23-J

Trias (Junts): "No hem de dir 'no' d'entrada a la investidura de Sánchez"

El PSOE delimita la negociació amb Junts "dins el marc constitucional"

BarcelonaTot i que Junts allunyava aquest dilluns la investidura de Pedro Sánchez, a canvi de la qual demana el referèndum i l'amnistia, al partit hi ha qui aposta per més flexibilitat en la negociació per evitar el risc d'anar al bloqueig i a una repetició electoral a l'Estat. De moment, ja s'ha expressat públicament en aquest sentit Xavier Trias, cap de files a Barcelona i una de les veus més representatives del sector pragmàtic. Si la mateixa nit electoral ja es va mostrar partidari de "discutir" la posició de Junts sense apriorismes, aquest dimarts ha estat encara més diàfan: "D'entrada, dir que no al suport a una investidura no ho hem de fer", ha declarat a RAC1.

Cargando
No hay anuncios

Trias ha receptat al PSOE una "negociació seriosa" i la valentia per "prendre decisions" en relació amb Catalunya si vol evitar uns altres comicis: "Ha de posar damunt la taula què ofereix perquè siguin quatre anys profitosos especialment per a Catalunya", ha dit. De les seves paraules es desprèn que l'autodeterminació i l'amnistia han de ser el punt de partida per a la negociació i no els "mínims", com s'hi referia la candidata a Madrid, Míriam Nogueras. "Són línies vermelles que s'han marcat i ara cal parlar-ne, però d'entrada no es pot dir 'no, això no'", ha opinat.

"El repte que té el senyor Sánchez, sabent les nostres condicions, és dir què ofereix i quins plantejaments fa", ha apuntat. "L'encaix de Catalunya dins d'Espanya no funciona [...] Que expliqui quin encaix és capaç d'oferir perquè les coses vagin bé", ha afegit, tot descartant que l'alcaldia de Barcelona –que els socialistes li van arrabassar a l'últim moment amb un acord amb el PP i els comuns– pugui ser una contrapartida a la investidura. "No hem de barrejar les coses", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Si bé el portaveu de Junts, Josep Rius, va fer aquest dilluns al vespre després de l'executiva un plantejament una mica més obert per començar a parlar amb el PSOE, situant l'autodeterminació i l'amnistia com a "grans eixos" de la negociació, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha assegurat a TV3 que ara mateix el matís no existeix: "Hem vingut a aconseguir-ho tot. Faríem malament de començar una negociació rebaixant res. Els nostres punts han estat molt clars des del principi".

La diferència entre el posicionament de Borràs i el de Trias deixa entreveure un debat viu en el si de Junts, on els dos sectors del partit ja s'han acostumat a la tensió en moments clau: el sector més partidari de la confrontació es va imposar en la sortida del Govern i els pragmàtics van aconseguir que se substituís la presidència del Parlament, ara en mans d'Ana Erra, quan Borràs es va quedar sense escó. I si bé a les eleccions municipals l'aposta moderada de Trias es va imposar per intentar recuperar Barcelona, a les generals s'ha optat per un discurs més abrandat, que amenaça amb bloquejar la governabilitat a l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Prudència i discreció

A l'espera de veure quina de les dues ànimes guanya aquest nou assalt, el PSOE ha deixat clar que no té intenció d'acceptar cap condició de Junts que quedi fora de la Constitució, la seva manera de reiterar que no hi haurà ni referèndum ni amnistia. "Qualsevol qüestió que abordem s'ha de moure dins el marc constitucional", ha dit a la SER la número 2 del partit, María Jesús Montero: "Fer altres plantejaments és allunyar-se de la realitat que el PSOE representa".

Cargando
No hay anuncios

La també ministra d'Hisenda en funcions ha reivindicat la capacitat del seu partit d'arribar a "acords i consensos" que "impulsen la convivència". "Sempre el diàleg pot obrir camí", ha sentenciat, tot i que no ha volgut aclarir si hi havia marge per fer concessions al partit de Carles Puigdemont. Així com Sumar crida a anar per feina i fins i tot ha encarregat a Jaume Asens la interlocució amb l'expresident, els senyals que arriben del PSOE i de Junts és que l'estira-i-arronsa anirà per llarg. Però també que, tot i els maximalismes, des de la discreció les dues parts estan disposades a jugar el partit.

Més informació del 23-J