Eleccions generals

Feijóo admet "errors" amb Catalunya, però confia en ser un "partit de majories"

El PP aspira a un gran resultat a Catalunya per afermar la victòria a la Moncloa

4 min
Feijóo amb Fernández i Martín Blanco

BarcelonaConscient que un bon resultat aquí pràcticament li garantiria l'arribada a la Moncloa, el PP ha decidit apostar fort per Catalunya. Dotze dies abans de l'inici de la campanya el candidat del PP, Alberto Nuñez Feijóo, va presentar el seu programa econòmic a Barcelona, i només cinc dies més tard va triar Gimenells –l'únic municipi de Lleida on governa– per explicar les seves propostes en matèria d'agricultura. I en una decisió sense precedents, per primer cop un cap de llista del PP va obrir la campanya en terres catalanes, concretament a Castelldefels, un dels seus grans feus, que va recuperar després de les municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns Feijóo ha tornat a Barcelona, just quan arrenca la recta final de la campanya del 23-J, per demostrar la "vocació inequívoca" del PP amb Catalunya, segons apunten fonts de la direcció popular, i amb la voluntat d'evitar fugues cap a Vox i concentrar tot el vot constitucionalista de centredreta. Els populars somien treure 10 diputats i ser segona força, però ja es donarien per satisfets si n'aconseguissin 8 o fins i tot 6 després de quedar-se amb només 2 representants el 2019. L'objectiu és "mitigar" el creixement que auguren les enquestes al PSC i que els vots que se'ls escapin als socialistes vagin a parar a les files del PP, esperonat amb el creixement que ja va tenir a les municipals, quan va passar del 4% al 8% de suport.

El missatge dels populars per aconseguir aquesta fita és que el PP sigui percebut com un partit de Catalunya, que sigui el "PP de Catalunya i no el PP a Catalunya", defensen diverses veus del partit. El líder dels populars ha desembarcat reconeixent "errors" amb Catalunya, però ha sentenciat que poden "ser un partit de majories". Ho ha fet, però, sense cap picada d'ullet als catalans. Ni ha parlat de reformar el sistema de finançament, com preveu el seu programa electoral, ni ha promès cap inversió en infraestructures, en un acte al Turó Park davant d'un miler de persones –que ja l'omplien una bona estona abans que comencés– i de la plana major del partit a Catalunya.

"Vull ser el president de tots els catalans"

Feijóo s'ha limitat a dir que vol "ser el president de tots els catalans", que Catalunya sigui "un referent cultural" i que "lideri" el creixement econòmic en creació de treball i captació d’inversió. No s'ha referit en cap cas a la necessitat de reequilibrar les finances i només ha lamentat que el poble català sigui el que "més impostos paga" i que pagui tributs "que no existeixen en altres llocs". "Sou el poble més esplèndid, perquè després diguin alguns!", ha ironitzat. Aquesta vegada tampoc ha promès mà dura contra l'independentisme, com sí que ha fet a la majoria de mítings, en què ha advertit que restablirà el delicte de sedició, reformarà el de malversació i tipificarà com a delicte els "referèndums il·legals”. 

Apel·lant a la reconciliació i a posar fi als blocs, Feijóo ha fet una crida a girar full del Procés. "La majoria dels catalans volen que els deixin en pau, que no els enfrontin i que no se’ls assenyali per la seva ideologia", ha afirmat. "Ningú ens ha de donar lliçons de qui és català o no", ha afegit després de recordar que "ningú" li ha d'explicar el que és "una nacionalitat històrica", perquè ha governat Galícia, "on també hi ha independentistes". Això sí, no ha passat per alt el seu compromís amb el bilingüisme, sense detallar que si governen imposaran el 25% de castellà a l'escola pública i acabaran amb el sistema d'immersió lingüística a les aules. "Per què discriminar una llengua si en tenim dues?", ha exclamat.

Ja en clau estatal, Feijóo ha reclamat concentrar el vot en el PP perquè "Pedro Sánchez no governi i Espanya torni a tenir un govern constitucionalista". En aquest sentit, ha subratllat que "Vox no obtindrà diputats en moltes províncies" i que aquests vots poden ser claus en la victòria del PP. "Som l'única garantia del canvi", ha ressaltat. Feijóo ha lamentat que el president espanyol opti a governar perdent i li ha reclamat que no bloquegi la investidura. "No és el mateix guanyar que perdre", ha dit, i ha criticat les seves aliances amb les forces independentistes la darrera legislatura. "La governabilitat del país no pot estar marcada per aquelles minories que volen liquidar l’Estat".

Campanya catalana

Per la seva banda, Nacho Martín Blanco ha agraït el compromís de Feijóo amb Catalunya, “un territori complex amb el constitucionalisme, per fer una campanya catalana”, en referència a la seva constant presència al país. “Has entès la pluralitat d’un Estat que es vol unit”, ha afegit, abans de reclamar que Catalunya tingui un pes important en la victòria dels populars a la Moncloa. El cap de llista dels populars ha titllat d’"irresponsable” que el PSOE adverteixi d'una reviscolada del Procés si governa la dreta. També ha atacat Esquerra pel seu paper en el Procés. “No es defensa Catalunya dividint la societat, provocant una fuga d’empreses o empobrint la seva imatge a la resta de l’Estat o Europa”, ha criticat en referència al lema dels republicans, després d'assegurar, en la seva única intervenció en català, que "el PP mai dividirà Catalunya" i defensar el bilingüisme. “Et portarem a la Moncloa”, ha dit enmig de crits de “president, president” del públic.

Més informació del 23-J

stats