votada a la capital del Baix Camp

Frec a frec entre el PSC i ERC a Tarragona
Leandre Ibar
27/05/2019
3 min

BarcelonaTot obert a Tarragona. El PSC de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va perdre dos seients dels nou que tenia, mentre que ERC -liderada per Pau Ricomà- va pujar dels quatre fins als set regidors. Es va produir així un empat de representants, tot i el lleuger lideratge en vots dels socialistes. Al tancament d’aquesta edició -amb un 94,9% escrutat-, el frec a frec entre les dues formacions per acabar com a primera força era de poc més de 600 sufragis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petita distància entre els dos partits més votats i la forta fragmentació del ple fa difícil vaticinar si Ballesteros podrà mantenir la vara d’alcalde. El desgast del socialista pel cas Inipro -pel qual està sent investigat juntament amb altres membres del govern municipal- podria facilitar pactes alternatius entre l’oposició per desallotjar-lo de l’alcaldia.

Durant els últims quatre anys, Ballesteros ha governat en coalició amb el PP i gràcies al suport del regidor d’Unió Josep Maria Prats, que, arran del trencament de Convergència i Unió, es va registrar com a membre del grup Units -la força successora d’Unió que es va presentar en coalició amb el PSC al Parlament de Catalunya el 2017.

En el cas del PP, el govern amb els socialistes li ha passat factura, ja que va reduir a la meitat la seva presència al saló de plens i es va quedar amb dos representants. Els populars van ser tercers el 2015, per sota de Ciutadans, mentre que ara passen a ser la setena força.

Ciutadans, per la seva banda, va treure els mateixos quatre representants que havia obtingut el 2015, tot i que el 2018 el grup municipal es va escindir després de la renúncia de dos regidors, que van abandonar el partit i van passar a ser no adscrits en protesta per la manca de diàleg intern dintre del partit taronja.

A Junts per Catalunya, Dídac Nadal -fill de l’últim alcalde convergent de la ciutat, l’històric Joan Miquel Nadal- va igualar els resultats de CiU en les últimes eleccions, quan va registrar els pitjors resultats de la seva història amb tres regidors, que va mantenir fins a la marxa de Prats. Nadal lidera Junts des de fa dos anys a causa de la sobtada mort d’Albert Abelló, que va ser el cap de llista el 2015.

Per la seva banda, En Comú Podem va entrar al consistori amb dos regidors, un més que l’obtingut per ICV fa quatre anys. També la CUP va quedar amb dos seients, els mateixos que ja tenia.

La candidatura Ara Tarraco 5 Estrelles, inspirada en el Moviment 5 Estrelles italià, no va aconseguir cap representant.

Frec a frec entre el PSC i ERC a Tarragona

Pellicer guanya

A Reus, l’alcalde Carles Pellicer, de Junts per Reus, va revalidar la victòria i els seus set seients a l’Ajuntament, tot i que amb el PSC i ERC a un sol regidor de distància. La candidatura socialista encapçalada per Andreu Martín va protagonitzar una recuperació de dos regidors -de quatre a sis-. Pel que fa a Esquerra, que només tenia dos regidors, va pujar fins als sis i es va situar com a tercera força.

Les eleccions del 2015 a la capital del Baix Camp van tenir com a eix central la corrupció del cas Innova, que esquitxa diversos grups municipals, i van catapultar la CUP a la segona posició gràcies a la seva denúncia del cas. Tanmateix, en els nous comicis el partit anticapitalista és el gran perdedor: passa de liderar l’oposició tota la legislatura -amb sis regidors- a caure fins als tres, i serà el cinquè grup del ple.

D’altra banda, també Ciutadans va acabar amb tres regidors -en perd un-, amb l’afegit de passar de ser la tercera força a la quarta. A més, el PP va patir una forta davallada -va perdre els dos representants que tenia i queda fora de l’Ajuntament-, mentre que la candidatura independent Ara Reus va poder mantenir els seus dos regidors.

stats