Cap al 23-J

El programa de Sumar: sense referèndum però amb consulta sobre la taula de diàleg

Yolanda Díaz es compromet a una reforma fiscal profunda i a una llei per limitar les llistes d'espera a la sanitat pública

La líder de l'esquerra espanyola de Sumar, Yolanda Díaz,  a l'acted'obertura de campanya abans de les eleccions anticipades del 23 de juliol, a La Corunya, Espanya, el 6 de juliol de 2023.
06/07/2023
5 min

MadridSumar deixa fora el referèndum d'autodeterminació de Catalunya del seu programa electoral i es limita a defensar el que el partit ja ha anat verbalitzant en les últimes setmanes: una consulta sobre l'acord que sorgeixi de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. "L'acord sorgit de la negociació entre la Generalitat i el govern de l'Estat ha de ser votat per la ciutadania de Catalunya", exposa el partit en el seu programa electoral per al 23-J. Recorden que Catalunya és l'única comunitat que no ha votat l'estat que el regeix actualment i que, per tant, cal un "nou pacte polític entre Catalunya i l'Estat" que "ha de passar per les urnes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, Unides Podem i també els comuns havien situat el referèndum d'autodeterminació en els seus programes electorals. De fet, en el text que els comuns van presentar per les eleccions catalanes del 14 de febrer, mantenien la seva aposta per la taula de diàleg, però també el compromís d'impulsar un acord de claredat que fixés les bases per a un referèndum sobre l'estatus polític de Catalunya. En el seu primer programa electoral, Sumar no va tan enllà i fa de la taula de diàleg la seva aposta per resoldre el conflicte a Catalunya. No concreta, però, si en el cas que la taula de diàleg es torni a reunir defensarien convocar un referèndum d'autodeterminació. Precisament, sobre aquesta qüestió Yolanda Díaz ha afirmat aquest matí en una entrevista a Telecinco que, a hores d'ara, "el referèndum no està sobre la taula".

Durant el procés participatiu que Sumar va començar fa dos mesos i que va quedar estroncat per la convocatòria del 23-J hi va haver diverses aportacions ciutadanes que defensaven que Yolanda Díaz apostés pel referèndum d'autodeterminació per als territoris que ho demanessin, per elegir un nou model territorial a l'Estat. "Espanya és una realitat plurinacional, un país de països, en què totes les nacions i comunitats polítiques han de desenvolupar-se en un marc igualitari i solidari [...]. El punt de partida hauria de ser un nou pacte territorial que reconegués i valorés la diversitat d'Espanya, tot i que dotant-la d'un sentit solidari", escriuen en el programa electoral, on també defensen "un millor desenvolupament dels autogoverns i del govern compartit".

Els comuns asseguren que el referèndum apareixerà en el seu programa electoral que faran públic aquest divendres com una opció "més a llarg termini", segons Europa Press. Ara bé, que Sumar hagi decidit eliminar el referèndum del programa ha provocat malestar intern a Catalunya en Comú i que algunes veus dels comuns mostressin explícitament el seu desacord. L'exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, n'és un exemple:

En l'acte d'inici de campanya a A Corunya, Yolanda Díaz ha pronunciat tot el seu discurs en gallec, en una mostra del seu compromís amb la "pluralitat" de l'Estat, però ha evitat fer cap referència a la polèmica pel referèndum. Qui sí que ho ha fet ha estat la líder dels comuns, Ada Colau, que ha compartit escenari amb Díaz en aquesta arrencada de campanya. Colau ha valorat el "reconeixement de la diversitat" de Díaz i ha acusat l'independentisme d'intentar "confrontar territoris". En aquest sentit, ha aprofitat per enviar un dard a Rufián: "Em moro de vergonya aliena quan sento Rufián que diu que té més por de Yolanda Díaz que d'Abascal. Quina vergonya", ha etzibat, després d'exigir-li disculpes.

Reforma fiscal en profunditat

El seu programa econòmic, social i laboral és ampli i posa per escrit la seva proposta d'herència universal, que en els últims dies ha generat debat polític i mediàtic. També una de les seves propostes estrella, la de reduir la jornada laboral a 32 hores a llarg termini, passant per implantar 37,5 hores ja el 2024. Promet, a més, crear 500.000 llocs de treball vinculats a les energies renovables via PERTE, que suposarà un augment de la inversió de fons públics.

Yolanda Díaz també es compromet a impulsar una reforma fiscal en profunditat que passa per implementar un impost a les grans fortunes de forma permanent, a més de canviar l'impost de societats per "augmentar la contribució de les grans empreses". A més, preveu prorrogar els impostos a les empreses energètiques i també a la banca mentre es faci la reforma de l'impost de societats. Es comprometen, també, a augmentar la progressivitat de l'IRPF ampliant els trams a partir dels 120.000 euros: un 52% per a rendes de més de 300.000 euros i un tipus del 30% per a les de 120.000 euros.

Limitar les llistes d'espera de la sanitat pública

En l'àmbit sanitari, Sumar promet elaborar una llei per limitar les llistes d'espera a la sanitat pública: que "estableixi temps màxims d'espera i garanteixi un registre homogeni, transparent i fiable de les llistes d'espera en tot el país". També es comprometen a incorporar als serveis sanitaris públics prestacions com la salut bucodental, la nutrició, la salut òptica o la psicoteràpia.

En matèria d'habitatge, el programa electoral de Sumar contempla generar més de dos milions d'habitatge protegit en els pròxims deu anys per crear "un veritable parc de lloguer protegit, social, sostenible i assequible". El partit també ha incorporat al programa el bo d'emergència hipotecària per a les llars que pateixen la crisi inflacionària. Es tracta de 1.000 euros per llar per ajudar a pagar les hipoteques per als casos en què es van endeutar a un tipus variable per un import de fins a 250.000 euros i un preu de compra no superior a 300.000 euros.

Xec de 200 euros per fill

Millorar l'actual permís de paternitat i maternitat per afegir deu setmanes més remunerades a les 16 que actualment poden disposar els pares i les mares és una de les propostes que ha impulsat el ministeri de Drets Socials de Ione Belarra, tot i que, de moment, el mateix ministeri ha començat a introduir la mesura amb un permís de 8 setmanes sense remunerar que els progenitors poden gaudir fins que els fills tinguin 12 anys. Sumar també planteja una prestació universal per fill de 200 euros al mes fins que aquest faci 18 anys. Són algunes de les polítiques feministes i de cures que proposa la formació, que també defensa crear una vicepresidència de Feminismes i Economia de les Cures al govern espanyol.

Per lluitar contra la violència masclista, prometen blindar el pacte d'estat contra la violència de gènere i garantir el desenvolupament dels serveis que ofereix la llei del només sí és sí per abordar la violència masclista. I incorporen una novetat en aquest àmbit: un servei d'atenció telefònica per "homes en crisi" per buscar "alternatives no violentes, derivant a serveis que treballin altres formes de masculinitats, fomentin les cures i l'empatia, perquè puguin rebre el suport professional necessari". Un servei que, asseguren, no anirà en detriment dels recursos destinats a programes contra la violència masclista destinats a dones.

Prohibir les pilotes de goma

Yolanda Díaz es compromet a fer reformes en l'àmbit de la justícia, com ara reformar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial, tot i que no especifica en quin sentit. El programa sí que deixa clar que Sumar aposta per prohibir l'ús de les pilotes de goma i "altres materials antidisturbis altament lesius" per part de la policia, a més de convertir en delicte les devolucions en calent.

Més informació del 23-J

stats