ERC reivindica el diàleg davant dels atacs de Junts i CUP al debat de TV3
Rufián evita comprometre's amb Nogueras a no investir Sánchez si no autoritza un referèndum
BarcelonaSi la campanya del 23-J havia de ser la primera prova per a una hipotètica recomposició de la unitat independentista, el debat d’ahir a la nit a TV3 va evidenciar que encara és lluny. Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP van demostrar un cop més la dificultat per trobar una posició unitària a Madrid, amb Gabriel Rufián defensant l’estratègia del diàleg que han dut a terme els republicans els últims quatre anys mentre Míriam Nogueras i Albert Botran li retreien haver-se allunyat del camí de la tardor del 2017. Ni tan sols a l’hora de debatre quines condicions posarien a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez hi va haver entesa. Nogueras va proposar a Rufián no investir cap president que no traspassi a la Generalitat les competències per fer un referèndum, i aquest va evitar subscriure-ho al·legant que, a més del referèndum, cal parlar de moltes altres coses. “Nosaltres el que no farem és una jugada mestra per acabar investint el PP”, va avisar Rufián.
Des del primer minut del debat –un torn de preguntes creuades entre candidats– ja es va veure que la pugna entre els partits independentistes seria una de les claus de la nit, amb Rufián apuntant diverses vegades a Nogueras i Botran que ell no és el seu “adversari”, reivindicant els indults com un èxit del diàleg i lamentant que Junts i la CUP hagin “deixat sola” Esquerra molts cops a l’hora de negociar amb el govern de coalició. Davant d’això, Nogueras i Botran criticaven que els republicans no pactessin abans amb la resta de formacions l’estratègia a seguir i qüestionaven l’impacte de la taula de diàleg.
Tot i la constatació que no serà fàcil obtenir els vots independentistes en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, les candidates del PSC i Sumar En Comú Podem, Meritxell Batet i Aina Vidal –que va insistir una vegada i una altra en intentar trencar la idea que la victòria de la dreta és inevitable–, van reclamar-los el suport agitant l’espantall d’un govern d’Alberto Núñez Feijóo amb Vox. Batet, que va presumir diversos cops que el PSOE hagi apaivagat el conflicte a Catalunya i va prometre reformar un finançament que en els últims cinc anys els socialistes no han gosat reobrir, fins i tot va interpel·lar Nogueras sobre què faria davant d’una hipotètica investidura de Sánchez. Qui sí que es va obrir a negociar amb tothom va ser un Roger Montañola (Espai CiU), que va dedicar el debat a marcar distàncies amb Junts per Catalunya.
Precisament, el tots contra tots en què es va convertir durant una bona estona el debat va diluir el que fins ara havia estat un dels eixos d’aquesta campanya: la possibilitat d’un govern de PP i Vox a Espanya a partir del 23-J i l’impacte que això podria tenir sobre Catalunya. I això que el candidat ultra, Juan José Aizcorbe –a qui Nogueras es va negar a fer la pregunta inicial com a protesta per la seva presència en el debat– va poder colar en prime time alguns dels missatges més durs del seu partit, com ara quan va vincular els problemes de salut mental amb el fet que “s’alterin els valors tradicionals de la família”.
Des del PP, Nacho Martín Blanco va intentar marcar distàncies amb l’extrema dreta, tot i que va acabar protagonitzant un dels moments més tensos de la nit quan es va encarar amb Rufián per la censura de revistes en català a València: “A mi ningú em donarà lliçons sobre el català”, va etzibar mentre retornava al republicà l’exemplar de Camacuc que li havia entregat. També va ser tens el xoc entre Botran i la moderadora del debat, la periodista Ariadna Oltra, quan ella va impedir-li parlar sobre el català en el bloc sobre economia.
ELS MILLORS MOMENTS DEL DEBAT
L'oferta de Nogueras a Rufián sobre la investidura
Xoc Rufián-Martín Blanco per la censura del català
Nogueras es nega a parlar amb Vox
Botran topa amb Oltra
Montañola i el referèndum
Aina Vidal contra un pacte PP-Vox
Batet: o Sánchez o Feijóo
Més informació del 23-J
- Enquestes de les eleccions generals
- Interactiu de dades de les eleccions generals
- Dades de les eleccions generals a Catalunya
- Dades de les eleccions a la província de Barcelona
- Dades de les eleccions a la província de Girona
- Dades de les eleccions a la província de Tarragona
- Dades de les eleccions a la província de Lleida
- Guia de les eleccions generals 2023
- Com pots saber on has d'anar a votar