Camí del 23-J

Sánchez justifica l'aliança amb ERC: "Busco vots fins i tot sota les pedres"

El PSC recorre a l'estratègia del 2008 del "Si tu no hi vas, ells tornen"

Pedro Sánchez, Salvador Illa i Jaume Collboni aquest diumenge a Barcelona
16/07/2023
4 min

BarcelonaLes constants crides al vot útil per evitar que la dreta governi; la cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet, i el seu número quatre, José Zaragoza; la presència constant de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero als mitjans; els pactes amb ERC i, fins i tot, els cartells electorals convertits en un espantall de què passarà si guanya el PP. Tots aquests ingredients són els mateixos que ja van ser presents a la campanya per les generals de l’any 2008 del PSC, amb Carme Chacón com a cap de llista. Les últimes eleccions que els socialistes van guanyar a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquell exemple serveix ara als socialistes per buscar la victòria imprevista a què apel·la el mateix Zapatero. El que és clar és que Catalunya és l’únic territori en què el president espanyol, Pedro Sánchez, té coll avall la victòria. La pressió, ho admeten des del partit, és palpable. En l’acte central de la formació aquest diumenge al Palau de Congressos de Barcelona, i davant de 3.000 persones segons l’organització, Sánchez ha insistit en les crides a concentrar el vot en el PSC per tancar la porta a l’aliança de PP i Vox. “Això no va de Sánchez o Espanya”, ha dit apuntant al marc mental de la dreta: “Això va d’un govern presidit per Pedro Sánchez o un govern de coalició de Feijóo i Abascal”. I ha justificat les aliances amb partits com ERC. “S’ha parlat molt dels pactes que hem fet”, ha defensat: “Jo busco vots fins i tot sota les pedres per fer pressupostos (...), per aprovar la primera llei d’eutanàsia i per a una llei de memòria democràtica”. Justament, el primer cop que ERC va dir “sí” al PSOE va ser el 2004 per investir José Luis Rodríguez Zapatero, amb l’únic objectiu que el PP se n’anés a l’oposició. 

Jaume Collboni, Meritxell Batet, Pedro Sánchez, Salvador Illa i Raquel Sánchez aquest diumenge.

Quatre anys després, el PSC demanava als catalans que revalidessin el seu suport a Zapatero amb el lema “Si tu no hi vas, ells tornen”, una campanya que va liderar el mateix Zaragoza. En l’acte central de campanya, Sánchez ha dedicat un record a Chacón, que va morir inesperadament el 2017, que amb les crides al vot útil va aconseguir 25 escons i va brindar la presidència a Zapatero. En aquesta ocasió i amb Batet com a cap de llista –el 2008 era la número 11–, el PSC sap que també serà primera força, però hi ha dubtes que el resultat sigui suficient perquè Sánchez torni a la Moncloa. Les enquestes donen als socialistes entre 14 i 18 diputats a Catalunya, mentre que situen el PP amb entre 5 i 8 diputats. Una distància menys significativa que la que Chacón va aconseguir el 2008, en què va superar el PP en 17 escons apuntalant la victòria de Zapatero. “L’ambient no és el mateix”, admet una veu socialista, que recorda que en aquella campanya Zapatero va omplir el Palau Sant Jordi –amb més de 30.000 persones– en un míting. Ho atribueix, en part, al moment de l’any, al mig de l’estiu, però el cert és que l’avanç de la dreta en les municipals i autonòmiques del 28-M ha obligat els socialistes a lluitar contra el desànim.

"Un últim esforç"

“Només demano un últim esforç”, ha instat Sánchez als quadres socialistes. Ell mateix ha rebatut la idea d’Espanya i la seva relació amb Catalunya que proposen, al seu entendre, PP i Vox, i ha insistit que “la Catalunya de 2023 és molt millor que la del 2017”. Tot i això, ni ahir des del País Valencià ni en aquest acte ha fet cap menció a la censura de revistes en català a Borriana.

Sigui com sigui, el leitmotiv de la campanya és que només es pot triar entre l’opció del PSC o un govern de dretes, i aquest plantejament li ha funcionat al partit històricament a Catalunya. “És molt clara, fàcil d’explicar i de dir”, expressa una font del partit: “Al capdavall, una elecció és això”. El mateix escenari que el 2008. “Zapatero també optava a la reelecció, es menystenia el seu èxit electoral, i hi havia ETA i els peons negres". Fa referència a un col·lectiu que s’ha vinculat amb les teories de la conspiració que qüestionaven el relat del govern espanyol sobre els atemptats de l’11-M. “Era una campanya de mentides, com aquestes, molt bel·ligerant”, assenyala.

Es recorda molt també el cartell electoral en què apareixien tres ombres de Mariano Rajoy, Ángel Acebes i Eduardo Zaplana, imitant l’estil del director de cinema Quentin Tarantino. Un lema que després van imitar altres partits, com ERC. També hi havia altres cartells, com: “Indecís? Escolta la COPE cada matí”, que va provocar queixes del presentador Federico Jiménez Losantos. En la mateixa línia, en aquestes eleccions el PSOE ha penjat una lona gegant amb una fotografia de Feijóo en blanc i negre i la paraula “enrere” impresa al damunt. En aquesta ocasió, però, l’ha col·locat a Madrid.

Zapatero, omnipresent

“Guanyarem per golejada com ho vam fer el 2008 amb la nostra estimada Carme Chacón”, va remarcar la ministra de Transports i número 4 per Barcelona, Raquel Sánchez, en el primer míting d’obertura de campanya. No només les crides al vot útil recorden aquella campanya. Zapatero també s’hi ha implicat de ple arreu de l’Estat, no només per defensar l’acció de govern de Sánchez sinó també per reivindicar la seva, especialment en qüestions com la fi del terrorisme o l’aprovació de la llei del matrimoni igualitari. Dirigents del PSOE –com l’expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol– han fet circular aquests dies fins i tot l’espot de campanya dels socialistes del 2008. El seu adversari polític, Mariano Rajoy, també ha estat molt present en aquesta campanya.

Batet també té coses en comú, com a cap de llista, amb la Chacón que Sánchez ha reivindicat en el míting d’aquest migdia. “Totes dues són trencadores com a dones joves, catalanes, amb caràcter”. Tot i això, el disseny de la campanya ha situat Batet en un segon pla: comparteix protagonisme amb el primer secretari, Salvador Illa, en bona part dels mítings, i tota l’atenció se centra en Sánchez contra Feijóo. “Catalunya ha de parlar per fer Sánchez president”, ha estat el seu missatge aquest diumenge. Queda la recta final per saber si ha fet efecte.

stats