Què passarà diumenge si PP i Vox no sumen?

BarcelonaAra mateix hi ha un grapat de milions d'espanyols per als quals la victòria de la dreta aquest pròxim diumenge és un fet tan incontrovertible que no és concebible un escenari alternatiu. Evidentment, aquest estat d’opinió atiat pels mitjans conservadors busca dos efectes: d’una banda, desmobilitzar l’electorat d’esquerres (quedeu-vos a casa, perquè no hi ha res a fer i, en tot cas, si teniu por de Vox la millor opció és votar Feijóo perquè tingui majoria absoluta), i de l’altra, provocar el conegut com a efecte carro guanyador (hi ha una part de l’electorat que vota el favorit perquè també vol sentir-se part del mainstream).

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, per a l’esquerra totes les esperances estan dipositades en un altre efecte ben conegut pels especialistes en demoscòpia: el vot ocult. Vist des de Catalunya pot semblar estrambòtic, però no és gens forassenyat pensar que en certes zones d’Espanya, per exemple en ambients rurals, hi hagi electors socialistes que estiguin amagant el seu vot als enquestadors per por a ser estigmatitzats.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge sortirem de dubtes, però hi ha una cosa que està clara: si la dreta no suma hi haurà molta gent a Espanya que no ho entendrà, i que pot ser fàcilment víctima de teories de la conspiració, és a dir, de pensar que hi ha hagut un frau electoral massiu a l’estil del que Donald Trump va denunciar per justificar la seva derrota davant Biden. Aquí la dreta, amb la seva estratègia de demonització de Sánchez i de polarització extrema, està jugant amb foc, perquè ja sabem com va acabar la història als Estats Units.

Més informació del 23-J