Sánchez proposa sis cara a cara a Feijóo abans del 23-J i el PP ho rebutja
Els populars no volen que Sánchez els "marqui l'agenda", però no descarten acceptar-li algun debat
MADRIDDe la confrontació al debat. Aquesta és l'estratègia que els socialistes volen seguir abans de les eleccions generals del 23 de juliol, i una manera de materialitzar-ho és posant cara a cara el seu líder i actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el principal cap de l'oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo. El mateix Sánchez ha proposat a Feijóo fins a sis cara a cara que començarien la setmana que ve i durarien fins al 23-J. "Claredat i contrast de projectes per al futur d'Espanya", ha sintetitzat Sánchez aquest dilluns en el marc d'un acte sobre els fons europeus Next Generation organitzat per Eldiario.es.
Sánchez repta el Partit Popular a fer aquests debats als sis principals mitjans de comunicació, que podrien escollir la franja horària, ha assegurat el president espanyol. "Ja hem rebut quatre propostes [de cara a cara als mitjans de comunicació]. Des d'aquesta tribuna em declaro obert a fer-los", ha dit Sánchez, que ha defensat que les eleccions generals del 23-J són "Sánchez o Feijóo, o Feijóo o Sánchez" com a únics possibles presidents d'Espanya. De rerefons, la intenció de concentrar el vot, en aquest cas de l'esquerra, en els socialistes.
Al PP, però, veuen "excèntrica" la proposta de Sánchez. En roda de premsa després del comitè de direcció, el portaveu de campanya del partit, Borja Sémper, ha dit que plantejar sis cara a cara és una "excentricitat" i ho ha vinculat a l'"ansietat" de Sánchez. "No seguirem el guió que marca Sánchez", ha dit Sémper, que ha defensat que els populars volen "fer carrer i estar amb la gent". Ara bé, el portaveu de campanya del PP ha anticipat que "analitzaran" les propostes que els arribin dels mitjans de comunicació. "No descartem cap escenari", ha afegit. De fet, fonts populars remarquen que la proposta de Sánchez no la compraran, però no descarten acceptar algun cara a cara durant la campanya. Ara bé, retreuen a Sánchez que ara proposi aquests cara a cara quan en les eleccions generals del 2019 va rebutjar debatre només amb l'exlíder popular, Pablo Casado.
L'espai a l'esquerra del PSOE (Sumar i Podem), que ha de decidir com es presenta a les eleccions generals: si units o per separat, tampoc ha vist bé la idea de Sánchez. La líder de Sumar i actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha criticat a través de Twitter que "qui cregui que el futur d'Espanya es resumeix en una foto de Pedro Sánchez i Feijóo està fora de la realitat del nostre país". "El bipartidisme és el passat", ha piulat Díaz. "Espanya és més que un debat entre dos homes", ha sentenciat més tard. En la mateixa línia s'ha expressat el fins ara portaveu de Podem al Congrés de Diputats, Pablo Echenique: "El bipartidisme va portar corrupció, austeritat, desindustrialització, el rescat bancari, l'abdicació exprés del rei i la desafecció política. Ara volen fer-lo reviure", ha dit a Twitter.
Sánchez no ha tancat la porta a altres possibles debats amb la resta de candidats a la presidència espanyola. "Són perfectament compatibles", ha dit. Per bé que ha sostingut que "existeixen només dos possibles presidents [espanyols]", ha afirmat. "Democràcia és escollir", ha reiterat Sánchez durant el seu discurs, i ha afegit que cal "escollir amb informació i contrarestant propostes". L'últim cara a cara celebrat abans d'unes eleccions generals va ser el 2015, quan el vot encara no s'havia fragmentat, entre Sánchez i l'aleshores líder dels populars, Mariano Rajoy.
Debat "propositiu"
El Sánchez d'aquest dilluns s'ha mostrat molt diferent del Sánchez de fa menys d'una setmana, quan va comparèixer davant els diputats socialistes a la cambra baixa espanyola. En aquell discurs, es va postular com l'únic fre al "trumpisme" de PP i Vox. Si bé Sánchez no ha tancat la porta a mantenir la confrontació: "Ens expressarem amb fermesa i educació quan siguem víctimes d'insults i mentides i ens defensarem amb tota la contundència", també ha anticipat una campanya electoral "propositiva".
"Farem una campanya en positiu. Tenim moltes coses a oferir: parlaré molt d'economia i de com el govern espanyol ha de donar la cara davant els temps difícils que venen", ha dit. Durant la campanya de les eleccions municipals del 28-M, els socialistes ja van optar per treure pit de la gestió que ha fet l'executiu, en particular de reformes com la laboral o de les pensions, i presumir de dades econòmiques: afiliació històrica i creixement del PIB millor de l'esperat.
Amb aquesta estratègia el PSOE també vol desdibuixar el que considera una "trampa" abanderada pel Partit Popular i Vox i és el de la idea de "Sánchez o Espanya", un missatge que aquest dilluns Sánchez ha tornat a comparar amb els eslògans de líders com Donald Trump o Giorgia Meloni. "Tots els sistemes de propaganda ho han utilitzat. És l'Amèrica o socialisme de Donald Trump", ha dit. "Estan acusant els votants del PSOE de ser antiespanyols", ha criticat.