Girona

Quins són els candidats a les eleccions generals per Girona?

Hi ha 6 diputats en joc i la CUP pugna per aconseguir per primer cop representació

GironaGirona és, juntament amb Tarragona, una de les demarcacions que aporta més diputats, més enllà de les grans ciutats de l'estat espanyol. Té així la clau per fer decantar la balança en funció dels resultats. En les darreres eleccions generals, les del 10 de novembre del 2019, ERC va ser la primera força en vots frec a frec amb Junts. Els dos partits van aconseguir dos diputats, mentre que els socialistes només un. El darrer va ser per a En Comú Podem, però molt frec a frec amb la CUP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els cupaires es van quedar a només dos mil vots d'obtenir el seu primer diputat a la demarcació de Girona. Ara qui prova sort en aquest cas és Mireia Vehí, ja diputada al Congrés la darrera legislatura però per Barcelona. En el cas de la dreta espanyolista, el vot va quedar totalment dividit. Vox va arribar a superar el PP per mil vots, mentre que Ciutadans va ser la darrera força en vots.

Esquerra

Montse Bassa

Torroella de Montgrí, 1965

Cargando
No hay anuncios

Una lluita més enllà de la germana

Com Diana Riba, que és eurodiputada per ERC, Montse Bassa va decidir fer el pas de deixar de fer de professora i entrar en política el 2019 com a cap de llista dels republicans al Congrés. Pel camí ha vist com els indults es convertien en realitat i la seva germana, Dolors Bassa, era lliure. Ara torna a posar-se al capdavant de la candidatura amb l’objectiu que casos com el de la seva germana no passin. “El que fem nosaltres és parlar amb l’enemic”, assegura sobre el PSOE. Promet que, en cas de permetre un altre cop la investidura, encariran el vot.

Junts

Marta Madrenas

Girona, 1967

Cargando
No hay anuncios

De l’alcaldia de Girona al Congrés

El passat 17 de juny Marta Madrenas va deixar de ser l’alcaldessa de Girona després de set anys al consistori, des del 2018 compaginant-ho amb un escó al Parlament. Madrenas pensava poder-se agafar un estiu tranquil, però la convocatòria electoral l’ha obligat a activar-se per al pròxim repte professional: anar i tornar del Congrés. Advocada de professió, va ser presidenta del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) del 2003 al 2010. El 2011, quan Carles Puigdemont va guanyar les municipals a Girona, ella era la número 3 i el 2016 es va convertir per sorpresa en alcaldessa.

PDECat - Espai CiU

Pol Pérez

Santa Coloma de Farners, 1998

Cargando
No hay anuncios

Estrena en política per recuperar CDC

Té només 25 anys, però els seus referents polítics són Jordi Pujol i Ramon Trias Fargas. Amb l’objectiu de recuperar la “política útil” de Convergència a Madrid, Pol Pérez encapçala la llista del PDECat-Espai CiU al Congrés. És gestor aeroportuari i va fer-se militant de CDC fa set anys, just quan va assolir la majoria d’edat. Obre camí en un terreny nou de l’espai postconvergent i creu que pot recollir el vot dels “desencantats” pel Procés. Pérez creu que un hipotètic govern de PP i Vox perjudicaria Girona en matèria d’infraestructures, amb els molts projectes pendents que hi ha, d’economia i de pimes.

PSC

Marc Lamuà

Castell-Platja d’Aro, 1980

Cargando
No hay anuncios

Quatre legislatures a l'esquena

Amb 43 anys, Marc Lamuà ja és un gat vell de la política madrilenya: porta quatre legislatures a l'esquena. I va arribar al Congrés en un moment més que complicat: té al currículum haver estat un dels 15 diputats socialistes que van votar no a fer president Mariano Rajoy, tot i que el PSOE es va trencar per defensar l’abstenció. És el primer secretari de la Federació del PSC a Girona i la darrera legislatura ha estat portaveu de Cultura del grup socialista al Congrés, cosa que li ha permès ser al cor de les decisions del grup. No en va és doctor en arqueologia amb una tesi sobre la iconografia del Fòrum d’August.

Sumar-En Comú Podem

Júlia Boada

Girona, 1989

Cargando
No hay anuncios

Dels Verds europeus a fer campanya

Júlia Boada va aterrar procedent de Brussel·les pocs dies abans de l’inici de la campanya electoral. Fins ara era assessora del Partit Verd Europeu, on ha treballat braç a braç amb Ernest Urtasun, portaveu de campanya de Sumar. Boada va créixer a Girona, on ha continuat vinculada al projecte dels comuns i abans al dels Joves d’Esquerra Verda. Però si ha d’escollir un paisatge de les comarques gironines no pot obviar la Vall d’en Bas, d’on prové la seva família. Va fer el treball de recerca sobre feminismes i ara centra la seva lluita en no retrocedir en drets i en la lluita contra el canvi climàtic.

CUP

Mireia Vehí

Vilafant, 1985

Cargando
No hay anuncios

El repte d’aconseguir el primer escó gironí

Fa quatre anys que és la cara visible de la CUP al Congrés, des d’on ha denunciat problemes de seguretat per desplaçar-se per Madrid. I en aquest context ha entomat el repte d’aconseguir el primer escó de la CUP per Girona a la cambra baixa espanyola. En les darreres eleccions generals, els cupaires es van quedar a només 2.000 vots d’aconseguir-lo i ara aspiren a ser tres a Madrid, tot i que cap enquesta prediu que sigui possible. Vehí, però, té un altre repte aquest 23-J: mesura forces amb la seva mare, Consol Cantenys, que es presenta de cap de llista a les comarques gironines per al Senat.

VOX

Ignasi Mulleras

Barcelona

Cargando
No hay anuncios

De Plataforma per Catalunya a Vox

En les darreres eleccions generals, Vox va aconseguir tenir més vots que el PP a les comarques gironines. Ara bé, van quedar molt lluny d’aconseguir un escó al Congrés. Ara provaran sort amb Ignasi Mulleras, que és regidor per Roses i soci d’una empresa de personal de seguretat a la demarcació de Girona. De fet, ja va ser regidor de l’Ajuntament d’Olot del 2011 al 2015 per Plataforma per Catalunya. El 2019 va fer el salt a Vox després d’anys buscant un partit d’extrema dreta –el 1988 ja va presentar-se al Congrés amb Juntas Españolas quan militava al partit ultra Democracia Nacional.

PP

Concepció Veray

Girona, 1976

Cargando
No hay anuncios

La saga familiar que torna a la política

Les sigles del PP a Girona estan íntimament lligades al cognom Veray. No en va Concepció Veray ja va ser diputada al Congrés entre el 2011 i el 2015 després de ser regidora a l’Ajuntament de Girona del 2004 al 2019. El 2016 no va renovar l'escó al Congrés per molt pocs vots: acabava de perdre més de 100 quilos després de fer-se un bypass gàstric i va fer campanya per Mariano Rajoy amb el símil de la història de sacrifici i superació que havia fet Espanya. El 2019 tampoc va aconseguir entrar a l'Ajuntament. Sí que ho ha aconseguit ara el seu germà, Jaume, i ella torna a provar sort a Madrid.