El post 23-J

Junts porta al límit la negociació de la mesa del Congrés

La cúpula decidirà el vot el mateix dijous i Puigdemont afirma que "creix el nerviosisme i puja la subhasta"

4 min
Carles Puigdemont en una entrevista recent amb l’ARA A Brussel·les. 


MadridJunts explora el gènere del suspens amb l’elecció de la mesa del Congrés. No hi ha manera de portar la negociació més al límit que convocant una executiva per decidir el sentit del vot el mateix dia que es constitueixen les Corts espanyoles, dijous, i així ho ha decidit la formació liderada per Carles Puigdemont, que aquest dilluns ha afirmat que a mesura que s'acosta la data clau del 17 "creix el nerviosisme”. “Puja la subhasta”, ha expressat en una piulada, amb uns termes que no agraden al PSOE, partidari de deixar que les converses es portin amb màxima discreció.

La cúpula de Junts es reunirà de manera telemàtica a primeríssima hora del matí de dijous, a les vuit, confirmen a l’ARA fonts del partit. Escenifica així el rol protagonista i clau que li atorga l’aritmètica parlamentària sorgida del 23-J, amb el permís de Coalició Canària, que en l’elecció de la mesa també és rellevant perquè podria fer que els vots de Junts no fossin tan importants. Per què? Si la diputada de Coalició Canària Cristina Valido vota amb les forces plurinacionals, la balança és de 172 a 171 per al bloc progressista. En aquest escenari, Junts només podria frustrar el noms que proposi el PSOE votant els candidats de PP i Vox, cosa que alinearia directament la formació de Puigdemont amb la dreta. Una altra cosa diferent és a la investidura, on només un candidat se sotmet a votació i, per tant, votar no a Pedro Sánchez no requereix votar a Alberto Núñez Feijóo.

Davant els escenaris de poder-se abstenir, o bé de poder treure suc de les negociacions en cas de decantar-se per contribuir a la configuració d’una mesa del Congrés progressista, el partit independentista vol esperar fins a l’últim segon. La proposta de màxims que Junts ha plantejat al PSOE, sobretot en relació amb la investidura, és l'autodeterminació i l'amnistia. Sobre aquesta última qüestió, però, l'exconseller de Junts Joaquim Forn ha expressat a Catalunya Ràdio que hauria de ser un punt "de partida" i no d'arribada.

En la seva piulada, Puigdemont assegura que la seva "opció" no és comentar les negociacions a través de declaracions públiques. De fet, el silenci de Junts els últims dies és implacable i només s'ha constatat que l'expresident de la Generalitat pilota les negociacions. En canvi, Esquerra ha anat fent cops de volant: primerament, la número 2 de la candidatura, Teresa Jordà, no va posar objeccions a sumar els seus vots al bloc progressista de cara a la configuració de la mesa, però aquest diumenge la secretària general del partit, Marta Rovira, va matisar i va posar una sèrie de condicions.

Mentrestant, al Congrés aquest dilluns han continuat desfilant amb comptagotes diputats per tramitar la recollida de l’acta de parlamentaris. Entre d’altres, ho han fet la nova portaveu de Sumar, Marta Lois, i també la portaveu del PSOE i ministra d’Educació, Pilar Alegría, que han coincidit en demanar “discreció” de cara a les negociacions. Ni tan sols volen mostrar optimisme o pessimisme al respecte, si bé la preocupació és evident pel fet que les majories són ajustadíssimes i la incertesa es mantindrà fins al final.

El nom de la presidència

No hi ha gaires pistes, només un nom que sona amb força per a la presidència de la mesa. És el de l’expresidenta de les Balears, Francina Armengol, que, malgrat descartar-se la setmana passada per al càrrec, continua a les travesses perquè està ben vista pels sobiranistes. En canvi, la proposta de Coalició Canària que sigui algun diputat del PNB qui obtingui la presidència s’ha qualificat d’"ocurrència” des de les files socialistes, que hi veuen una maniobra del PP per dificultar una possible entesa dels canaris amb el PSOE. Cal recordar que el PP i Coalició Canària han pactat una coalició a l’arxipèlag, tot i que els socialistes van ser primera força el 28-M.

Els contactes entre els grups es multipliquen en aquestes hores prèvies a la constitució del Congrés, dijous a partir de les 10 h, sobretot amb els teòrics socis del PSOE. Fonts d’EH Bildu expliquen a l’ARA que els representants socialistes els han traslladat aquest dilluns que encara no tenen clar qui serà el candidat a la presidència de la cambra baixa. Tanmateix, la formació abertzale no posa línies vermelles i prioritza que es configuri una mesa de tarannà progressista.

Aquest és també el principal objectiu de Sumar, que ja ha donat una primera mostra de les seves diferents veus internes. A través d'un fil a Twitter de Lilith Verstrynge, Podem ja ha marcat perfil propi posant sobre la taula algunes propostes per a una hipotètica mesa de caràcter progressista: que es normalitzi l'ús de les llengües cooficials, que se sancionin diputats que oculten el seu patrimoni, que es retirin imatges de Joan Carles I de la cambra baixa, que no es concedeixin acreditacions a mitjans de comunicació de l'extrema dreta que "difonen mentides i discursos d'odi" i fer el Congrés accessible per a les persones amb discapacitat.

Per la seva banda, el PP tampoc revela qui seran els seus candidats a la mesa, i té l’ull posat més aviat en la investidura. El seu coordinador general, Elías Bendodo, ha opinat que Felip VI hauria de proposar Feijóo tot i que no tingui els suports garantits, i ha descartat negociar amb Puigdemont, que des de Waterlooo dirigeix unes negociacions in extremis per a la mesa del Congrés.

stats