Eleccions generals

Irene Montero entra en campanya de la mà del Govern (i no de Sumar)

La ministra i la consellera Verge fan pinya en defensa del feminisme

La consellera Verge i la ministra Montero aquest divendres al Palau Robert.
14/07/2023
3 min

BarcelonaS'ha sentit poc Irene Montero aquesta campanya per l'enfrontament que manté amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. No se li coneix la participació en cap míting. Però, finalment, aquest divendres la ministra d'Igualtat ha acabat entrant indirectament en campanya de la mà d'un soci inesperat: la Generalitat. Convidada pel Govern, Montero ha participat en un acte per fer balanç de les polítiques feministes de les dues administracions al costat de la consellera d'Igualtat, Tània Verge. No ha volgut fer sang amb la seva mala relació amb Sumar, però sí que ha deixat un posicionament polític clar de cara al 23 de juliol: vol que el govern de coalició espanyol continuï i que ho faci amb el suport de la "majoria plurinacional" que l'ha sustentat. És a dir, amb partits com ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La invitació a Montero del Govern d'ERC a l'acte no era gratuïta. Una de les prioritats dels republicans en la campanya és mirar de desgastar Sumar, entre altres motius perquè consideren que Yolanda Díaz no és prou contundent defensant els posicionaments feministes. Convidar Montero els funcionava en aquest sentit: mirar d'escenificar que la política feminista del ministeri d'Igualtat és més a prop de la Generalitat que de Sumar. Que era un acte pràcticament de campanya també quedava clar mirant la platea: per part d'ERC hi havia la seva número 2 a les llistes, Teresa Jordà, i les dues portaveus del partit, Marta Vilalta i Raquel Sans. També hi eren els comuns, malgrat que podia ser un acte potencialment enverinat per a ells: hi han anat el número 2 de la candidatura, Gerardo Pisarello, i la seva líder parlamentària, Jéssica Albiach.

Un dels motius perquè Montero està enfrontada amb Díaz és perquè va ser vetada de les llistes de Sumar. Ha evitat fer-ne referència explícita, però no la consellera Verge. Així, en un moment de l'acte, ha reivindicat que davant "l'onada reaccionària" que es viu a l'Estat "no és el moment de respostes toves, ni d'amagar les polítiques feministes, ni de vetar persones ni de fer un feminisme conciliador". No ha dit el nom de Yolanda Díaz ni de Sumar, però no ha calgut.

Montero ha dedicat la seva intervenció a defensar la política del seu ministeri, basada a convertir "en or cada euro" dels pocs que, ha dit, ha disposat. La llista d'accions ha estat llarga, però ha començat per la seva llei més polèmica, la del només sí a és sí, i ha repetit que per a la defensa dels drets sexuals de les dones era i continua sent clau posar "el consentiment al centre". També ha parlat de la llei de l'avortament i de la llei trans, i sobretot ha advertit del risc que suposaria un govern del PP i Vox.

Floretes d'anada i de tornada

L'acte també ha servit per veure l'intercanvi d'elogis entre els dos governs, cosa poc freqüent si tenim en compte que són administracions de color polític diferent. Ha començat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, assegurant que la conselleria i el ministeri eren "les úniques màximes estructures de l'Estat que tenen com a prioritat única lluitar per les dones". Montero tampoc s'ha estat d'elogiar la política del Govern en l'àmbit feminista, per exemple en matèria d'ajudes a la salut menstrual.

La consellera Verge i la ministra Montero aquest divendres en un acte del Govern.

Qui hagi anat a l'acte a buscar una crítica explícita de Montero a Sumar no l'ha trobat, però sí que deu haver vist tota una declaració d'intencions quan ha dit que, si els números ho permeten, el PSOE i Sumar haurien de tornar a comptar amb els independentismes i els nacionalismes perifèrics per governar. Ella ho considera clau, com a mínim, per mantenir les polítiques feministes: "S'han de protegir les aliances que hem construït".

Més informació del 23-J

stats