Camí del 23-J

ERC exhibeix el suport d'Otegi per reivindicar pedigrí d'esquerres i independentista

Els republicans es presenten com el vot útil davant l'"esquerra de mentida" del PSC i Sumar

BarcelonaUnes eleccions generals no són només la gran batalla per la presidència del govern espanyol, sinó que també estan fetes de múltiples batalles més petites. Una d'elles és quin partit guanyarà a Catalunya. Per agafar impuls en aquesta lluita, ERC ha celebrat aquest dilluns el seu míting central comptant amb la presència i el suport explícit d'EH Bildu i el seu líder, Arnaldo Otegi. Comptar amb l'agermanament de l'esquerra abertzale permet a Esquerra intentar enviar un doble missatge: pedigrí independentista davant dels embats de Junts i la CUP i pedigrí d'esquerres davant les crides al vot útil que fan el PSC i Sumar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aliança estratègica entre ERC i Bildu és tal que aquest dilluns a la plaça Comercial del Born s'ha vist a Otegi demanar el vot per al seu partit però també per a Esquerra. L'avantatge de presentar-se en territoris diferents. El seu argument és que volen que, quan a la nit electoral es vegin els colors dels vencedors estampats en cada territori de l'Estat, Catalunya i Euskadi siguin una mena de llogarets gals d'Astèrix i Obèlix on no hagin guanyat ni el PSOE ni el PP. "Euskal Herria i Catalunya han de pintar el mapa espanyol amb el color de l'esquerra independentista", ha proclamat.

Cargando
No hay anuncios

El suport d'Otegi també és important per a Esquerra per un altre motiu: el líder abertzale és un ferm defensor de la via negociada amb l'Estat i també poden fer pinya per aquesta banda. De negociar no només l'autodeterminació sinó, si cal, també una eventual nova investidura de Pedro Sánchez. Així, el coordinador general d'EH Bildu ha recomanat a l'independentisme "molta perseverança i molta paciència estratègica" per aprofitar futures "oportunitats". Com ERC, gradualisme sense terminis asfixiants.

Per tant, la idea és aprofitar sinergies per defensar junts que es pot ser independentista i negociar amb Madrid. El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha posat algun exemple: "Al costat dels companys de Bildu hem millorat les pensions dels nostres avis, hem derogat el delicte de sedició i hem millorat els salaris dels nostres treballadors". El líder republicà ha tornat a fer un discurs segons el qual ha de ser indestriable tornar a fer un referèndum de seguir millorant les polítiques socials. Això l'ha portat a reivindicar-se com el vot "més útil" a Catalunya tant per la banda nacional com per la banda d'esquerres.

Cargando
No hay anuncios

El doble referèndum

En el míting més multitudinari d'ERC fins avui –més d'un miler de persones– Junqueras ha tornat a posar sobre la taula la idea de fer "al mateix temps" a Catalunya i Euskadi referèndums d'autodeterminació. Una idea que porta el seu segell i de la qual, ara per ara, encara manquen detalls. De moment li serveix per reivindicar que el seu partit –i Bildu– no obliden on és la proa, l'autodeterminació, malgrat que s'obrin de nou a negociar amb el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Esquerra vol frenar el PP i Vox a les urnes, però per fer-ho considera que ha de prendre vots al PSC i Sumar. És per aquest motiu que el seu candidat, Gabriel Rufián, ha tornat a carregar contra aquests dos partits, "l'esquerra de mentida". La seva tesi és que només es comportaran com una esquerra de veritat si ERC és forta per tibar: "Hem d'obligar literalment el PSOE a pactar a la seva esquerra".

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt hi ha hagut un repartiment de papers. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat el punt de mira en els socialistes, a qui ha criticat per voler "retallar" la llei catalana contra la sequera al Tribunal Constitucional. La secretària general del partit, Marta Rovira, s'ha encarregat de criticar Sumar perquè "resta" en termes de feminisme i d'autodeterminació. Esquerra necessita un bon resultat a Catalunya no només en clau de política estatal, sinó també per aguantar al Palau de la Generalitat un temps més abans de tornar a les urnes. Aquesta també és una de les múltiples batalles d'aquest 23-J.

Més informació del 23-J