El PP intenta frenar l'eufòria i el PSOE reiniciar la campanya després del cara a cara
Optimisme a les files populars per l'èxit inesperat en el debat amb Sánchez
Ciudad Real / MadridPedro Sánchez va proposar sis cara a cara a Alberto Núñez Feijóo abans del 23-J. Sortia confiat que podria desmuntar el relat apocalíptic del líder popular si el tenia davant, però res va sortir com tenia previst en el primer i únic cara a cara de la campanya. El líder del PP va aguantar els embats del candidat socialista i, contra tot pronòstic, en va sortir victoriós. L'eufòria, més aviat inesperada, era a les files del PP aquest matí. A les del PSOE, en canvi, hi regnava un sentiment d'impotència per no haver sabut desmuntar les "mentides" que va llançar el líder popular.
El PP tenia programat un míting a Ciudad Real aquest matí, una de les grans ciutats estatals on des del mes de juny governa l'aliança PP-Vox, precisament el pacte que Feijóo vol evitar a l'Estat. Al candidat popular l'esperaven desenes de simpatitzants quan ha arribat a l'estació de tren d'aquesta ciutat castellanomanxega. Els comentaris entre el públic tenien tots la mateixa tònica: Feijóo havia passat per sobre del candidat socialista i n'estaven orgullosos. Només pujar l'escenari, el dirigent conservador ha tret pit del seu paper al cara a cara: "Per què Sánchez es va tancar amb tot d'assessors a la Moncloa? Per què va invertir 4 dies sense agenda i va interrompre la campanya per preparar el debat? Per a res".
"Crec honradament que no li ha sortit bé a Sánchez", ha dit a posteriori Feijóo en una conversa informal amb periodistes. Ara bé, ha demanat als seus no confiar-se i evitar una "eufòria irresponsable": "Hem guanyat un debat, no les eleccions". I en aquest sentit, ha explicat que no modificarà ni un mil·límetre la campanya que tenia prevista fins ara ni tampoc rectificarà i s'avindrà a participar en el debat a quatre previst per a la setmana que ve a RTVE. Feijóo insisteix que només serà en un debat on, a banda de Vox, també hi siguin ERC i EH Bildu. Després del cara a cara d'aquest dilluns, ¿veu possible arribar a un govern en solitari, i potser arribar a la majoria absoluta? "Si els votants de Vox reparteixen el vot, hi ha possibilitats", ha assegurat.
Cares llargues al PSOE
Els ànims són ben diferents a les files del PSOE. De fet, aquesta matinada, l'arribada de Sánchez a Ferraz, on l'esperaven militants que havien seguit el cara a cara a la seu del partit, no tenia res a veure amb la de Feijóo a Génova, amb passadís inclòs dels que s'hi van aplegar. Semblava que fos la nit electoral i el líder del PP ja hagués guanyat. El factor emocional no és innocu, i mentre a les files conservadores es respira alegria i eufòria, aquest matí el ministre Félix Bolaños traspuava frustració per la "cascada de mentides" que Feijóo havia llançat durant el debat. En una entrevista a Telecinco, carregava contra les anàlisis periodístiques que donen per vencedor del cara a cara el candidat del PP.
Amb tot, els socialistes es resisteixen a assumir que Feijóo en sortís victoriós. A l'arribada a la cimera de l'OTAN a Vílnius, Pedro Sánchez assegurava estar "satisfet" del debat perquè, al seu entendre, va quedar clar qui té programa (ell) i qui va basar les seves intervencions en una "muntanya de mentides" (Feijóo). Però el que transmeten fonts de la Moncloa no és satisfacció, sinó més aviat una sensació d'impotència pel fet que les falsedats que va esbombar el líder del PP no poguessin ser eficaçment rebatudes. "[Sánchez] va intentar desemmascarar les mentides, amb més o menys encert. Combatre la mentida i, a més, donar arguments i propostes és molt més difícil que només mentir i no fer propostes", resumeixen. A més, apunten que la tolerància dels moderadors amb les interrupcions i el soroll no va ajudar.
Sánchez va entrar ahir en els marcs que ha volgut instal·lar la dreta, com el del Falcon i ETA, amb l'objectiu de desmuntar-los, però no se'n va sortir. A la Moncloa reconeixen que fins fa uns mesos l'estratègia era no donar corda a aquestes qüestions i centrar-se en les polítiques, però que el líder del PSOE va decidir canviar i treure-les fins i tot en el debat al constatar que han tingut més impacte en el vot del que s'esperaven.
Punt d'inflexió?
A la direcció del PSOE prioritzen passar pàgina del dia d'ahir després d'un cara a cara amb regust, com a mínim, agredolç. Sostenen que la seva tasca és continuar intentant guanyar la partida demostrant que Feijóo "menteix sense despentinar-se i sense aixecar una cella". A més, sostenen que ni un cara a cara, ni una entrevista a El hormiguero ni un míting especialment brillant són determinants en unes eleccions. Només si hi ha un error gros, que no consideren que Sánchez hagi comès. Tot i això, mentre Sánchez és a Vílnius, a la Moncloa hi ha jornada de reflexió. "No s'ha acabat res", traslladen també des de la candidatura de Yolanda Díaz.
En canvi, Feijóo sí que considera que el debat és un impuls per a la seva campanya. Una empenta que també ha reconegut que no s'esperava. "Quan em vaig asseure sabia que el debat sortiria bé, però el que no sabia és que sortiria tan bé", ha dit orgullós.
-
Els experts consultats coincideixen a dir que, a grans trets, Alberto Núñez Feijóo surt reforçat del cara a cara. Això pot marcar un punt d'inflexió a la campanya? La politòloga i presidenta de l'Associació de Comunicació Política (ACOP), Verónica Fumanal, considera que Pedro Sánchez "ha de tornar a remuntar un partit en què va perdent". "Haurà de tornar a arriscar per insuflar ànims a les bases", exposa, encara que això és "molt complicat". El motiu és que, apunta, "qualsevol error suposaria perdre el que ha guanyat aquestes dues últimes setmanes". Amb tot, adverteix que "si Sánchez sap una cosa és capgirar les situacions". Per la seva banda, Feijóo a partir d'ara se centrarà en "no cometre cap error" i concentrar el vot útil amb la premissa d'evitar Vox. Una crida similar a la que va fer Juanma Moreno Bonilla a la campanya de les andaluses.
-
El sociòleg i consultor Rafael López, per la seva banda, creu que el debat electoral "no mourà gairebé res": "El que sí que podia consolidar tendències". D'entrada, exposa que els dos partits es podrien veure beneficiats pel cara a cara perquè "reforça el bipartidisme". En aquests moments, argumenta, hi ha dos relats diferents competint per convèncer el votant: "la campanya es juga a la ment del votant". El primer és el de la "remuntada" del PSOE, i el segon és el del vot útil del PP. Després d'haver sortit reforçat del debat, coincideix amb Fumanal en què el PP "no s'ha de moure tant i ha de reforçar el missatge", parlant de "vot útil i de centralitat". D'altra banda, considera que els socialistes han de "sortir en tromba dient que el PP no té cap credibilitat, mobilitzar els seus votants i visibilitzar els dos blocs". Per fer-ho, haurà de posar damunt la taula els acords del PP amb Vox i també "reivindicar el govern d'esquerres"