Pactes post-electorals

El PSC també pacta amb Tot per Terrassa i s'assegura la Diputació de Barcelona

Junts admet que no se n'ha sortit forjant una majoria alternativa

4 min
Lluïsa Moret i Jordi Ballart en signar l'acord a Terrassa

BarcelonaLluïsa Moret serà aquest dijous la nova presidenta de la Diputació de Barcelona. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, després d'arribar la setmana passada a un pacte amb els comuns, el PSC ha tancat un acord amb Tot per Terrassa que assegura la presidència de l'ens provincial per als socialistes. Tot i que PSC, els comuns i la diputada de TxT sumen 23 vots –encara per sota dels 26 que marca la majoria absoluta–, la majoria alternativa no ha estat possible: només un acord improbable entre Junts, Esquerra i el PP podria desbancar els de Salvador Illa de la Diputació de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, tal com va explicar l'ARA la setmana passada, la via alternativa al PSC que volien estudiar juntaires i republicans ja feia aigües davant la dificultat per tancar un acord arran de la divisió interna del grup provincial de Junts –dos diputats independents no descarten votar amb els socialistes– i que Tot x Terrassa demanava garanties per unir-se a la majoria sobiranista: que el PP no acabaria sumant amb el PSC i els comuns, la qual cosa els deixava sense res. La formació terrassenca, al final, ha optat per la via més segura.

"És un acord de governabilitat, no de govern", ha explicat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, sobre el pacte amb TxT, que ha destacat que inclou "inversions que s'han de fer a Terrassa". "Dona continuïtat a un acord previ amb els comuns i configura una majoria àmplia", ha exposat. L'acord entre comuns i PSC de la setmana passada ja dibuixava les línies mestres del seu acord de govern. Situarà l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, com a presidenta de la institució després del comiat de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i la regidora de Movem Castelldefels i dirigent dels comuns Candela López com a vicepresidenta de la institució.

Marín va fer un pas al costat després de constatar que les negociacions amb Junts no fructificarien. Fonts dels comuns expliquen que en les converses amb els socialistes sempre hi va haver el nom de Moret com a presidenta de la institució damunt la taula: se la considera un perfil que podia facilitar un acord amb les esquerres. Durant la campanya de les municipals, Marín s'havia mostrat obertament partidària de reeditar l'acord amb Junts a la institució. Tanmateix, els socialistes van sacrificar aquesta opció després de l'operació de Jaume Collboni a Barcelona. Malgrat que el candidat a l'alcaldia, Xavier Trias, va mostrar-se favorable a tornar a pactar amb el PSC a la Diputació per mantenir el poder institucional del partit, la direcció de Junts va descartar-ho malgrat la pressió del territori. La indignació per haver perdut el govern de l'Ajuntament es va sumar a la proximitat de les eleccions generals del 23-J, en què Junts reivindica una posició de confrontació amb Madrid (tant amb els populars com amb els socialistes).

A partir d'aquell moment va començar la cursa entre les dues formacions que podien aspirar a presidir la Diputació: mentre que Junts explorava la construcció d'una majoria independentista alternativa i obria converses amb TxT, el partit de l'exsocialista Jordi Ballart (amb qui governen a Terrassa), el PSC mantenia tots els canals oberts. "Parlem amb tothom", no s'han cansat de repetir els socialistes. Partien amb l'avantatge de ser el partit amb més representació i també el que tenia més opcions d'aliances. Finalment, han pogut evitar haver de repetir l'operació de Barcelona i sumar els vots del PP a l'acord d'investidura, una opció que els comuns rebutjaven d'entrada.

Jordi Turull, secretari general de Junts, en una imatge d'arxiu.

Hi ha hagut dos moviments clau que han facilitat que els socialistes puguin aconseguir la presidència de l'ens. El primer, la possibilitat que dos independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el líder d'Impulsem Penedès i alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) desertessin dels juntaires i votessin a favor de Moret –una opció que a hores d'ara encara és possible–. En segon lloc, la falta d'un avanç de les negociacions entre Junts i ERC. Quin és el balanç que fa el partit de Laura Borràs i Jordi Turull? Per una banda, consideren que els republicans hi han posat poc entusiasme i no descarten que després del 23 de juliol entrin al govern amb el PSC –cosa que volen els socialistes i els comuns–, mentre que els republicans neguen la major i acusen els juntaires de no poder assegurar la unitat del seu grup.

"Hi ha un punt de discrepància amb les prioritats. Ens agradaria que anéssim a l'una i n’estem parlant", ha admès en declaracions als mitjans de comunicació el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha reconegut que els seus diputats independents no li han transmès encara una posició definitiva. Pel que fa a la negociació amb Tot per Terrassa, Turull ha admès que Junts li va arribar a oferir la presidència de la Diputació de Barcelona perquè tirés endavant una majoria sense els socialistes, però en cap moment li va poder oferir el "risc zero" que no es repetiria la fórmula de Barcelona. Malgrat que els juntaires admeten algun contacte amb els populars, asseguren que no hi han negociat per aconseguir la seva abstenció. "A partir d'ara el PSC sempre té el mateix comodí de Barcelona i pot pactar amb el PP", ha resumit Jordi Turull. Amb aquest darrer pacte postmunicipal, Junts queda fora del govern de totes les diputacions menys Girona.

stats