El PSOE enterra el 'ticket' amb Yolanda Díaz
Els socialistes faran una crida a reagrupar tot el vot d'esquerres al voltant del president espanyol
MadridDurant la moció de censura de Ramón Tamames, Pedro Sánchez va cedir una part del seu temps a Yolanda Díaz, escenificant així que a les pròximes eleccions espanyoles s'enfrontarien dos tickets: el primer format per ell mateix i la vicepresidenta segona, i el segon per Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal. D'això fa poc més de dos mesos, però el resultat del 28-M ha portat el PSOE a enterrar aquesta estratègia. Vistos els resultats catastròfics d'Unides Podem, i que els socialistes han aguantat molt millor (3,4 punts de diferència amb el PP), la conclusió és que només el PSOE està en condicions de plantar cara al binomi PP-Vox i, com ha insistit Sánchez davant el grup parlamentari, fins i tot "guanyar" les eleccions. El frame de la campanya serà: o Sánchez o PP-Vox.
Així, del marc Sánchez-Díaz es passa al marc Sánchez-Sánchez. I com que la dreta planteja les eleccions com un plebiscit sobre la seva figura, el president del govern espanyol recull el guant. La idea de Sánchez és molt clara: ja que la dreta vol acabar amb mi, l'únic vot útil per frenar-la és votar-me a mi. Segons un membre de l'executiu, l'aposta ha estat rebuda amb eufòria pel partit perquè ja no es parlarà tant de termes com majoria progressista o front d'esquerres sinó del PSOE com a dic de contenció de la dreta, una mica com va fer Zapatero els anys 2004 (en què fins i tot un joveníssim Iñigo Errejón el va votar) i 2008. "El partit s'ha posat les piles, i aquí tenim rems per a tothom", afirma una font de Ferraz.
Cares conegudes a les llistes
El que no es preveu és una revolució a les llistes. Es dona per fet que les principals circumscripcions estaran encapçalades per figures conegudes, com ara María Jesús Montero a Sevilla, Meritxell Batet a Barcelona o Patxi López a Bilbao. També s'obre la porta a alcaldes o presidents autonòmics desallotjats (no en el cas de Ximo Puig, que ja ha dit que es queda a fer oposició a Mazón). La bala que es guarda Sánchez per a si mateix és la del número dos per Madrid, que encara no està definit.
El PSOE confia en un efecte rebot per impedir l'arribada de l'extrema dreta a l'executiu. "És un elefant blanc que tenim a l'habitació i que hem de resoldre d'una vegada", afirma una veu de Ferraz. El PSOE també assumeix que la gestió no ven i que la campanya serà purament ideològica, de confrontació de models. L'esquerra contra la dreta en un xoc que pot determinar el futur d'Espanya de les pròximes dècades, tal com ha dit el mateix Sánchez. L'objectiu és que cap progressista es quedi a casa.
Una de les claus de la campanya, auguren, seran els cara a cara entre Sánchez i Feijóo. De moment Antena 3 ja ha demanat fer-ne un, però encara s'han de concretar. "Hem de buscar la polarització amb Feijóo", avisa un diputat socialista, "ja que no és ni Ayuso ni Moreno Bonilla, i Sánchez és molt superior".
Al PP s'ho miren com una estratègia desesperada i ja es veuen a la Moncloa. L'ànim és d'eufòria continguda perquè, d'una banda, ja es veuen governant, però per l'altra no s'acaben de refiar de Pedro Sánchez. El seu objectiu serà no cometre errors i ignorar, en la mesura del possible, Vox. Fins i tot al preu de provocar investidures fallides en primera instància perquè no hi hagi cap govern autonòmic PP-Vox abans del 23-J. La incògnita és si l'extrema dreta facilitarà aquesta estratègia o no. A Ferraz creuen els dits perquè no ho faci.