Partits polítics

Podem marca territori per no diluir-se en el projecte de Díaz

Els liles defensen presentar-se en coalició electoral amb la plataforma Sumar

MadridUn dels últims actes on va participar Yolanda Díaz abans de donar per tancat el curs polític va ser a l'escola d'estiu que Podem va celebrar a El Escorial a mitjans de juliol. Allà, la vicepresidenta segona i ministra de Treball va compartir escenari amb la secretària d'organització del partit lila, Lilith Verstrynge. Una posada en escena que volia transmetre una imatge d'unitat després de les tibantors entre els liles i l'equip de Díaz. Va ser inevitable, però, que els dards volessin de forma més o menys velada. "Els partits han d'estar en el moviment ciutadà, però no han de ser el moviment ciutadà", va dir Díaz. "El nostre aliat electoral és Sumar", havia afirmat abans Verstrynge. Feia tan sols dues setmanes que la vicepresidenta espanyola havia presentat públicament Sumar, el seu nou projecte polític on pretén aglutinar la societat civil i els partits a l'esquerra del PSOE. Vol, però, que les formacions polítiques hi tinguin un paper absolutament secundari i Podem s'hi resisteix. Tant és així que, tal com va avançar El Paísaquesta setmana i ha confirmat l'ARA, els liles no volen integrar-se dins l'eina electoral que acabi configurant Díaz, sinó que de cara a les pròximes eleccions generals volen presentar-se en coalició i que Sumar sigui un "aliat", com va dir Verstrynge.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El missatge que llança Podem no és menor: el que busca és mantenir la identitat i el pes orgànic com a partit i, de passada, assegurar-se que els seus quadres tindran un lloc a la candidatura. És a dir, una negociació de quotes a la qual sempre s'ha oposat l'equip de Yolanda Díaz. La mateixa vicepresidenta espanyola va distanciar-se de com s'havia gestat la coalició de Per Andalusia, que va acabar amb tensió entre Podem i Esquerra Unida. I això que les conseqüències d'aquesta pugna van arribar fins i tot al govern espanyol: la ministra i líder de Podem, Ione Belarra, va destituir a finals de juliol el fins fa poques setmanes secretari d'Estat de l'Agenda 2030 i líder del PCE, Enrique Santiago, a qui va substituir per Verstrynge.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'entorn de la ministra de Treball han defugit reiteradament obrir el meló de com construir la candidatura electoral perquè recorden que Díaz encara no ha confirmat si es presentarà per liderar-la. Estan centrats, repeteixen, en la primera fase de la plataforma: el procés d'escolta, on volen que el protagonisme sigui ciutadà. Ara bé, a Podem fa setmanes que admeten sentir-se menystinguts per Yolanda Díaz i, malgrat defensar que és la seva candidata i que remaran al seu costat, no volen que el partit es dilueixi dins el projecte. "Espero que Podem estigui en les millors capacitats i el més fort possible per aportar en aquest projecte polític", deia Verstrynge en la conferència d'El Escorial.

Les municipals i autonòmiques

"Tant Sumar com Podem s'estan preparant per tenir el millor projecte en aquestes eleccions", afegia Belarra aquesta setmana a TVE, diferenciant clarament el projecte de Díaz del de Podem. Un missatge que el partit lila ha llançat pocs dies després que la vicepresidenta espanyola admetés públicament el que el seu equip deia en privat: que Sumar no estaria a punt per a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any vinent. De fet, l'entorn de Díaz sempre ha presentat el projecte en clau estatal. Per això a Podem ja comencen a treballar per presentar el màxim de candidatures al territori de cara als comicis del maig del 2023. A Catalunya, per exemple, els liles han arribat a un acord amb Catalunya en Comú per presentar candidatures conjuntes i evitar la competició electoral que hi va haver el 2019 en alguns municipis.

Cargando
No hay anuncios

Després de llançar públicament Sumar, ara Yolanda Díaz s'ha pres uns dies de descans i no preveu reprendre el procés d'escolta fins a finals del mes d'agost. Deixa reposar, així, unes tensions que ben segur tornaran a aflorar de cara a la tardor.