19/07/2023

Si poguéssim ser assessors de Feijóo per un dia

2 min
Alberto Núñez Feijóo en un acte durant la campanya.

BarcelonaUs proposo un exercici de ciència-ficció. Imagineu per un moment que sou el principal guru del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. El seu assessor àulic. Què li hauríeu dit ahir? ¿Li hauríeu recomanat, com va fer, que mantingués la seva negativa a anar al debat de RTVE amb Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Santiago Abascal? ¿O l’hauríeu animat a presentar-s’hi per sorpresa a l’últim minut? Les dues opcions, és cert, tenien avantatges i riscos, però jo crec que hauria optat per la segona opció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

M’explicaré. Encara que pugui pensar que és un peatge menor i que en té prou amb el capital guanyat en el cara a cara amb Pedro Sánchez per compensar-lo, l’absència en el debat tenia un cost per a Feijóo, que va permetre a Sánchez i Díaz lligar-lo a Abascal sense que ell tingués ni tan sols l’oportunitat de marcar distàncies amb les propostes més dures de Vox. A més, la negativa del líder del PP a assistir a TVE reforçava la idea que no es veia capaç de defensar-se de les crítiques per les mentides dels últims dies.

En canvi, anar a última hora al debat hauria capgirat el curs de la notícia. D’entrada, hauria agafat a contrapeu el PSOE i Sumar, que s’havien preparat per a una discussió sense ell. Després, hauria demostrat confiança en la seva capacitat de tornar a derrotar Sánchez en prime time. I per acabar, hauria aconseguit que molts mitjans titulessin directament amb la seva decisió sorpresa. Només un fiasco colossal durant el debat hauria pogut penalitzar-lo més que no ser-hi. Això, possiblement, és el que van témer els seus assessors.

Més informació del 23-J

stats