Eleccions generals

Yolanda Díaz esquiva el referèndum en el primer acte de precampanya a Catalunya

La candidata dels comuns, Aina Vidal, també es limita a defensar el diàleg i la desjudicialització

3 min
Díaz i Vidal arribant a Cornellà

BarcelonaHi havia expectació per saber si la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, parlaria d'un hipotètic referèndum d'autodeterminació en el primer acte de precampanya a Catalunya. No ho ha fet. Tampoc la candidata dels comuns, Aina Vidal. En un míting a Cornellà, on han coincidit per primer cop després que dijous Vidal assegurés que el programa electoral inclouria el referèndum i el dret a decidir de Catalunya i l'equip de Díaz ho rebatés immediatament i digués que només defensaran "una consulta per a la ratificació d'un acord de la taula de diàleg", cap de les dues ha volgut aprofundir en la polèmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol s'ha limitat a defensar la plurinacionalitat de l'Estat davant la possible arribada del PP i Vox a la Moncloa. "Espanya necessita més que mai Catalunya", ha assegurat Díaz, que ha denunciat que aquestes dues formacions "estan en contra de Catalunya". "Defensaré un projecte a favor de Catalunya perquè tenim un patrimoni comú, la diversitat cultural, i Espanya és molt més del que ens volen fer creure els de la coalició del no per Catalunya", ha dit en referència a la dreta i l'extrema dreta. Ara fa quatre anys, Unides Podem va incloure en el programa electoral "un referèndum pactat" en el qual la formació lila apostava per "un nou encaix per a Catalunya a Espanya".

La cap de llista de Sumar ha centrat el seu discurs en l'àmbit social i ha dit que aquestes eleccions versen "sobre el cost de la vida" davant la inflació que colpeja la societat. Díaz ha tret pit de la gestió del govern de coalició pels èxits aconseguits gràcies a "la pressió" que els ha permès apujar el salari mínim interprofessional o impulsar una reforma laboral que "ho ha canviat tot". "Com no hem d'estar orgulloses del que hem fet?", s'ha preguntat davant una forta ovació dels dos-cents assistents que han omplert l'auditori de Sant Ildefons. Díaz ha defensat la reducció de la jornada laboral, una de les propostes estrella de la candidatura, que està convençuda que servirà per "disparar la productivitat laboral".

La candidata catalana, Aina Vidal, tampoc ha parlat del referèndum i simplement ha defensat la taula de diàleg o la desjudicialització del Procés que han tingut lloc aquesta passada legislatura. "Defensar Catalunya és defensar el diàleg que ha rebaixat la tensió, defensar Catalunya és seguir avançant en la desjudicialització del Procés", ha subratllat recordant la gestió feta per l'excap de llista, Jaume Asens, que abandona la primera línia política.

Vidal: "Donar les eleccions per perdudes com fan ERC i Junts és abandonar Catalunya"

Vidal ha acusat ERC i Junts de donar les eleccions per perdudes perquè "això és abandonar Catalunya". "Defensar Catalunya no és fer un front amb l'extrema dreta a Ripoll, ni ampliar l'aeroport o impulsar un macrocasino, votar en contra de la reforma laboral o donar l'esquena a un govern progressista", ha etzibat la candidata.

La cap de llista dels comuns també ha posat l'accent en l'àmbit social i ha presentat la seva formació com "l'únic antídot contra la política de dreta" perquè "retrocedir no pot ser mai un projecte". En aquest sentit, ha defensat, com ha fet posteriorment Díaz, la reducció de la jornada laboral perquè "guanyar temps i vida és un dels grans reptes de la societat amb la transició ecològica".

El número 2 dels comuns a Barcelona, Gerardo Pisarello, sí que ha carregat contra el seu soci de govern: "El PSOE no farà les polítiques progressistes que necessitem si no hi ha forces a l'esquerra que el pressionin", ha assegurat després de recordar que va ser Díaz qui va impulsar la reforma laboral, tot i l'oposició del PSOE i de la patronal. També ha titllat el PP i Vox de "traficants de la por" en competir per veure qui "la diu més grossa" perquè representen "una minoria de rics que no volen que els toquin els seus privilegis".

stats