L'Ecuestre no vibra amb el (massa) moderat Borja Sémper
BarcelonaEls oradors han de saber sempre quin tipus de públic tenen al davant si volen ficar-se'l a la butxaca, però sembla que ningú ha avisat Borja Sémper, el portaveu amb aspecte modern i enrotllat que Núñez Feijóo ha buscat per eixamplar el seu electorat, de quina mena de personal sol congregar-se als salons del vetust Círculo Ecuestre barceloní. Allà mateix on no fa tant Cayetana Álvarez de Toledo despertava emocions i gairebé llàgrimes, Sémper ha passat aquest dilluns sense pena ni glòria. Per què? Doncs perquè el públic esperava canya contra l'esquerra i els independentistes, i Sémper els ha regalat un exercici de moderació, equidistància i paraules buides tan refinat que ningú ha trobat ni un sol moment per aplaudir. Com a exemples frases com aquesta: "Hem de deixar de parlar d'independentistes i començar a parlar de catalans i catalanes" o "Hem de parlar de lascosas del comer", i per si hi havia algun dubte ha afegit en català: "De la butxaqueta. Se dice así, no?".
O sigui, que la recepta del PP per combatre l'independentisme es basa en no parlar d'independentisme sinó d'altres coses. El problema és que aquestes altres coses tenen noms tan punyeters com "infraestructures" o "finançament autonòmic", tal com li va recordar la periodista de La Vanguardia Lola García, presentadora de l'acte. Ni tan sols quan es va tocar el tema de la llengua el públic va vibrar, perquè Sémper semblava no gaire interessat en entrar-hi, al contrari que els seus socis, en molts territoris, de Vox. "Hem de deixar de parlar de les llengües com un problema", ha dit, provocant l'estupefacció del públic, que esperava una encesa defensa del castellà com a lengua común.
La jugada de l'Ajuntament
El portaveu popular estava tan desubicat que ni tan sols l'han avisat que al Círculo no l'aplaudirien per treure pit per haver convertit Jaume Collboni en alcalde en lloc de Xavier Trias. "Collboni serà alcalde el 100% del temps, no estarà per altres coses", ha dit justificant-se amb una referència al famós acudit dels dos bascos que van al bosc a buscar bolets, en què un d'ells es troba un Rolex i li ensenya al company, que el mira amb condescendència i li respon enfadat: "¿A qué vamos, a Rolex o a setas?". Era una manera de dir que tenir un alcalde independentista equival a tenir només mig alcalde, perquè no es pot ser les dues coses alhora. Els moviments de cap d'algun dels presents indicaven que no s'acabaven d'empassar l'argument i que consideren Trias més dels seus que Collboni.
Sémper sí que arrenca algun somriure del públic, tot i que de forma involuntària, quan diu que el PP potser assoliria aviat la presidència de la Generalitat. "El PP català té un futur lluminós, amb una capacitat de creixement extraordinari, i més ara amb Feijóo", ha insistit davant una col·lecció de tots els clàssics del PP català que s'han reunit per a l'ocasió: Daniel Sirera, que actua com a líder in pectore, Xavier García Albiol, Alberto Fernández Díaz, Àngels Esteller i fins i tot Ricard Fernàndez Deu. No en va, si Feijóo arriba a la Moncloa hi haurà molts càrrecs per repartir, molts més dels tres diputats que actualment té el partit al Parlament. Al final de l'acte, Josep Ramon Bosch es queixava que no l'havien deixat preguntar pels indults als presos polítics catalans. Ell era dels que havia trobat Sémper massa tou i "massa poc de dretes". El polític basc, mentrestant, anava encaixant mans i petons potser pensant que si no havia conquerit els seus cors almenys el votarien per la "butxaqueta". Perquè aquesta és, al capdavall, la imatge que tenen a Madrid dels catalans.