23-J

Junts allunya la investidura de Sánchez malgrat la pressió de l'esquerra

Sumar vol enviar Asens a negociar amb Puigdemont i ERC li demana que no opti pel bloqueig

Barcelona / MadridÉs molt d’hora encara per treure conclusions precipitades però, l’endemà de les eleccions espanyoles, hi ha una cosa clara: serà complicat que Espanya tingui un nou govern i pugui evitar una repetició electoral a la tardor. La clau de tot plegat és que una nova investidura de Pedro Sánchez (PSOE) depèn ara mateix de l’independentisme català i un dels seus dos partits al Congrés, Junts, aquest dilluns ha allunyat l'opció d'un pacte. "Ara mateix no veiem la investidura de Sánchez per enlloc", ha dit a RAC1 el seu secretari general, Jordi Turull. Ara bé, no tot està decidit. El PSOE, Sumar i Esquerra ja han començat a moure les seves peces per fer canviar d'opinió els juntaires.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns és el dia de la ressaca electoral, quan es reuneixen les executives, s'analitzen els resultats i tots els partits miren de traçar un rumb. El rumb fixat per Junts és que el seu preu a la investidura de Sánchez serà car, si no impossible d'assumir per al PSOE. La presidenta del partit, Laura Borràs, ha tornat a recordar que volen "un referèndum acordat i vinculant" i ha evidenciat que hi ha molts comptes pendents amb els socialistes. "Deien que Puigdemont era una anècdota –ho va dir Sánchez en campanya–; a veure si saben fer de l'anècdota una categoria", ha dit a Telecinco. El portaveu del partit, Josep Rius, ha comparegut per insistir en les condicions que posa el seu partit, tot i que la fórmula que ha utilitzat ha semblat més àmplia i que obria més el camp de joc. Així, ha reptat Sánchez a fer el primer pas i a "negociar d'acord amb dos grans eixos: l'autodeterminació i l'amnistia". Sigui com sigui, sempre han sigut dues qüestions de les quals el PSOE s'ha negat en rodó a parlar.

Cargando
No hay anuncios

La negativa de Junts és robusta i ara mateix es visualitzen només dues maneres que es pugui arribar a esquerdar. La primera és que el sector pragmàtic del partit estableixi una batalla interna i lluiti perquè la formació no s'enroqui amb el referèndum i es decanti per col·laborar en la governabilitat espanyola a canvi de contraprestacions per a Catalunya. Per ara només s'ha sentit expressar-se en públic en aquest sentit el líder del partit a Barcelona, Xavier Trias, que la mateixa nit electoral no va tancar la porta a investir Sánchez. "Això ho hem de discutir i hem de ser capaços de demostrar que som útils", va dir a Catalunya Ràdio.

El moviment de Díaz

L'altra manera d'estovar Junts és veure què li poden oferir el PSOE i Sumar. En aquest sentit, la plataforma de Yolanda Díaz és qui aquest dilluns ha fet un moviment més transcendent demanant "encapçalar" les negociacions amb Junts i proposant que sigui l'exdiputat Jaume Asens qui ho "lideri". "Amb el seu coneixement de la realitat política catalana, així com la seva bona relació amb molts dels espais cridats a entendre's, serà més fàcil arribar a un acord", apunten fonts de la formació. Més enllà d'això, es pot interpretar que Sumar ha pensat en Asens per un altre motiu: se li ha atribuït sempre una relació propera i fluida amb l'expresident Carles Puigdemont i, per tant, es veu com algú amb possibilitats de convèncer-lo per evitar el bloqueig. A Junts, a la nit, no els constava cap intent de contactar amb l'expresident.

Cargando
No hay anuncios

Sumar vol evitar una possible investidura d'Alberto Núñez Feijóo –que seria fallida perquè en principi només tindria el suport de Vox– i pretén començar els contactes amb el PSOE per negociar "el programa i l'estructura de govern" aquesta setmana mateix. De fet, diumenge a la nit Yolanda Díaz i Pedro Sánchez ja van parlar.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE no té pressa

Si a Sumar volen prendre la iniciativa per enfilar un acord amb el PSOE i preparar el terreny amb els possibles aliats parlamentaris, Pedro Sánchez no té tanta pressa. La reunió de l’executiva a la seu de Ferraz ha servit per celebrar els resultats electorals, però no serà fàcil desencallar la investidura, que es troba en mans de Junts. Els socialistes han volgut evitar tenir pressió abans d’hora: just després que es conegués que la Fiscalia reclama al Tribunal Suprem les noves euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín, el PSOE ha desconvocat la roda de premsa prevista.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del partit assumeixen que els resultats indiquen que hi ha una "Espanya plural" i que cal deixar-los "reposar amb temps" per fer una anàlisi de l’aritmètica que deixa el 23-J. "Espanya trobarà el camí de la governabilitat", s'ha limitat a traslladar Sánchez en la reunió de l’executiva, tancant així la porta a una repetició electoral. Ara bé, no ha explicat com. Ha anotat que el primer objectiu és la constitució de les Corts, amb la negociació de la composició de la mesa, i aquí fonts de Ferraz apunten que Junts teòricament no pot tenir grup propi –tampoc ERC–. Podria ser una carta negociadora. Més endavant ja vindria la investidura i al PSOE avisen que si es triguen tres mesos no ho consideren un període excessivament llarg. Sí que ha parlat el líder del PSC, Salvador Illa, que ha avisat a Junts que la gent "no demana repetir unes eleccions".

Cargando
No hay anuncios

ERC també pressiona

Qui tampoc vol tornar a la repetició electoral és Esquerra. L'argument confessable és que es correria el risc que, aquest cop sí, el PP i Vox sumin. A més, volen aprofitar que els seus vots també són decisius per aconseguir millores per a Catalunya com són la fi del dèficit fiscal, Rodalies i la reactivació de la taula de diàleg, les tres més assumibles per al PSOE. També hi ha, però, l'argument més inconfessable: que, després de recular tant a les municipals com a les espanyoles, preferirien evitar-se una nova cita amb les urnes imminent. La secretària general d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat a Junts que no bloquegi una investidura amb un argument principal: "L'independentisme té la clau per fer decantar la balança". Tant ERC com Junts s'han interpel·lat a fixar un preu conjunt per a Sánchez però, ara mateix, els dos enfocaments són molt lluny.

Cargando
No hay anuncios

Més informació del 23-J

Cargando
No hay anuncios