Eleccions espanyoles

Sánchez 's'oblida' des de València dels atacs al català

El líder del PSOE obvia la censura a diverses revistes a Borriana en el seu acte de campanya al País Valencià

3 min
D'esquerra a dreta: Diana Morant, Pedro Sánchez, Ximo Puig i María Jesús Montero, en un acte de campanya del PSOE a València

MadridPedro Sánchez ha passat per València aquest dissabte i visitarà diumenge Barcelona, sense fer parada a Borriana. Ni físicament ni metafòricament, perquè el líder del PSOE ha obviat durant la intervenció al míting a la capital del País Valencià la censura que PP i Vox han aplicat a unes quantes revistes en català a la biblioteca de la localitat. Amb tots els focus d'arreu de l'Estat posats en cada moviment del president espanyol per mirar de remuntar la dinàmica de la campanya, ni tan sols l'expresident valencià Ximo Puig ni la candidata Diana Morant hi han fet referència, com sí que n'havien parlat els dies anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La lluita pel català, el basc i el gallec no és una reivindicació que faci el PSOE a escala estatal, sinó que queda circumscrita als territoris on es parlen, encara que en el cas de Borriana el regidor de Cultura de Vox intentés confiscar les revistes de la biblioteca municipal. Aquest divendres, el líder del PSOE assistia a un acte del sector cultural contra la censura a obres de teatre o pel·lícules amb contingut que surt de l'heteronormativitat, defensava la lliure creació i recordava les polítiques del seu goven per blindar drets dels artistes, però en canvi es mostrava aliè al veto a Cavall Fort i Camacuc, presents amb exemplars que els assistents es van poder endur.

Tanmateix, les llengües cooficials estaran en la diana d'un govern PP-Vox que, hipotèticament, tingui un ministeri de Cultura ocupat per l'extrema dreta. Segons El Confidencial, el partit d'Abascal el demanarà a si basteixen un executiu de coalició. "Sabem que Feijóo l'hi entregaria de genolls", ha advertit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una concentració a Valdemorillo, la localitat on Vox va censurar l'obra Orlando, de Virginia Woolf.

Contra l'abstenció

L'acte de Sánchez a València estava centrat en assenyalar els "retrocessos" que es poden viure en termes de lluita contra la violència masclista si PP i Vox governen l'Estat. Al País Valencià ja se n'han viscut episodis, com quan la nova presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, es va apartar del minut de silenci contra un assassinat masclista, i la retirada de banderes LGTBI de les façanes institucionals. O que l'acord de govern entre les dues formacions a la Generalitat Valenciana parli de violència intrafamiliar. "No és cap broma", ha alertat Sánchez, que ha demanat el vot de les dones i també de tots els valencians que es van quedar a casa el 28 de maig. Puig, que ha perdut el govern davant de Carlos Mazón, ha subratllat que els blocs d'esquerra i dreta van quedar a 30.000 vots en els comicis autonòmics de fa dos mesos. Les últimes enquestes, com la de Gad3 per a l'Abc, apunten que el PSOE i Sumar podrien obtenir 7 escons dels 15 que s'assignen a València (5 i 2), els mateixos que van obtenir el 2019, però repartits entre PSOE (4), Unides Podem (2) i Compromís (1).

En la segona meitat de la campanya, Sánchez busca un impuls i aquest dissabte ha volgut recuperar el seu manual de resistència amb una dosi d'èpica. "Vam guanyar una moció de censura per expulsar la corrupció del govern d’Espanya contra tot pronòstic. Vam guanyar dues eleccions l'any 2019 contra tot pronòstic perquè hi hagués un govern de progrés a Espanya. I el 23 de juliol guanyarem les eleccions contra tot pronòstic!", ha exclamat el president espanyol, recollint el guant de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que divendres s'acomiadava en una entrevista a La Sexta assegurant que "és molt millor guanyar per sorpresa".

Més informació del 23-J

stats