Fakejoo, Sanchinflas, Évole i el misteri de l’orellera
Barcelona#Fakejoo. La digestió a les xarxes del cara a cara d’ahir necessita quantitats industrials d’Almax. Maruja Torres, Pablo Echenique, Jesús Maraña i les Joventuts Socialistes de Catalunya van alimentar el hashtag Fakejoo, que va fer prou fortuna per convertir-se en tendència. D’aquesta manera, el bàndol de l’esquerra contraatacava per la tendència de la bancada rival a fer ironia amb Sánchez i la seva tirada a dir –quan l’enxampen en una contradicció amb el que havia dit anteriorment– que no ha mentit sinó que, simplement, ha canviat d’opinió. Un dels tuits més viralitzats durant el combat a Atresmedia va ser un de Jordi Évole, que va aconseguir superar el milió i mig de visualitzacions. “Feijóo, el moderat, acaba de perdre una oportunitat única per condemnar l’eslògan «Que et voti Txapote». No era tan difícil”, escrivia el periodista, que també va voler trencar la dinàmica bipartidista del cara a cara: “A aquest pas guanyen els que no hi són”. Sumar es va donar dolçament per al·ludit, i va repiular-lo. No consta que Vox li hagi fet ni un trist like, un cor de no res, tot i que ells tampoc no hi eren.
#Sanchinflas. Cap malnom sense resposta. Després de Fakejoo, també va ser tendència Sanchinflas, que més enllà de l’eufonia no té gaire suc, perquè entre les moltes flaqueses que se li poden atribuir al del PSOE no hi ha la d’assemblar-se al còmic mexicà. Però ándele, difama, que alguna cosa queda. Entre els que el disparaven, molts perfils sense foto identificable, amb bandereta espanyola i nom aleatori seguit d’una pila de números aparentment a l’atzar. Vaja, que fa tota la fila de ben nodrida granja de trols.
#Orellera. Les xarxes són caldo de cultiu de les teories conspiratives més inversemblants. Ha circulat a bastament el vídeo d’un moment en què Feijóo manipula amb certa insistència la seva orella. En concret, el petit promontori al costat del forat, anomenat tragus. El gest seria coherent amb algú que s’ajustés una orellera, tot i que a la imatge no hi ha rastre d’aquest giny. El rumor no és només fruit de la probable sobreinterpretació d’una coïssor: la periodista Rosa Villacastín era de les que tiraven benzina al foc de la sospita i suggeria la col·locació d’un microreceptor. L’any passat, Magnus Carlsen es va retirar de la Copa Sinquefield d’escacs –500.000 euros de premi– perquè sospitava que Hans Niemann estava fent trampa i rebia comunicacions exteriors sobre les jugades mitjançant les vibracions d’unes boles anals. L’afer va fer tremolar (amb perdó) el món dels escacs. En tot cas, si Feijóo realment va rebre ajut d’assessors, tot apunta que ho va fer a partir de mètodes més tradicionals.